Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο τασσόμενο υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής


Το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα συζητείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Βουλευτών» προβλέπει την χορήγηση μπόνους έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο τασσόμενο υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής έτσι ώστε να μην υπάρχουν μπόνους εδρών ούτε και πλαφόν εισόδου στη Βουλή.

Η συζήτηση σήμερα Πέμπτη ξεκίνησε με την αίτηση αντισυνταγματικότητας που έθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ διότι θεωρούν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα η πρόβλεψη ότι το μπόνους θα δίνεται στο πρώτο κόμμα και όχι σε συνασπισμό κομμάτων. Η αίτηση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ΘανάσηςΠαφίλης τόνισε ότι «η συζήτηση είναι της υποκρισίας» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα από το 1974 που να καταγράφει την εκλογική βούληση του λαού και πως όλα αυτά τα χρόνια καμία αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν έλαβα το 50,1% όσων ψήφισαν στις εκλογές.

Υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις είναι μειοψηφίας και τα αστικά κόμματα στηρίζουν καλπονοθευτικά συστήματα και αρνούνται όλα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική.

Σχολιάζοντας τα περί κυβερνησιμότητας σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι η σταθερότητα του συστήματος και ανέφερε ότι υπάρχει τέτοια στρατηγική ταύτιση των αστικών κομμάτων που θα βρουν λύση διακυβέρνησης, όπως έγινε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που συγκυβέρνησαν.


ΤοΚΚΕ από θέση αρχής είναι υπέρ της ανόθευτης απλής αναλογικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου