Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Στο «φουλ» οι μηχανές για την προετοιμασία του Φεστιβάλ


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Θα διεξαχθεί στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη

 «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό»: Με αυτό το σύνθημα - «απάντηση» σε κάθε νέο και νέα, που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα», μήνυμα - «οδηγός» για δράση, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, για το πραγματικά νέο και καινοτόμο, που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι του το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στις 16, 17, 18 Σεπτέμβρη σε νέο χώρο και συγκεκριμένα στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», στην Πολίχνη, στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των διοργανωτών και επισκεπτών. Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αποτελεί μία πράξη διεκδίκησης, με στόχο να αναβαθμιστεί το στρατόπεδο, να μετατραπεί σε χώρο άθλησης, πολιτισμού και αναψυχής, ανοιχτό για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Οι «μηχανές» για την προετοιμασία των όσων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη μπαίνουν σιγά σιγά στο «φουλ». Οι ομάδες εργασίας έχουν συγκροτηθεί και με πολύ μεράκι φροντίζουν για να είναι όλα αντάξια των προσδοκιών.

Η κεντρική έκθεση
Ξεχωριστή θέση, όπως κάθε χρόνο, έχει η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ που επιμελείται η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τίτλο «Σοσιαλισμός - κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας».

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ενότητες: Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και μέσα από επίκαιρα παραδείγματα φανερώνονται ο ανταγωνισμός μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, ο παρασιτικός ρόλος της αστικής τάξης, η σαπίλα του συστήματος συνολικά. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στην οικονομία του σοσιαλισμού, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις νομοτέλειες, στον κεντρικό σχεδιασμό, στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον εργατικό έλεγχο. Στην τρίτη ενότητα αναδεικνύονται ο αναντικατάστατος ρόλος του Κόμματος σε μη επαναστατικές συνθήκες, η στάση των κομμουνιστών στο κίνημα αλλά και ο ρόλος τους κατά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Μέσα από τα παραπάνω προσπαθεί να απαντήσει σε αντιλήψεις και ιδεολογήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Οργάνωση όλο το προηγούμενο διάστημα, να προβάλει την πρόταση του ΚΚΕ, να δώσει έναυσμα σε έναν νέο να αντιληφθεί καλύτερα τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Πλούσιο πρόγραμμα και στα Στέκια

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν, επίσης, διάφορα Στέκια, το περιεχόμενο και το πρόγραμμα των οποίων επιμελούνται τους τελευταίους μήνες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ. Το κάθε Στέκι θα έχει τις δικές του εκδηλώσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, εκθέσεις, δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει Φοιτητικό Στέκι με πλούσιο πρόγραμμα και με επίκεντρο την πρόταση του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Για την προβολή της πρότασης του Κόμματος, η ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης έχει επιμεληθεί έκθεση που, απ' τη μια, αναλύει τον ρόλο του πανεπιστημίου στην αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας, πραγματεύεται το ζήτημα της έρευνας στον καπιταλισμό, τα ζητήματα «αριστείας», το κυνήγι δεξιοτήτων και, απ' την άλλη, προβάλλει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, φωτίζει κατακτήσεις και επιτεύγματα του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα, αναδεικνύει τον ρόλο του κεντρικού σχεδιασμού και τον διαπαιδαγωγικό ρόλο του πανεπιστημίου στο πλαίσιο του εργατικού κράτους. Με μεράκι οι φοιτητές ετοιμάζουν και δεύτερη έκθεση με τίτλο «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή! Η ιστορία του φοιτητικού κινήματος και η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών», που αναδεικνύει την ανάγκη ισχυροποίησης της ΚΝΕ ως όρο για την ανάπτυξη αγώνων σήμερα, μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.

Στο Μαθητικό Στέκι θα φιλοξενείται έκθεση με τίτλο: «Η γνώση είναι δύναμη! Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας!». Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να ακούσουν, να συζητήσουν μέσα από τους τρεις σταθμούς της έκθεσης την πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για το πώς θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι το σχολείο τον 21ο αιώνα μέσα και από τις διαδραστικές δραστηριότητες που θα υπάρχουν στην έκθεση. Ειδικά τη φετινή χρονιά, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για τις μεγάλες αντιδραστικές αλλαγές που έρχονται στο σχολείο, φαίνεται και αποδεικνύεται ακόμη πιο περίτρανα πόσο αναγκαία για τη σχολική κοινότητα είναι η πρόταση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά τους μαθητές και δεν θα τους εξοντώνει, θα τους δημιουργεί κριτική σκέψη και δημιουργικότητα, δεν θα τους κοιτάει στην τσέπη. Στις 18 Σεπτέμβρη στον χώρο του Μαθητικού Στεκιού θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο, οπότε οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν τον λόγο, να μάθουν, να ρωτήσουν τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο και να οργανώσουν την πρώτη μεγάλη μαθητική απάντηση της χρονιάς. Στον χώρο του Στεκιού θα υπάρχουν, επίσης, γωνιές όπου οι μαθητές θα μπορούν να παρουσιάσουν εργασίες, έργα και χειροτεχνίες με διάφορες θεματικές (περιβάλλον, αθλητισμός, κοινωνικά ζητήματα κ.λπ.), ενώ ξεχωριστό χώρο θα έχουν φέτος μαθητές Γυμνασίου και οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο ΕΠΑΛίτικο Στέκι!

Επίσης, το δικό τους πρόγραμμα το τριήμερο των εκδηλώσεων θα έχουν το Εργατικό Στέκι, το Στέκι Αθλητισμού και το περίπτερο της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Στο Εργατικό Στέκι θα φιλοξενηθεί έκθεση για τον εργάσιμο χρόνο και θα διεξαχθεί συζήτηση για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και την διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ. Σημείο αναφοράς στο περίπτερο της ΚΝΕ κατά των ναρκωτικών θα αποτελεί η έκθεση που ετοιμάζεται με βάση τη νέα έκδοση του Τμήματος της ΚΕ Κατά των Ναρκωτικών με ειδική αναφορά στην πείρα από την ΕΣΣΔ σχετικά με τη διαχείριση του φαινομένου της τοξικοεξάρτησης. Παράλληλα, η Επιτροπή Αθλητισμού της ΟΠ επιμελείται για το δικό της Στέκι ταμπλό που θα αναδεικνύουν την πρόταση του ΚΚΕ για μαζικό λαϊκό αθλητισμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, σε αντίθεση με την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας σωματεία και αθλητές (Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, Euro 2021 κ.τ.λ).

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει Στέκια νέων γυναικών, πολιτισμού και νέων στρατευμένων. Στο Στέκι νέων γυναικών θα υπάρχουν ταμπλό και θα γίνουν παρουσιάσεις εργασιών που ετοιμάζουν φίλοι και μέλη της ΚΝΕ και τα οποία θα αναδεικνύουν ποιες είναι και πώς εκφράζονται οι σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας και πώς πρέπει να παλέψει μια νέα γυναίκα στο σήμερα. Στο Στέκι Πολιτισμού θα λειτουργούν workshops (χειροτεχνίες, μαριονέτες, ζωγραφική κ.τ.λ.), θα διεξάγονται τουρνουά σκακιού, ενώ στον χώρο του Φεστιβάλ θα εκτίθεται και η έκθεση «Πάνδημες συνARTήσεις» με εικαστικά έργα της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt. Στο Στέκι των νέων στρατευμένων κεντρικό θέμα θα αποτελέσουν η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα και οι διεκδικήσεις των φαντάρων.

Με ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα θα λειτουργήσουν φέτος ο παιδότοπος αλλά και ο χώρος των ηλικιών 9 - 13.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των Στεκιών θα δημοσιευθεί αναλυτικά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Πλούσιο θα είναι και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου, που περιλαμβάνει:

Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Συναυλία - αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι από τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Λαϊκή Σκηνή:

«15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα» - Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη.

Παραδοσιακό γλέντι με τον Βασίλη Κασούρα.

  • Νεανική Σκηνή:

Συναυλία με τους Rast Maqam.

Συναυλία με τους ΚΧΘ.

Hip hop live με τους Urban Pulse, Retro (Rebellion Connexion), Dason, Drugitiz & Banshee.

Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Καλλιτεχνικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Λαϊκή Σκηνή:

Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη.

Συναυλία με την Γλυκερία.

  • Νεανική Σκηνή:

Συναυλία με τους Blue Sicks Tease.

Stand-up comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση Σάλα και Σπήλιο Φλώρο.

Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Συναυλία με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων Τασκένδης «Μπουζούκι»

Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

  • Λαϊκή Σκηνή:

«Στη μεγάλη οθόνη...», αφιέρωμα σε κινηματογραφικά έργα Ελλήνων συνθετών.

Τραγουδούν Μαρία Φραγκούλη, Βασίλης Πρατσινάκης και Νίκος Ταλέας.

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

  • Νεανική Σκηνή:

Συναυλία με τους Odd Waves.

Συναυλία με τους Unmute Us.

Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου