Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

«Κυβέρνηση του Βουνού»


Στην τότε Ελεύθερη Ελλάδα, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, συγκροτείται, 10/3/1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού».


Την ΠΕΕΑ συγκρότησαν ο στρατηγός Ευριπίδης Μπακιρτζής, πρόεδρος. 

Ο στρατηγός Μανώλης Μάντακας, υπουργός Στρατιωτικών. 

Από το ΚΚΕ ο Γιώργης Σιάντος, υπουργός Εσωτερικών. 


Από το Αγροτικό Κόμμα ο Κώστας Γαβριηλίδης, υπουργός Γεωργίας. 

Από το ΕΛΔ Ηλίας Τσιριμώκος, υπουργός Δικαιοσύνης.



Στο διάγγελμά της προς τον ελληνικό λαό, τονιζόταν: «Αφότου η επαναστατική δράση του ελληνικού λαού, βαδίζοντας από νίκη σε νίκη, έφερε στην απελευθέρωση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής γης και στη δημιουργία πολυάριθμου λαϊκού στρατού, πρόβαλε φανερά η ανάγκη ενός υπεύθυνου πολιτικού οργάνου στην Ελεύθερη Ελλάδα, που να συμβολίζει την εθνική ενότητα, να συντονίζει τον αγώνα κατά των Γερμανών και των Βουλγάρων και να κατευθύνει τα διοικητικά όργανα που είχαν αυθόρμητα δημιουργηθεί».

Η ίδρυση και ο χαρακτήρας της ΠΕΕΑ, στην οποία μετείχαν και αστικές δυνάμεις, αντικατόπτριζε τη στρατηγική του ΚΚΕ την εν λόγω περίοδο, που στόχευε σε ένα στάδιο πριν την επαναστατική εργατική εξουσία, με χαρακτηριστικά ενός εκδημοκρατισμένου αστικού καθεστώτος. 

Έκφραση αυτής της γραμμής ήταν και η τοποθέτηση του Γ. Σιάντου στην 44η Συνεδρίαση της ΠΕΕΑ στις 27/7/1944 σε συζήτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Λίβανο και το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΠΕΕΑ στην κυβέρνηση Παπανδρέου: «Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σοσιαλισμό κι αν ακόμα όλος ο κόσμος μας πει πάρτε την και κάνετε σοσιαλισμό…Η ωρίμανση των συνθηκών οδηγεί σε αστικοδημοκρατικές λύσεις, αλλαγές της κατάστασης…Αφού λυθούν όλα αυτά τα αστικοδημοκρατικά προβλήματα, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να πάμε προς το σοσιαλισμό, ομαλά, μέσα στη δημοκρατική εξέλιξη».


Η ελεύθερη Ελλάδα άρχιζε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, περιλάμβανε την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τη Ρούμελη και σταματούσε, ως προς την κατεύθυνση αυτή, έξω από την Αθήνα.

Οι ορεινές περιοχές ολόκληρης σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, ήταν ελεύθερες.



Η κυβέρνηση στηριζόταν στον απελευθερωτικό στρατό ΕΛΑΣ (τακτικό 45.000 στρατιώτες και εφεδρικό 25.000 έφεδροι).

Στην ιδρυτική πράξη η ΠΕΕΑ αναφέρεται στον αγώνα για τη συντριβή των Γερμανών κατακτητών, την Εθνική Απελευθέρωση, την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας των λαών, σύμφωνα με το χάρτη του Ατλαντικού και της Τεχεράνης.

Επίσης αναφέρεται στη στρατιωτική διαρρύθμιση των συνόρων μας.

Η ΠΕΕΑ τήρησε πιστά και πραγματοποίησε όλες τις διακηρύξεις της. Ελλάδα χώρα Ηρώων...



1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά τήρησε πιστά όλες τις υποσχέσεις..... Διαχώρισε τον Φασισμό απο τον Καπιταλισμό και έδωσε τον χρόνο στο Αστικό κράτος να αλλάξει τον συσχετισμό να διαλέξει τον χρόνο της σύγκρουσης και να τσακίσει τον λαό σε Αθήνα Πειραια τον Δεκέμβρη του 1944.... και κατόπιν το έγκλημα στην Βάρκιζα. Ολα στρωμένα έτοιμα Ευρωκομουνιστικά.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου