Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Πρώτη μέρα στο σχολείο στην ΕΣΣΔ


Η Ημέρα της Γνώσης είναι η μέρα που παραδοσιακά το σχολικό έτος ξεκινά στη Ρωσία και σε πολλές άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και σοσιαλιστικές χώρες.
Στην ΕΣΣΔ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30 δεν υπήρχε αυστηρά καθορισμένη ημερομηνία για την έναρξη του σχολικού έτους. Σύμφωνα με το διάταγμα του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων της 14ης Αυγούστου του 1930, όλα τα παιδιά ηλικίας οκτώ έως δέκα ετών, αλλά και τα παιδιά άλλων ηλικιών που δεν είχαν φοιτήσει στο σχολείο έπρεπε να εγγραφούν το φθινόπωρο.
Οι γονείς είχαν υποχρέωση να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Κάθε παιδί έπρεπε υποχρεωτικά να ολοκληρώσει τουλάχιστο την τετραετή εκπαίδευση του δημοτικού.

Ενιαία ημερομηνία για την έναρξη του σχολικού έτους σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθορίστηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1935, με το διάταγμα του Συμβουλίου Λαϊκών Επιτρόπων και της ΚΕ του ΚΚΣΕ «Για τη διοργάνωση της μάθησης και τον εσωτερικό κανονισμό στην πρωτοβάθμια, προγυμνασιακή και μέση εκπαίδευση».

Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό σε όλα τα σχολεία της ΕΣΣΔ ορίστηκε ως έναρξη του σχολικού έτους η 1η  Σεπτεμβρίου και ως λήξη τους έτους για τις πρώτες τρεις τάξεις η 1η Ιουνίου, για τις τάξεις τετάρτη έως εβδόμη η 10η Ιουνίου και για τις τάξεις ογδόη έως δεκάτη η 20η Ιουνίου.



Η Ημέρα της γνώσης ορίστηκε ως επίσημη εορτή του κράτους με το διάταγμα του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης «για τις ημέρες αργίας και μνήμης» της 1ης Οκτωβρίου του 1980.

 Η 1η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την αρχή του νέου σχολικού έτους για όλους τους μαθητές της Ρωσίας, τους φοιτητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές. Παραδοσιακά στα σχολεία πραγματοποιούνται εορταστικές συναθροίσεις στον προαύλιο χώρο, διοργανώνονται δραστηριότητες, μαθήματα γνώσεων, μαθήματα για την εμπέδωση της ειρήνης, μαθήματα προστασίας και μαθήματα για την εμπέδωση της γενναιότητας.

 
Αυτή η μέρα σηματοδοτεί επίσης το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά της πρώτης δημοτικού που έρχονται στο σχολείο για πρώτη φορά και συχνά συμμετέχουν σε μια εορταστική συνέλευση για την ημερομηνία αυτή. Η μέρα περιλαμβάνει επίσης το Πρώτο Κουδούνι (ρωσικά: Первый Звонок), όπου ένα κορίτσι της πρώτης τάξης σηκώνεται στους ώμους ενός αγοριού της 11ης τάξης, και παρελάσουν γύρω, χτυπώντας το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές άλλων τάξεων μπορεί να αρχίζουν τα μαθήματά τους στις 1 Σεπτεμβρίου ή λίγες μέρες αργότερα, συνήθως χωρίς ιδιαίτερες εκδηλώσεις.

Σε πόλεις και χωριά, οι καλοντυμένοι μαθητές έρχονται στο σχολείο με ένα μπουκέτο λουλούδια. Η γιορτή αρχίζει όταν τα παιδιά στέκονται στη γραμμή και γίνονται ευπρόσδεκτοι από τον διευθυντή του σχολείου και τους δασκάλους. Οι μαθητές των ανώτερων τάξεων διαβάζουν ποίηση, εκτελούν τραγούδια και το «Первый звонок» (πρώτο κουδούνι) για τους νεοεισερχόμενους.


Παλαιότερα οι μαθητές κρατούσαν τα χέρια των νεότερων μαθητών και τους οδηγούσαν στην τάξη, ενθαρρύνοντάς τους όμορφα. Στη Ρωσία, αναγγέλλουν το «Азбука – наука, а ребятам бука» (Το αλφάβητο είναι μια επιστήμη, αλλά είναι μπαμπούλας για τα παιδιά!).

Πηγές: Russia-Greece και Russian Day of Knowledge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου