Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Κοσμοπλημμύρα και τη δεύτερη μέρα


Ο χώρος του Φεστιβάλ βούλιαξε με κόσμο κάθε ηλικίας, με χιλιάδες ανθρώπους που κίνησαν από κάθε γωνιά της πόλης για να δώσουν το «παρών» στο προσκλητήριο συμπόρευσης και αγώνα με το ΚΚΕ, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική γιορτή της νεολαίας του, της ΚΝΕ.

Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..."
τον Σοσιαλισμό», αγκαλιάζεται από ολοένα και περισσότερους νέους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στους χώρους μόρφωσης και δουλειάς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στα Στέκια, στις συντροφιές, βρέθηκε και σήμερα η συζήτηση για το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του Κόμματος μοιράστηκε πλατιά σε χιλιάδες αντίτυπα, ενώ ανακοινώθηκε και κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.


Οι μαθητές κάθε ηλικίας είχαν το δικό τους χώρο

Στο Μαθητικό Στέκι κυρίαρχο στέκει το σύνθημα «Αυτόν τον κόσμο με τη δύναμη της γνώσης μπορούμε να τον εξηγήσουμε! Με την οργάνωση του αγώνα μπορούμε να τον αλλάξουμε», ενώ η είσοδός του διακοσμείται με φράσεις όπως το «Να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη» του Θερβάντες, ή το «Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου» του Τσε Γκεβάρα κ.ά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μαθητών βρέθηκε και την Παρασκευή η διαδραστική ψηφιακή έκθεση με τίτλο «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... Αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της!».

Στο «Κόκκινο Αερόστατο» οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ συμμετείχαν ενεργά στις δημιουργικές γωνιές του, μετρήθηκαν με τις δυνάμεις τους στον τοίχο αναρρίχησης, συμμετείχαν σε μια σειρά ομαδικά παιχνίδια, έπαιξαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους. Ενώ προμηθεύτηκαν και το νέο τεύχος του περιοδικού «Το κόκκινο Αερόστατο» που είναι αφιερωμένο στο 45ο Φεστιβάλ και τη νέα σχολική χρονιά.

Στη Γωνιά Αθλητισμού παρακολούθησαν μάθημα σκάκι από διακεκριμένο σκακιστή και αμέσως μετά πήραν μέρος σε τουρνουά σκάκι.

Στη Γωνιά δραστηριοτήτων και παιχνιδιών συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι ρόλων με τίτλο «Για έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο, για όλα τα παιδιά».

Επίσης συμμετείχαν στο Escape room με θέμα το περιβάλλον, όπου τα παιδιά αναζητούν απαντήσεις στο ποια είναι τα αίτια καταστροφής του περιβάλλοντος σήμερα, πώς σχετίζονται με το κυνήγι του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων κ.λπ.

Αλλά και στο παιχνίδι με τίτλο «Στον "κόσμο" των ηλεκτρονικών παιχνιδιών», όπου μέσα από ένα πρωτότυπο εργαστήριο και μικρές αποστολές ανακάλυπταν αθέατες πλευρές του κόσμου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και αν τελικά μπορούν να καταφέρουν να επιλέξουν αυτοί πότε θα κλείνουν τον υπολογιστή ώστε να μην τους «κλείνει» αυτός.

Στο χώρο λειτουργεί και Παιδότοπος με ξεχωριστό πρόγραμμα και αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο των ζώων. Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή, τα παιδιά έκαναν κατασκευές με ζώα και συμμετείχαν σε κουίζ εξερευνώντας το ζωικό βασίλειο. Η βραδιά έκλεισε με ξέφρενο κουβανέζικο πάρτι με χορό και κοκτέιλ χυμών.

«Θεσσαλονίκη. Πόλη της εργατιάς, του μόχθου και του αγώνα»

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής του Φεστιβάλ άνοιξε  με ένα συγκινητικό μουσικοθεατρικό αφιέρωμα που ετοίμασε η  ΚΝΕ, με τίτλο  «Στιγμές της ταξικής πάλης στη Θεσσαλονίκη». Μουσική, τραγούδι, ποίηση και συγκλονιστικές ερμηνείες «έδεσαν» με τις φωτογραφίες και τα πλάνα από τις στιγμές της αγωνιστικής ιστορίας της πόλης, σε ένα αφιέρωμα που παρακολούθησε πλήθος κόσμου στην Κεντρική Σκηνή.

Το αφιέρωμα εμπνεύστηκε από το κόκκινο νήμα που συνδέει τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στην πόλη εδώ και εκατό και πλέον χρόνια, μέχρι το σήμερα.  Από τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος, τη σύσταση της «Φεντερασιόν», την άφιξη των προσφύγων, τον ανεξίτηλο στις μνήμες του λαού Μάη του ’36, τις μαύρες μέρες της Κατοχής, αλλά και τις ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν από τους αγωνιστές  του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στο Παύλου Μελά και το Γεντί Κουλέ, και τον ΔΣΕ έως και την αντιδικτατορική πάλη, τις δολοφονίες των Γρηγόρη Λαμπράκη και των αγωνιστών Γιώργου Τσαρουχά και Γιάννη Χαλκίδη. Και, φυσικά, έως και τις μέρες που το λαϊκό κίνημα στη Θεσσαλονίκη, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, έδωσε καθημερινές μάχες για την καθυστέρηση των ΝΑΤΟικών αποστολών που στέλνονταν να ματοκυλήσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, καταφέρνοντας μέχρι και να γελοιοποιήσει τους μακελάρηδες του ΝΑΤΟ, οδηγώντας τα στρατεύματά τους να «παρελάσουν» στη λαχαναγορά!

«…Εδώ είναι Βαλκάνια, θα βρείτε το μπελά σας»

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που η ορχήστρα έπαιξε το τραγούδι που γράφτηκε για το περιστατικό, ενώ στην οθόνη εμφανίζονταν στιγμιότυπα από τις ημέρες εκείνες του ’99. Το αφιέρωμα έκλεισε με τη Σκηνή να βάφεται από το κόκκινο των σημαιών του Κόμματος, μαζί με τους στίχους του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου:

Το χτες της ιστορίας το δρόμο παίρνει
Και πίσω του ακολουθάει ο κουρνιαχτός,
Στις πλάτες μας η μνήμη του κι αν γέρνει
Στο φως του όμως ο δρόμος ανοιχτός.
Ατράνταχτή μας δύναμη το Δίκιο.
Ό,τι δικό μας ξένο ήταν ως χτες
Μα η στέρηση λοστός σε χέρι αντρίκιο
Βιάζει όσες πόρτες μένουν σφαλιστές.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Η βραδιά στην Κεντρική Σκηνή έκλεισε με μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Στη Λαϊκή Σκηνή, σε ήχους παραδοσιακούς και λαϊκούς «κέντησαν» ο Σεραφείμ Μαρμαρίδης και ο Νίκος Φιλιππίδης.
Στη Νεανική Σκηνή, τραγούδησαν οι «Ντούο Σεγκιάχ», Πέννυ Μπαλτατζή και «Little Kiss».


 Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ 1η μέρα από τον   Σφυροδρέπανος

“Τρίζει η καρέκλα του Κουτσούμπα…”
 Άμα βρείτε άλλο Φεστιβάλ με αυτοσαρκασμό, να μας το πείτε

-Νέο στοιχείο είναι και η πρώτη εμφάνιση του Ζαραλίκου, που όταν πήρε ζεστό χειροκρότημα, έκανε πλάκα πως είναι έτοιμος για ΓΓ και πως τρέμει η καρέκλα του Κουτσούμπα -γιατί τρώει πολύ!
Οι φιλελέδες -γνήσιοι και ροζ, νέας σκοπιάς- δεν έχουν πατήσει ποτέ σε Φεστιβάλ, για να δουν τι κόσμο μαζεύει, αλλά έχουν την εδραιωμένη εντύπωση πως αν πεις το παραμικρό ενάντια στην ηγεσία, θα σε φάει το μαύρο σκοτάδι. Φαντάσου δηλαδή τι σοκ θα υποστούν αν μάθουν πως οι πρώτοι που σατιρίζουν τον Κουτσούμπα είναι επί σκηνής, οι καλλιτέχνες που έρχονται ως καλεσμένοι. Μην αφήνεις ποτέ όμως την πραγματικότητα να σου χαλάει ένα τέτοιο, αήττητο στερεότυπο…
Στιγμιότυπο από το φεστιβάλ 1η μέρα από τον   Σφυροδρέπανος

1η μέρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου