Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ύστατη προσπάθεια του ΕΑΜ για ειρήνη και ομαλότητα


17 φλεβαρη 1947, αντιπροσωπεία του ΕΑΜ παραδίδει στα μέλη της «Επιτροπής Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια», που βρίσκεται στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα, πολυσέλιδο υπόμνημα. 

Την 1η Φλεβάρη του 1947, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, επισκέπτεται την Αθήνα η «Επιτροπή Ερεύνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια»,
για να εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η επιτροπή εγκαθίσταται στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Την πρώτη κιόλας μέρα, έξω από το ξενοδοχείο πραγματοποιείται διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ατόμων με συνθήματα: «Να φύγουν οι Αγγλοι», «Να σταματήσουν οι εκτελέσεις», «Κυβέρνηση με συμμετοχή του ΕΑΜ».
Στις 17 Φλεβάρη παρουσιάζεται στην Επιτροπή η αντιπροσωπεία του συνασπισμού των κομμάτων του ΕΑΜ. Η αντιπροσωπεία του ΕΑΜ αποτελείται από τους: Κ. Γαβριηλίδη (Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας), Σ. Κρητικά (Δημοκρατική Ενωση), Μ. Κύρκο (Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα), Δ. Παρτσαλίδη (ΚΚΕ) και Γ. Γεωργαλά (Σοσιαλιστικό Κόμμα). Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ παραδίδουν στα μέλη της Επιτροπής ένα πολυσέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του ΕΑΜ.


Το ΕΑΜ συνοψίζει την πρότασή του για τη διέξοδο από την κρίση σε έξι σημεία:
1) Αναγνώριση και εξασφάλιση της ουδετερότητας της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Υπό την έννοια αυτή δε θα πρέπει να ιδρυθούν ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, θα απαγορευτεί η παρουσία, ή η διέλευση ξένων στρατευμάτων, ενώ θα πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως και ολοκληρωτικά τα ξένα στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα.
2) Σχηματισμό κυβέρνησης όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γιάλτας.
3) Κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών και παρακυβερνητικών δυνάμεων από τη μια πλευρά και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από την άλλη.
4) Χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.
5) Αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και της ισοπολιτείας. Δημιουργία ενόπλων δυνάμεων και κρατικού μηχανισμού, χωρίς μονομέρεια και με πραγματικό εθνικό χαρακτήρα.
6) Αμεση διάλυση της Βουλής που προέκυψε το '46 και προκήρυξη εκλογών.
Ηταν μια ύστατη προσπάθεια του ΚΚΕ και των άλλων κομμάτων του ΕΑΜ για την ειρήνευση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ομαλής εξέλιξης. Ομως ο αγγλοαμερικανικός ιμπεριαλισμός είχε πάρει τις αποφάσεις του και τα ντόπια ενεργούμενά του είχαν πιάσει δουλιά...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου