Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Όχι στην προτομή του Τσαούς-Αντών στη Δράμα




Για την τοποθέτηση της προτομής του Αντών Τσαούς

Κατά τη διάρκεια της κατοχής δημιουργήθηκαν, πέρα από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, των οποίων βασικός αιμοδότης και καθοδηγητής υπήρξε το ΚΚΕ, αντάρτικες ομάδες από "εθνικόφρονες", όπως η ομάδα του Αντών Τσαούς, που έδρασε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι ομάδες αυτές "μοίρασαν" τη δράση τους κάνοντας "αντίσταση" στον κατακτητή και κυρίως επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους μαχόμενοι κατά του ΕΑΜ.

Στην πλειοψηφία τους στηρίχτηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εξοπλίστηκαν τόσο από τους κατακτητές (Γερμανούς και Βούλγαρους), όσο και από τους Άγγλους ιμπεριαλιστές. Κύριος λόγος ύπαρξής τους ήταν να ανακόψουν την επιρροή και τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Οι φρικαλεότητες και οι δολοφονίες που διέπραξαν σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε εκατοντάδες. Με τη λήξη του πολέμου, οι αστικές κυβερνήσεις δεν δίστασαν να τις αναγνωρίσουν ως "αντιστασιακές", ενώ πολλοί από τους πρωταγωνιστές τους, όπως ο Αντών Τσαούς, τιμήθηκαν ή έκαναν καριέρα στον κρατικό -και παρακρατικό- μηχανισμό.

Ορισμένα μόνο ιστορικά παραδείγματα αποδεικνύουν τα έργα και τις ημέρες του Αντών Τσαούς:

• Στις 18 Σεπτέμβρη 1944 υπεγράφη σύμφωνο του αρχηγού των εθνικιστικών αντάρτικων ομάδων Αντώνη Φωστερίδη, με τον Διοικητή των βουλγάρικων στρατευμάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Α. Συράκωφ, προκειμένου να χτυπήσουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία της Αθήνας" (φύλλο της 10ης του Νοέμβρη 1944) αναφέρεται ότι κατά το υπουργικό συμβούλιο της 9ης του Νοέμβρη 1944: "Γενομένης ακολούθως συζητήσεως επί του ζητήματος υπογραφής Συμφωνίας μετά της Βουλγαρικής Κυβερνήσεως διά την παραμονήν των Βουλγάρων εις την Ανατολικήν Μακεδονίαν και Θράκην, διεπιστώθη εκ των γενομένων ανακοινώσεων από μέρους των κ.κ. Λαμπριανίδη και Πορφυρογένη, ότι ουδεμία συνεννόησις υπήρχε μεταξύ του τοπικού ΕΑΜ και των Βουλγάρων. Η συμφωνία είχεν υπογραφή παρά τίνος Τσαούς-Αντών, ο οποίος διά την προδοτικήν του αυτήν πράξιν, συμφώνως προς τον νόμον περί κυρώσεων, θα παραπεμφθή εις την Δικαιοσύνην. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός Παπανδρέου είπεν ότι, πραγματικά ο Τσαούς Αντών υπέγραψε συμφωνία με τους Βουλγάρους και διάβασε το κείμενό της. Αλλά, πρόσθεσε, σημασία θα είχε από διεθνή και Ελληνική άποψη, αν είχε υπογράψει το ΕΑΜ. Καμμιά όμως συμφωνία με τους Βουλγάρους δεν υπέγραψε το ΕΑΜ".

• Την Πρωτοχρονιά του 1944, οι "Αντών Τσαούσηδες" δολοφόνησαν τους ΕΛΑΣίτες του Τσαλ Νταγ, αν και την ημέρα εκείνη είχαν συνεννοηθεί οι δύο πλευρές να τη γιορτάσουν μαζί. Σύμφωνα με τον Νίκο Χατζηνικολάου (καπετάν Μαύρο), στις 5 το πρωί της 1ης του Γενάρη 1944, οι εθνικιστές έφτασαν στο υπαρχηγείο των ΕΛΑΣιτών στον Δρυμότοπο και, αφού αφόπλισαν το σκοπό που τους περίμενε χαμογελαστός λόγω της συμφωνίας, τον σκότωσαν. Στη συνέχεια, κύκλωσαν τα καλύβια, δόθηκε το σύνθημα από τον Αντών Τσαούς και άρχισαν να χτυπούν με πυροβόλα κατά των ΕΛΑΣιτών που κοιμούνταν. Σε συνεργασία με τους Βούλγαρους κατακτητές, σκότωσαν 18 αντάρτες και, αφού τους έκοψαν τα κεφάλια, τα έστειλαν στον Βούλγαρο πρόεδρο της Πλατανιάς και εκείνος τους έδωσε δύο αυτόματα όπλα και 700.000 λέβα. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με την επίδειξη των κεφαλιών των ανταρτών στην πλατεία της Καβάλας, με σκοπό την τρομοκράτηση του ΕΑΜικού κινήματος.

• Λίγες μέρες αργότερα, στις 11 του Γενάρη 1944, ο Άγγλος ταγματάρχης Μίλερ οδήγησε τον στρατιωτικό διοικητή του ΕΛΑΣίτικου τάγματος του Μποζ Νταγ (Μενοικίου) Σερρών, Ζαχαρία Χαρτομάτζη (Άγι), στο Φαλακρό Δράμας, επειδή θα γινόταν ρίψη εφοδίων στη Ζιρνοβίτσα. Μετά από μάχη με τους Βουλγάρους, οι ΕΛΑΣίτες αιχμαλωτίστηκαν με δόλο από τους εθνικιστές Αντών Τσαούσηδες, οι οποίοι σκότωσαν τον Ζαχαρία Χαρτομάτζη και οκτώ αντάρτες, όσους χαρακτήρισε κομμουνιστές ο Μίλερ.

• Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ο Αντών Τσαούς ηγήθηκε παραστρατιωτικού τάγματος χωροφυλάκων άνευ θητείας (τάγμα Φωστερίδη), τα μέλη του οποίου καταδίωκαν αντάρτες του ΔΣΕ, έκοβαν τα κεφάλια σκοτωμένων αντιπάλων τους και τα επιδείκνυαν ως τρόπαια σε κοινή θέα στην πόλη της Δράμας.
Στη Δράμα του καπνεργατικού κινήματος και των ταξικών αγώνων, της ηρωικής εξέγερσης του Σεπτέμβρη του '41 ενάντια στους φασίστες κατακτητές, των εκατοντάδων εκτελεσμένων, εξορισμένων και φυλακισμένων κατά τον ηρωικό αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, των δεκάδων εκτελεσμένων από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας, η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση.
Άλλωστε, ο Αντών Τσαούς δεν είναι μια οποιαδήποτε ιστορική προσωπικότητα, αλλά αποτελεί το έμβλημα της αντικομμουνιστικής επίθεσης και διαστρέβλωσης του ένδοξου αγώνα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην ψηφίσει θετικά για την τοποθέτηση της προτομής. Καλούμε το λαό του νομού και ιδιαίτερα τη νέα γενιά να ψάξουν, να μάθουν τα πραγματικά γεγονότα της εποχής, να μην αφήσουν να περάσει η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας που επιχειρείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιχμή του δόρατος τον αντικομμουνισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου