Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

«Έφυγε» από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

 O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75.

Συνεργάστηκε με πολλούς ηθοποιούς, θιάσους, σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη. Το 2004 ίδρυσε τον θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε πολλά έργα.


Έχει παίξει σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο, σε
τηλεοπτικές σειρές της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια, ενώ έκανε και οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο. Υπήρξε συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου «Ιθάκη» και εξέδωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Έχει συγγράψει και εκδώσει μια νουβέλα και δύο μυθιστορήματα.

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και άλλους πολιτικούς φορείς. Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Σε ανακοίνωση για το θάνατο του ηθοποιού Γιώργου Κοτανίδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

Ένας σημαντικός καλλιτέχνης και ηθοποιός, ο Γιώργος Κοτανίδης, "έφυγε" σήμερα από τη ζωή.

Πολιτικοποιημένος από πολύ νεαρή ηλικία, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, την οποία πλήρωσε με διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια.

Ως πολύπλευρος καλλιτέχνης που υπήρξε, έδωσε σπουδαίες ερμηνείες ως ηθοποιός στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία ως συγγραφέας, αλλά και ως εκδότης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου