Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Παρέμβαση στη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ για τους δύο απολυμένους συμβασιούχους τραυματιοφορείς του ΑΧΕΠΑ


Παρέμβαση στη διοίκηση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, για το θέμα των δύο απολυμένων συμβασιούχων τραυματιοφορέων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στις ταξικές δυνάμεις των υγειονομικών.


Σημειώνεται ότι οι δύο εργαζόμενοι υπήρξαν επιτυχόντες προκήρυξης του 2016, ωστόσο κλήθηκαν στην εργασία τους τον Αύγουστο του 2018 και οι συμβάσεις τους έληξαν στις 9 και 10 Σεπτέμβρη.

Παρά τις συχνές διαβεβαιώσεις για την ανανέωση των συμβάσεών τους, όπως και των υπολοίπων συμβασιούχων συναδέλφων τους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι δύο εργαζόμενοι απολύθηκαν χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση και έχοντας χρωστούμενα ρεπό και άδειες. Τα χρωστούμενα αυτά θα παραμείνουν απλήρωτα, σύμφωνα και με την τωρινή διοίκηση της ΥΠΕ, καθώς δεν υπήρξε έγγραφη διαβεβαίωση από την διοίκηση του νοσοκομείου πως για τις ημέρες που εργάστηκαν δεν υπήρχε προσωπικό να καλύψει τις άδειες και τα ρεπό τους.

Σε προηγούμενη παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΑΧΕΠΑ, οι απολυμένοι έλαβαν απάντηση πως ο ίδιος δεν μπορεί να υπογράψει όχι μόνο τις ανανεώσεις των συμβάσεών τους, αλλά κανένα έγγραφο διότι έχει λάβει εντολή από το υπουργείο Υγείας ότι δεν μπορεί να υπογράψει τίποτα, με αιτιολόγηση τη διασφάλιση της «εύρυθμης λειτουργίας του νοσοκομείου».

Οι απολύσεις αυτές λαμβάνουν χώρα λίγες μόνο ημέρες μετά τις δηλώσεις του Β. Κικίλια πως «η δημόσια υγεία μας χρειάζεται όλους και δεν περισσεύει κανείς». Σοβαρές είναι οι ευθύνες της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία μετά από συνάντησή της την περασμένη Παρασκευή με τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θ. Καράογλου, καθησύχαζε τους εργαζομένους για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο νυν διοικητής της ΥΠΕ Ε. Πλωμαρίτης δεν προχώρησε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επικαλούμενος και την επικείμενη αλλαγή της διοίκησης. Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τους διορισμούς νέων διοικητών στις ΥΠΕ, αναφέρθηκε στο θέμα των απολυμένων τραυματιοφορέων στην τοποθέτησή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, ρωτώντας τον Δ. Τσαλικάκη (νυν υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ και μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων νέος διοικητής της) για το τι θα γίνει με την υπόθεση. Η απάντηση του Δ. Τσαλικάκη ήταν πως τα χέρια του «είναι δεμένα» από το νόμο και πως απλά θα προχωρήσει την επιλογή των επόμενων επικουρικών που βρίσκονται στη λίστα.

Το ζήτημα αυτό συνιστά ανησυχητικό προάγγελο της κατάστασης που επέρχεται για τις ζωές των εργαζομένων, αλλά και της λειτουργίας των νοσοκομείων, καθώς για Δεκέμβρη και Φλεβάρη αναμένεται η λήξη των συμβάσεων περίπου 1.500 επικουρικών και 4.000 συμβασιούχων μέσω ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου