Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Κάηκαν ζωντανοί στον ύπνο τους 43 εργάτες σε πυρκαγιά εργοστασίου στο Νέο Δελχί

Μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία – εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 4 τα ξημερώματα σε εργοστάσιο άφησε πίσω της τουλάχιστον 43 νεκρούς. Το εξαώροφο εργοστάσιο αυτό, πιθανότατα λειτουργούσε χωρίς άδεια, όπως και πολλά άλλα εργοστάσια και αποθήκες στην παλιά πόλη. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της πυροσβεστικής, «Το πρόβλημα ήταν ο καπνός.
Όλα τα παράθυρα και οι πόρτες ήταν κλειστά και υπήρχε πυκνός καπνός μέσα. Κανείς δεν μπόρεσε να βγει. Υπήρχε μια σιδερένια πόρτα που ήταν κλειδωμένη και οι άνθρωποι βγήκαν μόνο αφότου παραβίασαν την πόρτα. Είχε γίνει θάλαμος αερίων».

Συνολικά 43 άνθρωποι πέθαναν από την πυρκαγιά ενώ 16 ακόμα εργάτες νοσηλεύονται. Πλαστικές συσκευασίες και παρόμοιο υλικό στο χώρο επιδείνωσαν την πυρκαγιά και την τοξικότητά της, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτιά της. Αλλά και η πρόσβαση της πυροσβεστικής μέσα από τα στενά δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Από 35 πυροσβεστικά οχήματα κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς, μία μόνο μπόρεσε να φτάσει στο κτίριο και να σβήσει τις φλόγες. Ο υπουργός Τροφίμων Ιμράν Χουσάιν δήλωσε πως το κρατίδιο του Δελχί θα διεξάγει έρευνα και θα πάρει μέτρα ενάντια σε όσους ευθύνονται για την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Αρβίντ Κεϊριβάλ μίλησε για «πολύ τραγικά νέα» και ανακοίνωσε αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ρουπίων (περίπου 14.000 δολάρια) στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ινδία, καθώς οι προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας κατά την κατασκευή και χρήση των κτηρίων σπανίως τηρούνται. Σε πόλεις όπως το Νέο Δελχί εργοστάσια και βιοτεχνίες συσσωρεύονται σε παλιές, πυκνοκατοικημένες γειτονιές όπου το κόστος γης είναι φθηνότερο. Οι εργάτες, ιδίως οι μετανάστες, συχνά κοιμούνται μέσα στο χώρο εργασίας, προκειμένου να αποφεύγουν το νοίκι, για το οποίο η πενιχρή τους αμοιβή δεν επαρκεί, με τραγικές συνέπειες.

Με πληροφορίες από telesur

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου