Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

«Κοσμοπλημμύρα»


Με χιλιάδες νέους και ανθρώπους όλων των ηλικιών, να πλημμυρίζουν τους χώρους του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, με το κεντρικό του σύνθημα να αποτυπώνει τη βεβαιότητα:
«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό».

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει τρεις μέρες, γεμάτες με έναν πλούτο εκδηλώσεων και δράσεων στις Σκηνές και σε όλους τους χώρους του. Tο μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα της σημερινής ημέρας στη Νεανική Σκηνή ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.


Στο χώρο του Φεστιβάλ βρέθηκε σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αύριο Παρασκευή θα μιλήσει σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Φεστιβάλ
Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε τα περίπτερα και τις εκθέσεις του Φεστιβάλ και συνομίλησε με πολλούς επισκέπτες.





«Γέμισαν» κόσμο τα στέκια

Στους χώρους του Φεστιβάλ, λειτουργούν περίπτερα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, των Πολιτικών Προσφύγων, της ΕΔΥΕΘ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, ενώ το δικό τους στέκι αλληλεγγύης στον αγώνα τους, έστησαν και φέτος οι απεργοί της Κόκα Κολα.

Οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, συμμετείχαν μαζικά στις εκδηλώσεις του, αγκάλιασαν όλες τις γωνιές και τα στέκια του Φεστιβάλ, αναδεικνύοντας την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα του ΚΚΕ και της νεολαίας του της ΚΝΕ.

Επισκέφθηκαν το Στέκι Νέων Εργαζομένων και είδαν την έκθεση με τίτλο «ο ιδρώτας μας τα κέρδη τους ποτίζει ... μέχρι να κερδίσει η τάξη μας». Η έκθεση αποτυπώνει την κατάσταση που ζει σήμερα η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, την αιτία των όσων βιώνει. Εξηγεί ότι όταν αλλάξει το κίνητρο της παραγωγής θα υπάρξει η δυνατότητα να ζήσει καλύτερα. Παρουσιάζει την πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και τεκμηριώνει ότι μπορεί και στη χώρα μας να οικοδομηθεί η κοινωνία του σοσιαλισμού καθώς υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες. Τη δική τους γωνιά, στο Στέκι, είχαν οι σπουδαστές της κατάρτισης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μαθητών βρέθηκε η διαδραστική ψηφιακή έκθεση στο Μαθητικό Στέκι με τίτλο: «Η επανάσταση είναι η μεγαλύτερη μέθη της ανθρωπότητας... Αυτός που τη γεύτηκε μια φορά, δεν ξεχνά ποτέ τη γεύση της!».

Στο Στέκι Φοιτητών λειτούργησε ειδικά διαμορφωμένος χώρος υποδοχής των πρωτοετών, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η έκθεση με τίτλο «4η Βιομηχανική Επανάσταση: Μύθοι και αλήθειες», όπου έγιναν οργανωμένες ξεναγήσεις. Συζήτηση προκάλεσε και η έκθεση σχετικά με την αλλαγή των κοινωνιών, ενώ στο χώρο υπάρχουν αναφορές σε γνωστές προσωπικότητες των επιστημών και των τεχνών όπως Σοστακόβιτς, Αϊνστάιν, Ρίτσος, κ.α..

Στο Στέκι Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε τουρνουά σκακιού blitz, 7 γύρων με χρόνο σκέψης 5 λεπτών για κάθε παίκτη. Στους 3 πρώτους δόθηκε αναμνηστικό μετάλλιο.

Στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών, έγινε συζήτηση με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τη φαρμακευτική κάνναβη» και ομιλητές τους Βασίλη Καλαμπαλίκη, ψυχολόγο, υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», και Μιχάλη Μυλωνά, σύμβουλο εξαρτήσεων, εκλεγμένο στο ΔΣ του ΕΣΥΝ.
Στο χώρο σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς λειτούργησαν escape room ενάντια στα ναρκωτικά και έκθεση με τίτλο «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι... Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη! Οχι σε δόσεις!». Στο χώρο φιλοξενούνται θεραπευτικά προγράμματα.

Στο «Κόκκινο Αερόστατο» οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ βρήκαν ένα σωρό ενδιαφέροντα και συμμετείχαν ενεργά στις δημιουργικές γωνιές του: Escape room με θέμα το περιβάλλον, γωνιά νέων τεχνολογιών, γωνιά αθλητισμού με σκάκι, τοίχο αναρρίχησης και άλλα ομαδικά παιχνίδια, γωνιά - παιχνίδι με θέμα το σύνθημα του Φεστιβάλ. Επίσης, συμμετείχαν σε μαθήματα σκακιού.
Στο χώρο λειτούργησε και παιδότοπος με ξεχωριστό πρόγραμμα και αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο των ζώων.



Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα στην κεντρική σκηνή ξεκίνησε με τον Νικόλα Σαββίδη να παρουσιάζει ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι. Ακολούθησε συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σωτήρη Μπαλλά και ολοκληρώθηκε με τους γνώριμους αγαπημένους ρυθμούς των τραγουδιών του Παντελή Θαλασσινού.

Στη Λαϊκή Σκηνή, το πρόγραμμα άνοιξε με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα» και έκλεισε με λαϊκό γλέντι με την Πίτσα Παπαδοπούλου.

Στη Νεανική Σκηνή το μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, σημαντικού τραγουδοποιού και αγαπημένου φίλου του Φεστιβάλ, που έφυγε πρόωρα και ξαφνικά από τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και ένα μικρό μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του, από τους Νικόλα Σαββίδη και Θάνο Παπαγεωργίου.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης, νεανικά και μαθητικά συγκροτήματα (Broken Sticks - Three Strings, κλπ), ένα κορυφαίο σατιρικό πρόγραμμα με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο και συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η κεντρική έκθεση

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επισκεπτών όλων των ηλικιών, βρέθηκε η κεντρική έκθεση του φετινού Φεστιβάλ που έχει τίτλο: «"...ο πόλεμός τους σκότωσε ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους..." - Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - 20 χρόνια από την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία».

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε τρεις ενότητες, και αξιοποιεί φωτογραφίες και μέσα σύγχρονης τεχνολογίας (διαδραστικές οθόνες, προβολή βίντεο, ψηφιακές παραστάσεις). Μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις, μπορεί ο επισκέπτης να έρθει καλύτερα σε επαφή με τη θέση του Κόμματος, τις αναλύσεις και επεξεργασίες για τον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους, το ρόλο του ΝΑΤΟ και την πρόταση του ΚΚΕ.

Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Ιμπεριαλισμός και πόλεμος. Μαθαίνουμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε», τίθεται και απαντιέται το ερώτημα «Γιατί γίνονται οι πόλεμοι;». Υπάρχει ψηφιακή παράσταση για τον πόλεμο και το Προσφυγικό καθώς και εκθέματα από τη δράση του ΚΚΕ τη δεκαετία του 1940.

Αναδεικνύεται ότι ο πόλεμος είναι χαρακτηριστικό του συστήματος της εκμετάλλευσης. Φωτίζεται το πως ο πόλεμος οξύνει τις αντιπαραθέσεις και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στην εργατική τάξη να κατακτήσει την εξουσία, να δημιουργήσει όπως λέμε επαναστατική κατάσταση.
Συνοπτικά, αναδεικνύει την πείρα που διδάσκει, πως καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξει ο λαός σε μια κυβέρνηση που με την πολιτική της τόσο πριν τον πόλεμο όσο και κατά την διάρκεια, σέρνει τα παιδιά του στα όπλα.

Αντίθετα πρέπει να οργανωθεί ξεχωριστά, σε αντίθεση με το αστικό κράτος, γιατί αντίθετα είναι τα συμφέροντά μας. Με όλες τις μορφές πάλης, την πολιτική δουλειά, το βιβλίο, ακόμα και το όπλο στο χέρι, να διεκδικήσει την ελευθερία του τόσο από τον ξένο ζυγό, όσο και από τον ντόπιο εκμεταλλευτή.

Η δεύτερη ενότητα στρέφεται γύρω από τον άξονα: «20 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία: Το ΝΑΤΟ και η δράση του». Παρουσιάζει το τι έγινε στη Γιουγκοσλαβία το 1999. Σε αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται διαδραστικός χάρτης με τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Μακέτα με τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία από τις 24 Μαρτίου εως τις 21 Μαϊου του 1999, εκθέματα από τη δράση του ΚΚΕ ενάντια στον πόλεμο. Βίντεο ενάντια στον πόλεμο του 1999.

Προβάλλεται η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ ενάντια στον βρώμικο πόλεμο, και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Αναδεικνύεται ότι με μαχητικές κινητοποιήσεις καταφέρνει να καθυστερήσει τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, να αχρηστεύσει στρατιωτικά οχήματα, να αποκλειστούν δρόμοι, με ποιο γνωστό το περιστατικό όπου οι αγωνιστές άλλαξαν τις πινακίδες σήμανσης του ΝΑΤΟ και οδήγησαν στρατιωτικά κομβόι στην Λαχαναγορά.

Επίσης αναδεικνύεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ και βασικοί σταθμοί της ιστορίας του από την ίδρυσή του το 1949, τις δεκαετίες εγκληματικής δράσης που ακολούθησαν ανα τον κόσμο, μέχρι σήμερα.
Ειδική αναφορά γίνεται στην ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά που σπέρνουν βάσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, εμπλέκοντας τον λαό μας πιο βαθιά στους δικούς τους ανταγωνισμούς, ακονίζοντας τα μαχαίρια τους για ένα ενδεχόμενο πολέμου.

Η τρίτη ενότητα δανείζεται το θέμα της από το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ και τους στίχους του Ναζίμ Χικμέτ: «Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον Σοσιαλισμό!». Παρουσιάζει την πρόταση του ΚΚΕ, αξιοποιώντας εποπτικά μέσα, (π.χ. προβάλλεται βίντεο για τους σύγχρονους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες) εξηγούνται οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη στάση του σε ενδεχόμενο πολέμου, τα σύγχρονα αιτήματά του.

Επίσης προβάλλεται το πρόγραμμα του Κόμματος που περιγράφει το πώς θα οικοδομηθεί ο Σοσιαλισμός στην Ελλάδα. Το πώς σήμερα είναι αναγκαίο και επίκαιρο οι λαοί να ανοίξουν τον δικό τους δρόμο. Η ίδια η Σοσιαλιστική Ελλάδα θα αξιοποιήσει κάθε αντίθεση στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο για την στήριξη των αγωνιζόμενων λαών, για την υπεράσπιση της επανάστασης.

Ραντεβού σήμερα 2η μέρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου