Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Η φωτογραφία που άλλαξε το πρόσωπο του πολέμου στο Βιετνάμ


Στις 1 Φεβρουαρίου 1968 στην βιετναμέζικη πρωτεύουσα Σαϊγκόν, ένας λεπτοκαμωμένος Βιετναμέζος με κοντό παντελόνι, καρό πουκάμισο, ξυπόλητος με τα χέρια δεμένα στην πλάτη προχωρά σε δρόμο της πόλης περιστοιχισμένος από στρατιώτες. 
Ξαφνικά ένας άνδρας εμφανίζεται στο πλάνο, σημαδεύει τον αιχμάλωτο στο κεφάλι και τον εκτελεί.

Περισσότερο από σύμπτωση παρά από διαίσθηση ο αμερικανός φωτογράφος Έντι Άνταμς απαθανατίζει με τη μηχανή του τη στιγμή. Ήταν Πρωτοχρονιά του 1968. Η δραματική στιγμή καταγράφεται ταυτόχρονα και από τις τηλεοπτικές κάμερες πολεμικών ανταποκριτών. Είναι ωστόσο η φωτογραφία, η οποία ξεχώρισε και θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες πολεμικές φωτογραφίες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά βίαιη φωτογραφία, η οποία καταγράφεται ανεξίτηλα στη μνήμη. Πολλοί εκτιμούν ότι άλλαξε ακόμα και τον ρου του πολέμου στο Βιετνάμ.


Ο Nguyen Ngọc Loan (11 Δεκεμβρίου 1930-14 Ιουλίου 1998) ήταν επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομίας του Νότιου Βιετνάμ.

 Ο Loan τράβηξε τη διεθνή προσοχή όταν εκτέλεσε τον κρατούμενο Nguyễn Văn Lém, ύποπτο μέλος των Βιετκόνγκ.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1968 απο τον Võ Sửu, καμεραμάν για το NBC και τον Eddie Adams, φωτογράφο εφημερίδας.

Μετά την ήττα των Αμερικανών και την άτακτη υποχώρησή τους από το Βιετνάμ το 1975 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ.
 Παρά το αίτημα για δίκη σε βάρος του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή απέβησαν άκαρπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου