Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019

«Η Χοντρούλα» του Μιχαήλ Ρομ


«STUDIO NEW STAR ART CINEMA»

«Η Χοντρούλα» του Μιχαήλ Ρομ


συνοδεία ζωντανής μουσικής την Τρίτη 8 Οκτώβρη

Με το αριστουργηματικό έργο του Μιχαήλ Ρομ «Η χοντρούλα» (1934) ανοίγει στις 8 Οκτώβρη, στις 20.30, ο κύκλος των προβολών ταινιών του βωβού κινηματογράφου, συνοδεία ζωντανής μουσικής, κάθε Τρίτη του Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, στο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής, τηλ 210-8640054 -2108220008.)
Το έργο διαδραματίζεται τον χειμώνα του 1870-1871, όταν η πόλη Ρουέν στη Νορμανδία δέχεται εισβολή από τους Πρώσους. Προκειμένου να εγκαταλείψει τις συνέπειες αυτής της κατοχής, μια ομάδα δέκα ανθρώπων, ταξιδεύοντας με άμαξα. Δύο έμποροι, δύο αστοί, δύο ευγενείς, δύο μοναχές, ένας δημοκράτης και τελικά η ηρωίδα Pyshka, με το αρχαιότερο επάγγελμα. Όλες και όλοι όμως θα παγιδευτούν σε μια κατοικία Πρώσων αξιωματικών. Μοναδική λύση διαφυγής είναι να «χρησιμοποιηθεί» η σάρκα της Pyshka. Η κοπέλα, αν και υποστήριζε πρωτίστως με προμήθειες την ομάδα της και αργότερα αντιστέκεται, εν συνεχεία αναγκαστικά ενδίδει σε Πρώσους στρατιώτες προς όφελος των υπολοίπων, μα δεν παύει να αντιμετωπίζεται από τους συνταξιδιώτες της με περιφρόνηση.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Μιχαήλ Ρομ στο πρώτο του φιλμ παρουσιάζει μια πανέμορφη κινηματογράφηση συνδυασμένου σεναρίου και σκηνοθεσίας. Επί της ουσίας, η θέαση μοιάζει σαν ένα σκληρό παραμύθι για πραγματιστές ενηλίκους. Η φωτογραφία αιφνιδιάζει ευχάριστα, αποδίδοντας πιστά τη χρονική αίσθηση ενός άλλου αιώνα.

Σκηνοθεσία: Mikhail Romm.

Σενάριο: Mikhail Romm, Guy de Maupassant.

Πρωταγωνιστούν: Galina Sergeyeva, Andrey Fayt, Faina Ranevskaya.

Φωτογραφία: Boris Volchek.

Παραγωγή: Ρωσία 1934

Κατά τη διάρκεια της προβολής, η Μαρία Κριτσωτάκη στους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και ο Γιάννης Ηλιάκης στα ντραμς και το synthesizer θα διαδρούν ηχητικά αυτοσχεδιάζοντας, θα δημιουργήσουν την δική τους ηχητική / μουσική επένδυση.


Μαρία Κριτσωτάκη 

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης σε ένα μουσικό περιβάλλον με πολλές καλλιτεχνικές επιρροές. Στην Αθήνα αποφοιτά απ΄ το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζει τις μουσικές της σπουδές στο σύγχρονο και Jazz τραγούδι, αλλά και στο λυρικό είδος. Στην Ολλανδία ολοκληρώνει τις σπουδές της, Jazz Bachelor στο τραγούδι, στο "Prince Claus Conservatoire" με καθηγητές τους Jd Walter, Deborah Brown, Gene Jackson, και άλλους μουσικους της Jazz σκηνής της Νέας Υόρκης.

Το 2016 επιλέγεται από την Ολλανδική ένωση εκπαιδευτών τραγουδιού(NVZ) να εκπροσωπήσει την Ολλανδία στο Young Professionals Programme στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Καθηγητών Φωνής(ICVT) που πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη. Προσφάτως επαναπατρισμένη στη Ελλάδα, σε συνεχή καλλιτεχνική αναζήτηση, δοκιμάζει διαφορετικούς δρόμους όπου η τέχνη την οδηγεί.
Μέσω της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού, σε πλαίσια ελευθερίας αλλά και σε μουσικά ιδιώματα όπως η τζαζ, και οι παραδοσιακές μουσικές, βρίσκει την καλλιτεχνική της και προσωπική της εξέλιξη.

Είναι μέλος της ομάδας ελεύθερου αυτοσχεδιαμού Free The Soprano Player που έδρα έχει το Ηράκλειο Κρήτης. Η Μαρία έχει τραγουδήσει σε τζαζ σκηνές και φεστιβάλ της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας.


Γιάννης Ηλιάκης
Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να παίζει τύμπανα σε ηλικία 14 ετών σε ροκ συγκροτήματα.

Το 2001 ξεκινά μαθήματα drums στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου με δάσκαλο το Νίκο Χριστόπουλο και αποφοιτά το 2004. Από το 2004 έως το 2007 σπουδάζει στο Modern Music School Αθήνας, με δάσκαλο το Νίκο Σιδηροκαστρίτη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια με τους Peter Erskine, Jojo Mayer, Keith Carlock, Simon Goubert, Ramon Lopez, J. Griffin, Γ. Σταυρόπουλο, Γ. Τρανταλίδη, Δ. Δημητριάδη, Ν. Τουλιάτο, Ζ. Πινακουλάκη, Μ. Καπιλίδη, Δημήτρη Κλωνή, Π. Στέφο, B. Καρίπη, Γ. Ντάνη, Λ. Σιδερά κ.α.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο το Χρόνη Μπότσογλου. 

Είναι ιδρυτικό μέλος του free jazz συγκροτήματος Outward Bound, με το οποίο έχει συμμετάσχει σε πληθώρα φεστιβάλ μεταξύ άλλων στα International  Jazz  Meeting  Kostas  Kouvidis 2010, στο ευρωπαϊκό φεστιβάλ  τζαζ της  Αθήνας 2010, στο Zante Jazz Festival καθώς και σε  Jazz clubs και θέατρα της Ελλάδας.

Από το Σεπτέμβρη του 2011 είναι ο ντράμερ του progressive rock συγκροτήματος Ciccada.Ασχολείται με την σύνθεση μουσικής, ενώ έχει συμπράξει με διάφορα groups και μουσικούς στο χώρο της jazz, του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού και του ροκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου