Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ο Μιχαλολιάκος


Στην ιστορική σημασία της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή αναφέρθηκε σήμερα ένας εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ξεκινώντας την αγόρευσή του.


Και τόνισε για την επερχόμενη απόφαση του δικαστηρίου ότι «εξ αντικειμένου, στο σκεπτικό της, θα υπάρχει αναφορά όχι μόνο στο παρόν, δηλαδή στον χρόνο που διαπράχθηκαν τα εγκλήματα, αλλά και στο παρελθόν, δηλαδή στη χρονική περίοδο που η υλοποίηση της ναζιστικής ιδεολογίας - που αποτελεί το κίνητρο των εγκλημάτων που το Δικαστήριό σας διερευνά - τόση καταστροφή, τόση ανείπωτη οδύνη προκάλεσε στην ανθρωπότητα. Θα υπάρχει αναφορά και αξιολόγηση της ναζιστικής ιδεολογίας και πράξης, που προκάλεσε εκατομμύρια θύματα, σε σχέση με την τέλεση των συγκεκριμένων εγκλημάτων - της ιδεολογίας που έθαψε στα νεκροταφεία τα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τον πολιτισμό, που προκάλεσε απερίγραπτο τρόμο, που εξευτέλισε την ανθρώπινη ύπαρξη».

Ο συνήγορος επισήμανε επίσης ότι το τεράστιο αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε, βοηθά το δικαστήριο στη διαμόρφωση της απόφασης τόσο για την ενοχή όσο και για την ποινή. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε σε σχετικά νομικά ζητήματα, που απαντούν στο αν οι εγκληματικές δράσεις που διερευνά το δικαστήριο είναι μεμονωμένα περιστατικά ή οργανωμένες επιθέσεις της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μεταξύ αυτών, το άρθρο 187 για την εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ένταξης, απλής συνέργειας κ.λπ.

Σχετικά με τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης υπογράμμισε: «Διευθύνων είναι ο "ιθύνων νους" της εγκληματικής οργάνωσης, η ψυχή της, το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που καθορίζουν τη στρατηγική της, τους σκοπούς της, το ιδεολογικό, πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας της, που καθορίζει την ταυτότητά της, τον τρόπο προώθησης και εφαρμογής των στόχων της». Ειδικότερα, μάλιστα, αναφερόμενος στο «επίσημο» καταστατικό του 2012 της Χρυσής Αυγής - το μόνο που αποδέχεται ως αυθεντικό η ναζιστική οργάνωση - τόνισε ότι ακόμη και σε αυτό «έχει παρεισφρήσει η "Αρχή του Αρχηγού", μέσα από διατάξεις που κατοχυρώνουν την απόλυτη κυριαρχία του Ν. Μιχαλολιάκου, την παντοδυναμία του». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε «στον προσωποπαγή χαρακτήρα της ΧΑ (Αρ. 16: Ο Γενικός Γραμματέας επιλέγει τους πάντες και τα πάντα, σύμφωνα με τη μη (ρητά) αναφερόμενη Αρχή του Αρχηγού)». Επίσης και στην εκλογή του, που σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, «πραγματοποιείται μόνο αν τεθεί θέμα από το 51% των συνέδρων, αλλιώς αυτόματη ανανέωση», άρα στην πραγματικότητα ισοβιότητα του αρχηγού. Επιπρόσθετα, για τις αρμοδιότητές του, «το καταστατικό αναφέρει ότι επιλέγει, μεταξύ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ορίζει τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος, επιλέγει τους υποψηφίους βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκπροσώπους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές... και καταρτίζει τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εκλογική νομοθεσία...», συμπλήρωσε.

«Ο Αρχηγός είναι ο ένας, ο μοναδικός, ο "άνδρας ο ερχόμενος" που στόχος της ΧΑ είναι η θέλησή του να γίνει θέληση του Κράτους. Αμφιβολίες ότι ο αρχηγός της ΧΑ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι εκείνος που ίδρυσε την οργάνωση, που χάραξε και χαράσσει την ταυτότητά της και το νόημα της ύπαρξής της, δεν μπορούν να υπάρχουν», υπογράμμισε ο συνήγορος.
«Είναι ο μόνος και αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Εχει πλήρεις, απόλυτες και καθολικές εξουσίες, τόσο στο γενικό σχεδιασμό της δράσης της ΧΑ σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στη διεύθυνση και καθοδήγηση των Τοπικών Οργανώσεων, μέσω των στελεχών του, τα οποία, μέσω της καθετοποιημένης ιεραρχικής δομής, αναφέρονται σε αυτόν είτε απευθείας είτε μέσω των ανωτέρων τους και εκτελούν αναντίρρητα τις υποδείξεις του. Βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης της οποίας ηγείται είναι η αυστηρή και απαρέγκλιτη στρατιωτική πειθαρχία και η υπακοή των κατώτερων μελών και υποστηρικτών στους ιεραρχικά ανώτερους. Αποτέλεσμα και επιδίωξη αυτού του τρόπου λειτουργίας είναι ο Αρχηγός να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την πλήρη γνώση όσων συμβαίνουν στην Οργάνωση (αρχή του ενός)», πρόσθεσε.

Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Για τη δράση των κατηγορούμενων βουλευτών και λοιπών στελεχών στο πλαίσιο των καταστατικών αρχών της εγκληματικής οργάνωσης, ο συνήγορος σημείωσε ότι «η αναντικατάστατη δηλαδή συμβολή τους στην πραγματοποίηση των σκοπών και στόχων της οργάνωσης, έχοντας πλήρη δυνατότητα να διαμορφώνουν και να χαράσσουν πολιτική και να ελέγχουν την υλοποίησή της από τα λοιπά κατώτερα στελέχη, αλλά και να πληροφορούνται λεπτομερέστερα όλα όσα συνέβαιναν και αφορούσαν τη ΧΑ, τους καθιστούν οπωσδήποτε συναυτουργούς στο αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, και όλως επικουρικώς τουλάχιστον συνεργούς στην τέλεση του αδικήματος της διεύθυνσης».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του ο Θ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε: «Η κυρία Εισαγγελέας, σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ρωτούσε τους μάρτυρες αν έδωσε εντολή ο Μιχαλολιάκος, η ηγεσία για την τέλεση των διερευνώμενων εγκληματικών πράξεων (Φύσσας, ΠΑΜΕ, Αιγύπτιοι, Αντίοχος κ.λπ.). Τέτοια κατηγορία δεν υπάρχει, κι όπως είχαμε σε ανύποπτο χρόνο σχολιάσει, οι ερωτήσεις αυτές θα είχαν νόημα μόνο αν απέβλεπαν στη διερεύνηση του ενδεχομένου άσκησης, συμπληρωματικά, ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε συγκεκριμένους δράστες».
«Οι όποιες αναφερόμενες εντολές κατά την άσκηση της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης, εντολές που σχετίζονται με την καθοδήγηση και εποπτεία του επιχειρησιακά έτοιμου μηχανισμού της Χρυσής Αυγής για την επίτευξη των εγκληματικών σκοπών της (φυλετική καθαρότητα, κυριαρχία στο δρόμο μέσω άσκησης βίας, ανθρωποκτονιών κ.λπ. κατά των "εχθρών"), είναι διαφορετικό πράγμα από την εντολή για διάπραξη συγκεκριμένης πράξης κατά συγκεκριμένου ανθρώπου, που σύμφωνα με το βούλευμα, μη υπαρχούσης σχετικής κατηγορίας, δεν μας απασχολεί. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στοχοποίηση του αντιεξουσιαστικού στεκιού "Αντίπνοια" από τη Χρυσή Αυγή. 

Αρκούσε αυτή και μόνο η στοχοποίηση, έστω και αν δεν είχε εκ των προτέρων προσδιοριστεί η ταυτότητα των συγκεκριμένων προσώπων που θα δεχόντουσαν την επίθεση. Μπερδεύει τον κεντρικό σχεδιασμό με την εξειδικευμένη εντολή», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Επομένως, η ένταξη και η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετείται σύμφωνα με τα παραπάνω και είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από την τέλεση των σχεδιαζόμενων πράξεων και την ηθική αυτουργία, για την οποία άλλωστε - όπως προαναφέραμε - δεν υπάρχει κατηγορία», πρόσθεσε.

Παρέμεινε εσαεί μια καθαρά ναζιστική οργάνωση 

Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του, ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, ο εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, αναφέρθηκε στη ναζιστική Χρυσή Αυγή, στην ιδεολογία του ναζισμού και τη σύνδεση με το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Γερμανίας. Επισήμανε ότι κυριαρχείται από την ιδέα της ανωτερότητας της Αριας Φυλής έναντι των άλλων και εν συνεχεία από τον αντισημιτισμό και τον αντικομμουνισμό. Οπως είπε, «οι αρχές του ναζισμού περιγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ με τίτλο "Ο Αγών μου"».

Κάνοντας μάλιστα λόγο για την «πρακτική εφαρμογή» του ναζισμού, αναφέρθηκε και στην υποδούλωση της πατρίδα μας «από τον Απρίλη του 1941 έως και τον Οκτώβρη του 1944, όπου υπεστάλη η ελληνική σημαία και στη θέση της εμόλυνε τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα η κοκκινόμαυρη σβάστικα». «Κατεσφάγη ο ελληνικός λαός, όσοι αντιστάθηκαν - η συντριπτική πλειοψηφία του αντιστάθηκε μέσα από την Εθνική του Αντίσταση με κύριο αιμοδότη το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, όπως επέβαλε η τριχιλιετής και πλέον ιστορία του ενάντια σε κάθε ξένο δυνάστη εισβολέα - αλλά και όσοι δεν αντιστάθηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, εκτελεσμένοι σε μπλόκα, σε μάχες, από την πείνα».

«Οι ναζί στηρίχθηκαν στην κτηνώδη βία της ιδεολογίας και των όπλων τους αλλά και στη συνεργασία των ντόπιων - ομοϊδεατών τους - δοσιλόγων - ναζιστών, οι οποίοι κατέδιδαν τους συμπατριώτες μας και τους παρέδιδαν για εκτέλεση στους ναζί», τόνισε ο συνήγορος.

Αναφερόμενος μάλιστα στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής από την ίδρυσή της στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, αλλά και σε συνδυασμό με πλήθος εγγράφων, φωτογραφιών και βίντεο που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, υπογράμμισε ότι η Χρυσή Αυγή αποδεικνύεται ότι ιδρύθηκε και παρέμεινε εσαεί μια καθαρά ναζιστική οργάνωση. «Συνεπώς, καθ' όλη τη διάρκειά της μέχρι και της τέλεσης των αποδιδόμενων και αποδειχθέντων στα κατηγορούμενα στελέχη της εγκληματικών πράξεων, διέπετο από το ναζιστικό αυτό καταστατικό. Στο δικαστήριο εισφέρθηκαν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη και το περιεχόμενό του», υπογράμμισε ο δικηγόρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου