Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο


Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, με τις δυνατότητες που δίνονται στους εργοδότες να μην τις εφαρμόζουν και το παραπέρα χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τα νέα προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, καταρρίπτουν το μύθο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι για όλους.


Το πρόσημο της ανάπτυξης το έχουμε ζήσει, το γνωρίζουμε! Η ανάπτυξη που προσδοκούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει την εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, μέχρι τα βαθιά γεράματα και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο με άφωνα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να παραδώσει άμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους τα "δωράκια" που εξήγγειλε πριν μερικές μέρες στη ΔΕΘ, στέλνοντας το βαρύ λογαριασμό γι' αυτά στην εργατική τάξη, το λαό.

Τι άλλο από "δώρα" είναι η προνομιακή αδειοδότηση, με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα και η αδειοδότηση εξπρές, με διάλυση των ελάχιστων δικλείδων προστασίας του περιβάλλοντος, που είχαν παραμείνει στη νομοθεσία, αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικός είναι ο "σεβασμός" τους στο περιβάλλον.

Αλλά και η σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει στους τόπους δουλειάς, συμπληρώνοντας την αντεργατική νομοθεσία, για την οποία έχει προετοιμάσει το έδαφος η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται όροι, που ουσιαστικά καταργούν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις είχαν απομείνει, ύστερα από το συντριπτικό χτύπημα που είχε δοθεί τα προηγούμενα χρόνια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Η υπερίσχυση των τοπικών συμβάσεων έναντι των εθνικών έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο τον κατά 25% συμπιεσμένο μέσο μισθό.

Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες "νόμιμα" θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα. Το νομοσχέδιο είναι ένας παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς ελαστικοποιεί τους απαραίτητους όρους για αυτούς, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η επιχειρηματικότητα και η τόνωση του "επενδυτικού κλίματος".

Γι' αυτό το λόγο, στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται και οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, συνέχεια αυτών που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προωθεί το φακέλωμα των συνδικάτων, των εργαζόμενων, επιχειρεί να βάλει τους αγώνες των εργαζομένων και τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

Το πολυνομοσχέδιο ορίζει ως ανώτατη αρχή τον υπουργό Εργασίας, ώστε να καθορίζει με Υπουργικές Αποφάσεις το συνδικαλιστικό νόμο και τα καταστατικά των Σωματείων, να τα υπερβαίνει, καθώς θα ορίζει και τον τρόπο λήψης αποφάσεών τους.

Παράλληλα, προωθεί το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως για κάθε θέμα σχετικά με τη δημιουργία του μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων, τη δημοσιότητα των στοιχείων και για κάθε αναγκαία τεχνική λεπτομέρεια, καθώς και για τη χορήγηση πληροφοριών σε σχέση με τα στοιχεία του μητρώου, παραπέμπονται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή! Τώρα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς, για να μην περάσει η νέα αντεργατική επίθεση, για να θυσιαστούν τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου.

Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου