Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Μια νέα κοινωνία, σοσιαλιστική, είναι η λύση για την ειρήνη και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών


Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" συνεχίζει το ταξίδι του αδιάκοπα και δυναμικά.

Ανανεώνεται, αναβαθμίζεται, εμπλουτίζεται, αγκαλιάζοντας όλο και περισσότερες μορφές Τέχνης.

Έχει για οξυγόνο του τη δημιουργία, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς.
Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ σμίγει το χτες με το σήμερα και το αύριο του εργατικού επαναστατικού κινήματος.

Οι νέες γενιές κομμουνιστών και αγωνιστών μαθαίνουν την Ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος, την πείρα που έχει κατακτηθεί, εργαλείο πολύτιμο για τις μάχες του σήμερα και του αύριο!

Σμίγει η πολιτιστική δημιουργία, το έργο σπουδαίων καλλιτεχνών μαζί με τη δίψα να απολαμβάνουμε τη ζωή που δικαιούμαστε!

Γιατί κόντρα στην άποψη "δεν αλλάζουν τα πράγματα", το Φεστιβάλ έχει απάντηση: Με τους αγώνες, τα όνειρά μας, τη δύναμή μας μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα, τον Σοσιαλισμό!

Είναι όμως και κάτι άλλο. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ενσαρκώνει τις αρετές της προσφοράς, της ζωντανής συμμετοχής, της δράσης, της οργάνωσης, της πραγματικής δημοκρατίας.

Αρετές που το σύστημα, τα κόμματα και οι διάφοροι μηχανισμοί του προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να διαγράψουν από τη ζωή του λαού και της νεολαίας ως κάτι παλιομοδίτικο.
Και τι προσπαθούν να βάλουν στη θέση τους; Τα κόμματα του διαδικτύου και του facebook, τα ηλεκτρονικά συνδικάτα, την ψηφιακή δήθεν δημοκρατία, δηλαδή οι εργαζόμενοι και οι νέοι να αποξενωθούν από την ενεργητική συμμετοχή και δράση και να περιορίζονται σε ρόλο ακόλουθου που το πολύ - πολύ θα εκφράζουν τη γνώμη τους με κανένα like στο διαδίκτυο.

Δείτε για παράδειγμα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ για το ηλεκτρονικό μητρώο μελών των συνδικάτων, που από τη μία στοχεύει στην απονεύρωση των συνδικάτων και των ζωντανών διαδικασιών, ουσιαστικά τη διάλυσή τους, για να μην μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και ενώ από την άλλη προωθεί το γενικευμένο φακέλωμα, με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, για να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς και σπουδών.

Όλα αυτά το σύστημα τα προωθεί, τα ενισχύει, τα διαφημίζει, για να εκτονώσει τις διαθέσεις ειδικά των νέων παιδιών και να τις υποκαταστήσει με ψευδαισθήσεις, σε βάρος της ζωντανής δράσης, της ενεργητικής συμμετοχής, που μπορούν, αν αποκτήσουν ριζοσπαστικό περιεχόμενο, να γίνουν επικίνδυνα και απειλητικά για την εξουσία τους.

Κι εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η δική μας υπεροχή. Φυσικά, δεν πετάμε στα σύννεφα. Πατάμε καλά στη γη. Ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εξαιρετικά αρνητικό συσχετισμό δύναμης, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ξέρουμε ότι μπροστά μας έχουμε πολλές, δύσκολες και απαιτητικές μάχες που προκύπτουν από την ίδια την πορεία των εξελίξεων και εδώ και έξω. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι διαδραματίζεται αυτή την περίοδο:

Από τους εμπορικούς πολέμους μεταξύ ισχυρών κρατών μέχρι τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών ότι επίκειται μια νέα, νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν και ίσως πιο ισχυρή οικονομική κρίση...
Από το BREXIT στη Μεγάλη Βρετανία, μέχρι τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς για το μέλλον της ίδιας της ΕΕ...

Από τις αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου για τον ορυκτό πλούτο, μέχρι τους κινδύνους νέων πολεμικών συγκρούσεων και προσφυγικών ροών...
Από μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές μέχρι τις αντιθέσεις ισχυρών χωρών γύρω από την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ανάπτυξη...
Όλα αυτά αποτελούν αποδείξεις ενός δρόμου ανάπτυξης, ενός συστήματος που βρίσκεται σε βαθιά σήψη, που γεννά αγεφύρωτες αντιθέσεις, μεγάλους κινδύνους και που αν δεν ανατραπεί, θα φέρει ακόμη περισσότερη φτώχεια, δυστυχία, κρίση, πολέμους.
Όλα αυτά δεν είναι κάποια γεγονότα που συμβαίνουν κάπου αλλού, μακριά. Μας επηρεάζουν άμεσα, γιατί η Ελλάδα είναι βαθιά χωμένη στο κουβάρι των αντιθέσεων και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει το καπιταλιστικό σύστημα. Καταρρίπτουν όλα όσα ακούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ πριν, "πως τα δύσκολα πέρασαν", "η χώρα έχει γυρίσει σελίδα", πως μπορεί τάχα να εξασφαλιστεί μία αειφόρος ανάπτυξη που θα φέρνει πλούτο, πολλές δουλειές, καλύτερη ζωή για το λαό.
Η "ανάκαμψη", το "καλό οικονομικό κλίμα", η "εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών", για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, δεν ανατρέπουν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, ίσα - ίσα προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων θα εφαρμόζεται μέχρι κεραίας.
Τα παχιά λόγια για το τρένο της ανάπτυξης, λόγια που τα μοιράζονται με κοινό πάθος όλα τα αστικά κόμματα, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα.
Οι ίδιοι που μιλάνε για τη στήριξη της μεσαίας τάξης, βαφτίζοντας μεσαίο όποιον ζει πάνω από τα όρια της φτώχειας, συντηρούν τη φοροληστεία που έχει οδηγήσει 2 εκατομμύρια να χρωστούν έως και 500 ευρώ στην εφορία.
Οι ίδιοι που πανηγυρίζουν για την ισχυρή ελληνική ναυτιλία και την ισχυρή θέση του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου στον διεθνή ανταγωνισμό, είναι οι ίδιοι που αφήνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο νησιά χωρίς πλοίο, γιατί τα πλοία-σαπάκια τους παθαίνουν τη μια βλάβη πίσω από την άλλη, ενώ τσεπώνουν εκατομμύρια ευρώ σαν επιδότηση για τις "άγονες γραμμές". Αυτό ζήσαμε στη Σαμοθράκη.
Οι ίδιοι που πανηγυρίζουν για τα ρεκόρ κερδών στον τουρισμό, συντηρούν κι εντείνουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας χιλιάδων νέων εργαζομένων, που δουλεύουν με μισθούς τσακισμένους, με δεκάδες εργατικά ατυχήματα που συνήθως αποκρύβονται. Κι ενώ η χώρα βουλιάζει από τον τουρισμό, χιλιάδες οικογένειες δεν καταφέρνουν να κάνουν έστω δέκα μέρες διακοπές της προκοπής.
Φίλες και φίλοι,
Πρέπει να κοιτάξουμε όλοι και όλες με πιο διαπεραστικό μάτι και οξυμένη σκέψη αυτά που γίνονται γύρω μας, στην περιοχή μας, στον κόσμο.
Ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός απλώνει τα δίχτυα των συμφερόντων του στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, στον Περσικό Κόλπο, στην Ασία, στον Ειρηνικό.
Αναζωπυρώνονται οι πολύχρονοι πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εκτοξεύουν απειλές κατά του Ιράν, το ΝΑΤΟ επιταχύνει την πολεμική προετοιμασία και περικυκλώνει τη Ρωσία.
Σφοδρές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας, της ΕΕ, της Ρωσίας και γύρω τους δεκάδες καπιταλιστικά κράτη, ιμπεριαλιστικές συμμαχίες σε έναν αγώνα δρόμου για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τους ενεργειακούς αγωγούς, τους θαλάσσιους δρόμους.
Εκεί είναι στραμμένη η προσοχή τους και είναι αδίστακτοι. Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς οδηγεί σε νέες αντιπαραθέσεις, σε νέο κύκλο θανατηφόρων εξοπλισμών.
Το ιμπεριαλιστικό σύστημα γίνεται συνεχώς πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο και οι υπερασπιστές του, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, είναι εκτεθειμένοι ανεπανόρθωτα. Υπερασπίζονται ένα βάρβαρο σύστημα που έχει βάψει και βάφει τα χέρια του με το αίμα των λαών, για να πλουτίσουν, να θησαυρίσουν τα μονοπώλια και να γίνονται πιο επιθετικά.
Ο λαός μας, όπως και άλλοι γειτονικοί λαοί, πρέπει να πιστέψουν και να δείξουν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, με την οριστική εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τους πολέμους, τη φτώχεια και την προσφυγιά.
Μια νέα κοινωνία σοσιαλιστική είναι η λύση, αυτός είναι ο φάρος για την πάλη των λαών, για να οικοδομηθούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, για την ειρήνη και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Καμιά εμπιστοσύνη στην άρχουσα τάξη και τα κόμματά της. Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι χωμένη μέχρι το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, προσβλέπει στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μερτικού για πάρτη της από τη λεία των επεμβάσεων και πολέμων, γι’ αυτό υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τη συμμετοχή της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, στα σχέδια της ΕΕ, που παρεμβαίνει με τους δικούς της επιθετικούς μηχανισμούς, με τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων.
Μέσα στον ανταγωνισμό της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή, εκδηλώνεται η τουρκική επιθετικότητα, αμφισβητώντας και παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα, προβάλλοντας γκρίζες ζώνες, εκτοξεύοντας καθημερινά απειλές, έχοντας σημαδέψει ιδιαίτερα την περιοχή του Καστελόριζου, που εκπληρώνει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών.
Στην πράξη αποδεικνύεται πως είναι απλοϊκές και αβάσιμες οι αναλύσεις πως όλα γίνονται γιατί η Τουρκία είναι απομονωμένη ή πως κινείται επιθετικά για εσωτερική κατανάλωση. Έχουν, πλέον, χρεοκοπήσει πλήρως οι θεωρίες που αναπαράγουν εναλλάξ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και που καλλιεργούν έναν επικίνδυνο εφησυχασμό.
Το τουρκικό αστικό κράτος διεκδικεί "ζωτικό χώρο" στην περιοχή και έχει συγκεκριμένους στόχους. Δημιουργεί συνεχώς τετελεσμένα, κάνει επίδειξη ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και τη Λιβύη.
Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ είναι πίσω από κάθε βρώμικη δουλειά δεκαετίες τώρα και σήμερα ακόμα περισσότερο που δεν υπάρχει η Σοβιετική Ένωση.
Όλοι αυτοί κοιτάζουν τα δικά τους συμφέροντα, καίγονται για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα κέρδη της "Exxon Mobil", της "Total", της ENI και των άλλων μεγαθηρίων.
Μπροστά στα μάτια τους τα πλωτά γεωτρύπανα "Πορθητής" και "Γιαβούζ" τρυπάνε στην κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα.
Μέσα σε αυτό το τοπίο επιχειρείται η συνέχιση των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό αλλά τα χαρτιά είναι σημαδεμένα.
Η λύση που προωθείται δεν είναι δίκαιη, αλλά άδικη, δεν είναι λύση με κριτήριο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, έχει τη σφραγίδα της ιμπεριαλιστικής παρέμβασης. Η διχοτομική λύση των "δύο συνιστώντων κρατών" διαιωνίζει τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής.
Λέμε σε όλους και σε όλες ότι με ευθύνη του ευρωατλαντικού μπλοκ έχει ήδη τεθεί το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου και των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου κι αυτό όχι μόνο θα οδηγήσει σε καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά θα περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση στην περιοχή με οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.
Φίλες και φίλοι,
Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στο λαό της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας, λέγοντάς τους ότι δεν πέρασε μεγάλο διάστημα από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας.
Επιβεβαιώθηκε ότι ο στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ άμεσα, ότι ο καυγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν για το "θεαθήναι".
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, γιατί αυτό επιβάλλει η επέκταση των συμφερόντων ελληνικών οικονομικών ομίλων στην περιοχή.
Στην πράξη η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ που αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή και στήνει νέες στρατιωτικές βάσεις στο πλαίσιο του κλιμακούμενου ανταγωνισμού με τη Ρωσία.
Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αγωνίζεται ενάντια στον πόλεμο και μοχθεί για την ανάπτυξη της κοινής πάλης με τον τουρκικό λαό, με τους λαούς των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής κι έτσι θα συνεχίσουμε την επόμενη περίοδο, υπολογίζοντας ότι μπροστά μας έχουμε μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα.
Μιλάμε για προκλήσεις και το εννοούμε, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει στο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανεβάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής. Από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της ξεκαθάρισε τους στόχους της, για την ενίσχυση των σχέσεων της χώρας με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, την ΕΕ και το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό, βομβαρδίζει το Λίβανο και απειλεί τους λαούς της περιοχής.
Τώρα η ΝΔ προωθεί μεθοδικά την ανανέωση και την ενίσχυση της πολύ επικίνδυνης “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής". Ετοιμάζει αυτό το νέο έγκλημα μέσα από τη δεύτερη φάση του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου με τους Αμερικανούς που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Προβλέπει τον πολυετή έλεγχο, την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικό θανατηφόρο εργαλείο στην υπηρεσία των δολοφόνων των λαών.
Προβλέπει να ενταχθούν στη Συμφωνία και να μπουν κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ οι νέες στρατιωτικές βάσεις, όπως οι βάσεις των DRONES στη Λάρισα, των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, να δοθούν κι άλλες διευκολύνσεις συμπεριλαμβανομένης και πυρηνικής βάσης στον Άραξο.
Για την υπογραφή αυτής της άθλιας Συμφωνίας έρχεται τον Οκτώβρη στην Αθήνα το αμερικανικό γεράκι του πολέμου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο.
Η Ελλάδα έχει καταταχθεί από τις ΗΠΑ στα "κράτη ανάσχεσης", μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί.
Η ρωσική προειδοποίηση πως είναι στο στόχαστρο χώρες όπου υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις δεν είναι «παίξε - γέλασε», ούτε επίσης είναι για υποτίμηση η πυραυλική δυνατότητα του Ιράν.
Καλούμε την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, τους καλλιτέχνες και τους επιστήμονες, άνδρες και γυναίκες, καλούμε τους νέους και τις νέες, τις μανάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες να ξεσηκωθούν για να αναπτυχθεί ένα αγωνιστικό, μαζικό, μαχητικό κίνημα σε όλη τη χώρα που θα συγκρουστεί με αυτά τα εγκληματικά σχέδια.
Κίνημα πολύμορφο, με διαδηλώσεις, συγκέντρωση υπογραφών, παραστάσεις, παρεμβάσεις στη Βουλή, πρωτοβουλίες της ΕΕΔΥΕ, των συνδικάτων, άλλων φορέων του μαζικού κινήματος, ώστε να διατρανωθεί η λαϊκή θέληση:
- ΟΧΙ στις βάσεις και τα πυρηνικά.
- Να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" με τις ΗΠΑ.
- Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
- Απεγκλωβισμός της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καμιά συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Όλοι στον αγώνα, λοιπόν, γιατί ο λαός μας και εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των κινδύνων, αντιμέτωπος με την τουρκική προκλητικότητα, τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, αλλά και με το δράμα των ξεριζωμένων από τους πολέμους που η ζωή τους κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή, είτε στα ταξίδια θανάτου, είτε στα κολαστήρια των νησιών, είτε στα παζάρια των ισχυρών.
Φίλες και φίλοι,
Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πλέγμα εξελίξεων που η οικονομία και η εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τις κοινές στρατηγικές επιλογές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και την κυβερνητική εναλλαγή τους.
Η δεκαετία που πέρασε με τα τρία μνημόνια, τη βίαιη καθίζηση στο λαϊκό εισόδημα, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία κλπ. έδειξε τα όρια του καπιταλιστικού συστήματος και τα μεγάλα προβλήματά του.
Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αυτό το σύστημα πήρε μία ανάσα, όμως τα προβλήματα παραμένουν και περιπλέκονται και οι προοπτικές ανάπτυξης δεν είναι τόσο ρόδινες όσο προσπαθεί να τις παρουσιάσει η ΝΔ. Και με δεδομένες τις γενικότερες διεθνείς εξελίξεις οι δυσκολίες που θα υπάρχουν θα δυναμώσουν.
Σε κάθε περίπτωση η σοσιαλιστική οικονομία - κοινωνία θα έρχεται στην επιφάνεια ως αναγκαιότητα με όλο και μεγαλύτερη ένταση.
Όσο κι αν οι Σειρήνες της αντίδρασης και του οπορτουνισμού τραγουδάνε το τέλος της Ιστορίας, το τέλος της εργατικής τάξης και του κινήματος της, η ζωή τούς διαψεύδει.
Η εργατική τάξη θα ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο, στην ιστορική της αποστολή: Στην οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και στην οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.
Κι αυτό γιατί έχει τη δύναμη που σχετίζεται με τη συγκεντρωμένη βιομηχανοποιημένη παραγωγή. Από αυτό απορρέουν αρετές όπως η συλλογικότητα, η συνειδητή πειθαρχία, η απαράμιλλη αντοχή στις δυσκολίες, δοκιμασμένες σε μεγάλους ταξικούς αγώνες.
Με διδάγματα θετικά και με αδυναμίες βεβαίως, που πρέπει να μελετάμε από τη σκοπιά της εργατικής πρωτοπορίας, της εξέλιξης του σκληρού ταξικού αγώνα.
Η εργατική τάξη κατακτά αυτή τη θέση όχι αυθόρμητα, αλλά με την επαναστατική θεωρία και δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος, της συνειδητής και οργανωμένης δηλαδή πρωτοπορίας της.
Η ύπαρξη επαναστατικού προγράμματος, η πίστη στην κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, οι αρχές συγκρότησης ΚΚ, η επεξεργασμένη μελέτη της ιστορικής μας πείρας αναμφισβήτητα συνιστούν σύγχρονα όπλα, μας δίνουν υπεροχή, το θέμα όμως είναι πώς τα χρησιμοποιούμε με δημιουργικό και εύστοχο τρόπο στην καθημερινή μας δράση και προσπάθεια.
Δεν φτάνει να εκτιμάμε την αξία των εργατικών αγώνων για άμεσες διεκδικήσεις και το ρόλο του Κόμματος σε αυτούς. Κριτήριο αξιολόγησης αποτελεί κατά πόσο αυτοί βοηθούν στην πρόοδο της πολιτικής συνείδησης.
Κριτήριο προόδου είναι η ανάπτυξη της κομματικής οικοδόμησης στους εργασιακούς χώρους και η κοινωνική σύνθεση των γραμμών του Κόμματος, η ηλικιακή σύνθεση και η συμμετοχή γυναικών.
Κριτήριο αποτελεί η σταθερή πρόοδος στην άνοδο της θεωρητικής, πολιτικής και οργανωτικής στάθμης του Κόμματος, η βελτίωση της ικανότητας καθοδήγησης και σύνδεσης με την εργατική τάξη ξεκινώντας από την ΚΕ και φτάνοντας έως την ΚΟΒ.
Τα σύνθετα καθημερινά καθήκοντα δεν πρέπει να μας αποτραβούν από το κύριο και βασικό, να κάνουμε δουλειά υποδομής, ώστε το Κόμμα να είναι προετοιμασμένο, να μην αιφνιδιάζεται σε στροφές και απότομες καμπές, να έχει πάντα τη δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης και προσαρμογής, χωρίς να χάνει τον κύριο στόχο του.
Φίλες και φίλοι,
Για να μεταφραστούν οι σημερινές δυνατότητες σε μία πραγματική καλύτερη ζωή για όσους σήμερα χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, την πλειοψηφία του λαού μας, ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από τη μέση: Η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.
Την αναρχία της καπιταλιστικής οικονομίας, που οικοδομείται με βάση το κέρδος, μπορεί να την ξεπεράσει μόνο ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας, αξιοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για την εξασφάλιση της ευημερίας του λαού, μετατρέποντας σε λαϊκή περιουσία όλα τα εργαλεία με τα οποία γίνεται η παραγωγή, καθορίζοντας το τι, πόσο, πού, από πόσους και ποιους θα παραχθεί, με γνώμονα όχι το κέρδος του ενός ή του άλλου μονοπωλιακού ομίλου, αλλά τη συνδυασμένη κάλυψη των αναγκών του λαού.
Έτσι θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που έχει η χώρα μας, οι υποδομές της, το πολυάριθμο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μεγάλο μέρος του οποίου σήμερα βρίσκεται στην ανεργία ή χαραμίζεται σε μη παραγωγικές εργασίες.
Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η προστασία και ο σεβασμός στο περιβάλλον, που σήμερα θυσιάζεται στον βωμό των κερδών των καπιταλιστών.
Πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή του λαού, σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, μπορεί να εξασφαλίσει μόνο η εργατική εξουσία.
Μία εξουσία με θεμέλιο τους ίδιους τους τόπους δουλειάς, που σε τίποτα δεν μοιάζει με τη σημερινή δημοκρατία που σταματάει ακριβώς έξω από αυτούς τους χώρους γιατί ταυτίζεται με τη δικτατορία του κεφαλαίου.
Ο κάθε εργαζόμενος θα έχει τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, αλλά και το βήμα για να ενημερωθεί, να δραστηριοποιηθεί, να πει τη γνώμη του, να προσφέρει, να συμμετέχει στην άσκηση της εξουσίας.
Πραγματική ελευθερία μπορεί να υπάρξει μόνο σε μια κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όπου ο καθένας θα παίρνει ολοκληρωμένη μόρφωση, θα μπορεί να αναπτύξει τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντά του και την προσωπικότητά του, να θέσει τις ικανότητές του στην υπηρεσία του κοινού καλού.
Γι’ αυτό επιλέγουμε και συμμετέχουμε στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Γι’ αυτό και αποτελεί μονόδρομο η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για όποιον δεν συμβιβάζεται με τα όρια που του επιβάλλουν το σύστημα, το κράτος, το κέρδος των αφεντικών.
Γιατί η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.
Γι' αυτό και δεν τα διπλώνουμε, δεν υποχωρούμε. Γι' αυτό είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτό το έργο πρέπει να το τελειώσουμε.
Όπως μας προτρέπει και το σύνθημα του 45ου Φεστιβάλ:
"Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας..."θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου