Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

20 χρόνια δεν ξεχνώ


Γιουγκοσλαβία 1999
 
.78 συνεχόμενα μερόνυχτα  βομβαρδισμοί στην Γιουγκοσλαβία

.78 συνεχόμενα μερόνυχτα  οι κομουνιστές στο δρόμο στην Ελλάδα 

Στις 24 Μάρτη του 1999, άρχιζε το μακελειό που κράτησε 78 μέρες. Η Γιουγκοσλαβία, μια χώρα που ο λαός της όρθωσε το ανάστημά του στις μεραρχίες του Χίτλερ, δεν υπάρχει πια. Τη διέλυσε το ΝΑΤΟ σε συνεργασία με την ΕΕ.
Οι χειροκροτητές της θηριωδίας των 5.000 νεκρών, των «παράπλευρων απωλειών», των ΝΑΤΟικών «λαθών»,
των εκτελέσεων αμάχων, του βομβαρδισμού νοσοκομείων, σχολείων, ΜΜΕ και νεκροταφείων (!), υποστήριζαν ότι τα αμερικανικά «Στελθ» αποτελούσαν προάγγελο της «δημοκρατίας» και της «ειρήνης» στα Βαλκάνια και τον κόσμο.
                                 

Έμπρακτη έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης

ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης

22 Απρίλη 1999, στις 7.30 το πρωί αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη - διασταύρωση Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη - η πρώτη μεγάλη αντιπροσωπεία συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΜΕ, που μαζί με Γιουγκοσλάβους εργάτες, βρέθηκαν, στις ανθρώπινες αλυσίδες προστασίας στην πόλη Νις και στην πόλη Αλέξινατς*




Σε συνεννόηση με τα συνδικάτα της Γιουγκοσλαβίας τα στελέχη του ΠΑΜΕ διανυκτέρευσαν σε γέφυρες και νοσοκομεία της πόλης, που έχει κατ' επανάληψη βομβαρδιστεί από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές.

Η προθυμία για συμμετοχή στην αποστολή από μέρους των συνδικαλιστών της Θεσσαλονίκης ήταν 
τόσο μεγάλη που δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην πρώτη αυτή αποστολή.
Η αποστολή μετέφερε, ανθρωπιστική βοήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα που παραδόθηκε στο Νοσοκομείο του Νις.
                                  


Η εμπειρία του συντρόφου 

Ζητήσαμε από σύντροφο  που συμμετείχε στην αποστολή στο ΝΙΣ και στο Αλέξινατς, να μας πει την εμπειρία του.

«Η εμπειρία όσων ήταν σε αυτή την αποστολή δεν μπορεί να ειπωθεί με λόγια, μόνο δυο  τρία περιστατικά, θέλω να περιγράψω χωρίς να είναι και τα πιό κύρια από όλα όσα ζήσαμε στο βομβαρδισμένο ΝΙΣ και στο Αλέξινατς.

Ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη στις 7πμ.

Στο τελωνείο της Βουλγαρίας, ( από Βουλγαρία μπήκαμε στην Γιουγκοσλαβία ) η διαδικασία ήταν πολύωρη, μιας και είχαν μπει για τα καλά στις καπιταλιστικές συνήθειες και εμείς δεν θέλαμε να «λαδώσουμε».

Στο τελωνείο της Γιουγκοσλαβίας μας περίμενε και άλλη ταλαιπωρία, μιας και είχαν αρχίσει οι βομβαρδισμοί και ήταν επικίνδυνο να περάσουμε, με την επιστολή του πρέσβη από την Θεσσαλονίκη που είχαμε,  και μετά από πολλές διαβουλεύσεις περάσαμε τα σύνορα και με την τύχη του πρωτάρη φτάσαμε στο ΝΙΣ και στο ξενοδοχείο όπου μας περίμενε αντιπροσωπεία των γιουγκοσλάβικων συνδικάτων στις 12.30 πμ.  μετά από 17.30 ώρες ταξίδι, μετά από μεγάλη επιμονή την γιουγκοσλάβων, πήγαμε στα δωμάτιά μας. 
 
Πρώτη μέρα στο ΝΙΣ με  το στόχο στο πέτο
Ακόμη δεν είχαμε αφήσει τα πράγματά μας,  άρχισαν οι βομβαρδισμοί, ανοίγοντας τις χοντρές κουρτίνες** αποκαλύφτηκε μπροστά μας τι είναι πόλεμος.
Η νύκτα έγινε μέρα από τις λάμψεις από τις βόμβες που έπεφταν  και τα τροχιοδεικτικά των αντιαεροπορικών βλημάτων.
Αυτό ήταν η τρομακτική εμπειρία της πρώτης μέρας…. 


Το απόγευμα, ( μετά το πρωινό με τις επισκέψεις σε συνδικάτα και εργοστάσια ) πήγαμε να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη συναυλία  στο κέντρο της πόλης.

Κατεβήκατε από το πούλμαν και ανοίξαμε το πανό, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά  συνθήματα, ο κόσμος που ήδη ξέρει ποιοι είμαστε ανοίγει χώρο για να βρεθούμε μπροστά. Στις 6μμ αρχίζουν να χτυπάνε οι σειρήνες***, παγώσαμε ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας για τους γιουγκοσλάβους  καθημερινότητα, συνέχισαν τα τραγούδια και μόνο όταν τελείωσαν, μετά από μια ώρα, έφυγαν όλοι, μαζί και εμείς για να πάμε στο βομβαρδισμένο πανεπιστήμιο....


 Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του ΚΚΕ

Η στάση του ΚΚΕ:
Από την πρώτη μέρα του χτυπήματος, το ΚΚΕ με δήλωση της ΓΓ της ΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, ξεκαθάρισε τη θέση του, σημειώνοντας ότι μόνος δρόμος είναι η αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό και καλούσε το λαό να ξεσηκωθεί.

Σημείωνε: «Η επίθεση στο Κόσσοβο περιέχει δύο νέα στοιχεία. Το πρώτο είναι η ανοιχτή ένοπλη ανάμειξη χωρών της ΕΕ. Οχι ότι η ΕΕ είχε καλές προθέσεις προηγουμένως, αλλά δεν είχε πάρει ανοιχτά ενεργό μέρος όπως τώρα. Το έκανε κι αυτό. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο εκβιασμός των ΗΠΑ προς την ελληνική κυβέρνηση: 'Η συμμορφώνεσαι σε όλα, δηλαδή στέλνεις και στρατό, ή ανακινούμε θέμα στη Θράκη! Αυτό ήταν το νόημα των δηλώσεων Κλίντον και της επίσκεψης του Μπερνς στο Πεντάγωνο.

Είναι ψεύτικη η διάκριση ανάμεσα σε ευρωπαϊστές και Αμερικανούς. Πρόκειται για τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Τι συμφέρον έχουν οι λαοί, αν το Κόσσοβο περάσει στη γερμανική και όχι στην επιρροή των ΗΠΑ; Ας μην κοροϊδεύουν. Οι ίδιες χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ είναι και μέλη της ΕΕ. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θέλουν να μοιράσουν τα Βαλκάνια και αδιαφορούν για το πώς θα το πετύχουν.


Σήμερα και άλλα κόμματα, πέρα από το ΚΚΕ, που έχει καταγγείλει τη "νέα τάξη" από το 1991, τοποθετούνται κατά της παραχώρησης ελληνικού εδάφους στο ΝΑΤΟ από την κυβέρνηση. Δε θα ήταν καλύτερο, αν αυτό το έκαναν εδώ και χρόνια, αντί να ειρωνεύονται, όπως έκαναν, το ΚΚΕ; Θα ήταν πολύ σημαντικό, αν όλα τα κόμματα έλεγαν "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια". Δεν το κάνουν και κρίνονται.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντίσταση του λαού κατά της ΝΑΤΟικής επέμβασης. Η αντίσταση είναι υποχρεωτική. Οταν, λοιπόν, κάτι είναι αναγκαίο, πρέπει να γίνει. Και εφόσον πρέπει να γίνει, σημαίνει ότι μπορεί και να γίνει. Είναι δυνατό. Διαφορετικά, θα μας πάρουν και τα παντελόνια.

Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Το σύνθημα που προβάλλει η κυβέρνηση, "Πρώτα η Ελλάδα", είναι επικίνδυνο πολιτικά για τους λαούς και την περιοχή και διάτρητο από την άποψη της άμυνας της χώρας.

Μ' αυτό το σύνθημα, η κυβέρνηση ευνοεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Για την κυβέρνηση, αυτή είναι η Ελλάδα. Δηλαδή, ας καίγεται ο κόσμος, αρκεί να μείνουν άθικτα το Χρηματιστήριο και τα κέρδη των λίγων».


Πολύμορφη δράση των κομμουνιστών σε όλη την Ελλάδα
Αυτήν την ξεκάθαρη θέση κράτησε το ΚΚΕ και ρίχτηκε στη δράση με κάθε τρόπο, για να βάλει ο λαός εμπόδια στην επίθεση. Τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και οι φορείς του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ήταν καθημερινά απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, σε όλη τη διάρκεια των βάρβαρων βομβαρδισμών και ανέδειξαν το μεγαλείο της λαϊκής αυτενέργειας και πρωτοβουλίας.

Στη μνήμη όλου του ελληνικού λαού, αλλά και αγωνιστών από όλο τον κόσμο, έχουν χαραχτεί ανεξίτηλα τα καθημερινά μπλόκα των αγωνιστών κομμουνιστών και άλλων φιλειρηνιστών της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που με τα κορμιά τους έφραζαν το δρόμο στα ΝΑΤΟικά κομβόι του θανάτου, τρένα και φάλαγγες φορτηγών, που έφταναν με πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού αυτό όπως και όλες οι εγκαταστάσεις είχαν παραχωρηθεί από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετατραπεί σε ορμητήρια των ιμπεριαλιστών.

 Το λιμάνι και όλοι οι έξοδοι έβρισκαν μέρα - νύχτα το αποφασισμένο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη το ΚΚΕ, να βρίσκεται εκεί για να εμποδίζει τους φονιάδες να περάσουν στη Γιουγκοσλαβία.


Μέσα σ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα θυμόμαστε το χαρακτηριστικό περιστατικό τον Απρίλη του ίδιου χρόνου (εν μέσω πολέμου), όπου οι αγωνιστές κατάφεραν να μπερδέψουν και να αποπροσανατολίσουν μια φάλαγγα από 113 ΝΑΤΟικά φορτηγά, που, αντί να πάνε στους Ευζώνους, μπήκαν και «έκοβαν βόλτες» στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, δεχόμενα την ...περιποίηση των μανάβηδων με λαχανικά και ζαρζαβατικά. 

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αυτό το τραγελαφικό περιστατικό ενέπνευσε τον λαϊκό ποιητή που το μετέτρεψε σε χιουμοριστικό τραγούδι, που συνοδεύει και σήμερα της αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή. 
Να τι έλεγε το λαϊκό άσμα:

Το έτος '99 το ΝΑΤΟ με τη βία
Για πόλεμο ξεκίνησε με τη Γιουγκοσλαβία
Στη Σαλονίκη βγήκανε και μέσα απ' το λιμάνι
Για Σκόπια ξεκινήσανε σβέλτα και μάνι - μάνι
---
Γεια σας παιδιά ΝΑΤΟικά
Γεια σας παλικαράδες
κάτι παιδάκια κόκκινα
σας κάναν δυο παράδες
---
Τα σήματα τού άλλαξαν
και χάσανε το δρόμο
σ' όλα τα ζαρζαβατικά
σκορπίσανε τον τρόμο
---
Μέσα στη λαχαναγορά
μπούκαραν με κανόνια
ντομάτες να σκοτώσουνε,
αγγούρια και πεπόνια
---
Αντε παιδιά μου στο καλό
τραβάτε στη μαμά σας,
εδώ είναι Βαλκάνια
θα βρείτε τον μπελά σας.

Το ΚΚΕ βρέθηκε και εκείνη την εποχή στο πλευρό του γιουγκοσλάβικου λαού, εκφράζοντας τη διεθνιστική του αλληλεγγύη. 

Ο Πρόεδρος του Κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης πήγε στο Βελιγράδι, στις βομβαρδισμένες γέφυρες. Το ΚΚΕ καταδίκασε αργότερα το ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης, που καταδίκασε τον ηγέτη της χώρας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παρόλο που είχε βασικές ιδεολογικές διαφορές με αυτόν τον πολιτικό. Εμεινε στο κύριο: Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα. 

Ολα αυτά τα χρόνια δεν υπέστειλε τη σημαία του αγώνα ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστές και έχει μεγαλώσει η απήχησή του στο κάλεσμα για λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Είναι το μόνο κόμμα, που είχε και έχει συνέπεια λόγων και έργων.

 Αλέξινατς πόλη της Γιουγκοσλαβίας χωρίς να έχει καμιά σχέση με στρατιωτικές υποδομές, ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών.

** Χοντρές κουρτίνες, για να μην βλέπουν το φως των δωματίων  τα βομβαρδιστικά

***Οι σειρήνες χτυπούσαν όταν τα βομβαρδιστικά απογειώνονταν από ΝΑΤΟικές βάσεις στο Αβιάνο
της Ιταλίας.

Ευχαριστούμε τον σύντροφο για τις 4 φωτογραφίες και το βιντεάκι από το Νις και το Αλέξινατς


Στην Γιουγκοσλαβία 











Στην Ελλάδα








Δεν ξεχνώ






Σήμερα *

Σήμερα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και κλιμακώνεται η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή μεγάλου αριθμού κρατών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής. Η Συρία, το Ιράκ, η Υεμένη, η Παλαιστίνη, η Ουκρανία, η Μαύρη Θάλασσα, η Βενεζουέλα αποτελούν τις θερμές εστίες αυτής της αντιπαράθεσης. Στα Βαλκάνια ενισχύεται η παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πληθαίνουν οι ευρωατλαντικές βάσεις στην περιοχή στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Η ευρωΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών που διατηρεί ατόφια τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, του εθνικισμού και που αποσκοπούσε ξεκάθαρα στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, ανοίγει το δρόμο για πολύ επικίνδυνα σενάρια αλλαγής συνόρων σε μια σειρά από χώρες των Βαλκανίων. Μας ανησυχεί η απελευθέρωση των μετακινήσεων μεταξύ της Αλβανίας και του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου που ισχύει από τις αρχές του 2019, καθώς και τα σενάρια για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Κροατίας, οι σκέψεις για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο όνομα της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, συμβάλλει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια με τον αναβαθμισμένο ρόλο του "προτιμώμενου εταίρου" του ΝΑΤΟ και την ιδιότητα του "γεωπολιτικού μεντεσέ" του ευρωΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Γεμίζει την Ελλάδα με βάσεις θανάτου, γίνεται "σημαιοφόρος" για τα συμφέροντα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή αναλαμβάνοντας μια σειρά από επιθετικές πρωτοβουλίες, εμπλέκει το λαό σε θανάσιμες περιπέτειες, ξεπλένει τους μακελάρηδες των λαών.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό σε ετοιμότητα και σε επαγρύπνηση! Να αξιοποιήσει την πείρα του, την ιστορική του γνώση, να κρίνει τις εξελίξεις από τη σκοπιά των δικών του συμφερόντων και αναγκών. Καλούμε το λαό να μη φοβηθεί, να βγει και πάλι μπροστά. Να οργανώσει την πάλη του, για το δικαίωμα στη δουλειά, στην ασφάλιση, στην Παιδεία, στην Υγεία, για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του. Να δυναμώσει το ρεύμα εναντίωσης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, να απαιτήσει την αποδέσμευση της πατρίδας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού είναι ικανή να βάλει εμπόδια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Στις επικείμενες πολλαπλές εκλογικές μάχες ο λαός, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν κριτήριο επιλογής τους αυτές τις εξελίξεις. Να δώσουν την πρέπουσα απάντηση, να καταδικάσουν αυτές τις δυνάμεις που δεν αντιστέκονται, που δεν αγωνίζονται, που συμπορεύονται με τις κυρίαρχες επιλογές της άρχουσας τάξης της χώρας, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και προωθούν τα συμφέροντά τους.

Με το σύνθημα "Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!" ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία της χώρας μας, όπως και τότε την άνοιξη του 1999, έτσι και σήμερα πρέπει να ξεσηκωθούν. Μαζί με όλους τους λαούς των Βαλκανίων μπορούν και πρέπει να βάλουν φραγμό στα άνομα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και στα επικίνδυνα σχέδια των μονοπωλίων και των αστικών τάξεων της περιοχής. Να γίνουν τα Βαλκάνια περιοχή φιλίας, συνεργασίας και συναδέλφωσης, όπου οι λαοί θα είναι οι πραγματικοί αφέντες στον τόπο τους.


* Από την ανακοίνωση για τα 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία εξέδωσε η Ε Ε Δ Υ Ε

4 σχόλια:

  1. Την μαρτυρία του συντρόφου την βρίσκω πολύ επιφανειακή γιατί;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο σύντροφος από σεμνότητα δεν ήθελε να πει με λεπτομέρειες το τι έγινε στην βομβαρδιζόμενη Γιουγκοσλαβία.

    Πρόσεξε καλά τις φωτογραφίες και θα δεις 1 μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, προέδρους σωματείων και στελέχη της ΠΟΕΕΠ.

    Ποτέ ο Ριζοσπάστης δεν έγραψε τίποτα,θεωρείς ότι δεν είχε χώρο να αφιερώσει
    τρεις γραμμές για την 1η αποστολή στην Γιουγκοσλαβία, όταν σε αυτή συμμετέχουν τα πρώτα στελέχη του ΠΑΜΕ από την Θεσσαλονίκη ή μήπως υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που κανένας δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκείνη τη νύχτα σώπασαν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι..

    Οι σύντροφοι που συμμετείχαν στην αποστολή ήρθαν σε επαφή, χωρίς να το ξέρουν, με απεμπλουτισμένο ουράνιο ( όχι όλοι ), όταν πήγαν στην πόλη Αλέξινατς που είχε βομβαρδιστή με βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Από μαρτυρία συναδέλφου της ΠΟΕΕΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Μαρία

    Είναι "λάθος" να γράφουμε τέτοια σχόλια ακόμα και αν ειναι διασταυρωμένα.

    Οι συνάδελφοι που πήγαν όλοι έχουν οικογένειες και είναι καλά στην υγεία τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου