Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου!»


«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου!»

«Στον αγώνα ενωμένοι
κι ας μη λείψει κανείς
Ω! Νάτη, μας προσμένει
στον κόσμο η Διεθνής».

Τέτοιες μέρες πριν από έναν αιώνα (20-26 Νοέμβρη 1919), συγκεντρώνονταν παράνομα στο Βερολίνο 29 αντιπρόσωποι από 13 χώρες, που εκπροσωπούσαν 219.000 μέλη Οργανώσεων Νεολαίας. Ήταν το ιδρυτικό συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων (ΚΔΝ), η οποία λειτούργησε για 24 χρόνια ως τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) (που είχε ιδρυθεί τον Μάρτη του 1919) και κάτω από την καθοδήγησή της.


Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες που υπογράφουμε αυτή την κοινή ανακοίνωση τιμάμε την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της ΚΔΝ. Η ίδρυσή της ανταποκρίθηκε στην ανάγκη κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Ομοσπονδιών και Οργανώσεων Νεολαίας, στο καθήκον επεξεργασίας και υλοποίησης των αποφάσεων της ΚΔ, με στόχο την επαναστατική διαπαιδαγώγηση και οργάνωση των νέων εργατών. Η ΚΔΝ είχε κληρονομήσει την πείρα από τη μάχη που δόθηκε τα χρόνια που προηγήθηκαν ενάντια στη σοβινιστική πολιτική της ηγεσίας της Β΄ Διεθνούς, πρώτα απ’ όλα τη μεγάλη επαναστατική προσφορά των νέων της Ρωσίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας, των χωρών που συνταράχτηκαν από τις πρώτες σοσιαλιστικές επαναστάσεις και εξεγέρσεις.

Η 24χρονη δράση της ΚΔΝ είναι γεμάτη με στιγμές ηρωισμού και αποτελεί πηγή συμπερασμάτων για τις Κομμουνιστικές Νεολαίες σήμερα. Η πορεία της δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πορεία και τη συμβολή της ΚΔ, αλλά και των Οργανώσεων Νεολαίας που τη συγκροτούσαν. Είναι ταυτισμένη με τον ηρωισμό που έδειξαν εκατομμύρια νέοι κομμουνιστές στη μάχη ενάντια στον φασισμό και τον μιλιταρισμό, στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αλλά και με την επιμονή στην υπεράσπιση καλύτερων όρων εκπαίδευσης, ζωής και δουλειάς της νεολαίας. Η ΚΔΝ συνέβαλε και στη διαμόρφωση και ενδυνάμωση οργανώσεων Κομμουνιστικών Νεολαιών σε όλο τον κόσμο, στην έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους και καταπιεζόμενους λαούς. Πλούσια συμπεράσματα μπορούν να αντληθούν από την ιστορική πορεία της ΚΔ και της ΚΔΝ. Συμπεράσματα που αφορούν την πάλη ενάντια στον φασισμό και τη σύνδεσή της με την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, την επιζήμια συνεργασία με τη σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό, τη στάση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σήμερα ενάντια στον αρνητικό για τους λαούς διεθνή συσχετισμό προβάλλει η ανάγκη κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών σε όλο τον κόσμο. Ο προλεταριακός διεθνισμός, ο διεθνιστικός χαρακτήρας της πάλης μας δεν είναι απλή έκφραση αλληλεγγύης, αλλά αποτελεί συστατικό στοιχείο της, που προκύπτει από τον διεθνή χαρακτήρα της ταξικής πάλης. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που παίρνει όλο και πιο συχνά τη μορφή της πολεμικής σύγκρουσης, η επίθεση των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων στα εργατικά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες, η όξυνση της καταστολής και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα βρίσκουν απέναντί τους την κοινή πάλη χιλιάδων νέων κομμουνιστών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μετρήσει βήματα στον κοινό βηματισμό, στην αταλάντευτη πάλη ενάντια στον αντικομμουνισμό, στην αναζωογόνηση του κομμουνιστικού κινήματος με νέες δυνάμεις. Μπροστά στη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης, Β.Ι. Λένιν, τον Απρίλη του 2020, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ακόμη πιο αποφασιστικά.

Οι Κομμουνιστικές Νεολαίες τιμάμε το παρελθόν μας, παλεύουμε στο σήμερα, προετοιμαζόμαστε για να κατακτήσουμε το αύριο - τη νίκη - τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!
«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».

20 Νοέμβρη 2019

Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών - Ισπανία

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία

Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών - Μεξικό

Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας


Κοινή Ανακοίνωση, την οποία ήδη υπογράφουν και άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες από όλο τον κόσμο (η πλήρης λίστα των Οργανώσεων που υπογράφουν θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου