Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Χουάν Ποσάδας

Έφυγε από τη ζωή στις 14 Μάη 1981 στη Ρώμη, Χουάν Ποσάδας (Ομέρο Κριστάλι, το πραγματικό του όνομα)

Ο Ποσάδας, γεννήθηκε το 1912, από γονείς που είχαν μεταναστεύσει στο Μπουένος Άιρες από τη Μπαζιλικάτα της νότιας Ιταλίας, που παραμένει μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας ως σήμερα.

Το 1947, μαζί με τον συνεργάτη του Ντάντε Μινατσόλι, ίδρυσε την Ομάδα Τέταρτη Διεθνής και λίγα χρόνια αναδείχθηκε σε ηγέτη του γραφείου Λατινικής Αμερικής της Δ’ Διεθνούς, σε μια περίοδο κατά την οποία ο τροτσκισμός έφτασε στο μέγιστο της παραδοσιακά περιορισμένης επιρροής του, κυρίως μεταξύ των σιδηροδρομικών της Κούβας, των μεταλλωρύχων της Βολιβίας και των εργατών γης στη Βραζιλία.

Το 1953, κατά τη διάσπαση της Δ’ Διεθνούς, ο Ποσάδας κι οι οπαδοί του τάχθηκαν στο πλευρό του Μισέλ Πάμπλο (Μιχάλης Ράπτης), ωστόσο ο ίδιος, ευελπιστώντας μάταια σε ηγετικό ρόλο, ίδρυσε τη δική του Δ’ Διεθνή το 1962, που περίπου μια δεκαετία αργότερα προσέθεσε στον τίτλο της την ένδειξη “Ποσαδιστές”.

Η θεωρία του Ποσάδας είναι αυτή σχετικά με τους εξωγήινους, που πρωτοδιατυπώθηκε το 1968. Πίστευε ότι μόνο μια σοσιαλιστική κοινωνία μπορεί να φτάσει σε τέτοιο βαθμό πνευματικής και υλικής προόδου, ώστε να επιτύχει διαπλανητικά ταξίδια, συνεπώς η εμφάνιση των ΑΤΙΑ αποδείκνυε την ύπαρξη του σοσιαλισμού σε άλλους πλανήτες. Έτσι υποστήριζε ότι το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να τεθεί υπό την καθοδήγηση εξωγήινων συντρόφων, ώστε να οργανώσει την επανάσταση στη Γη.





Στο κείμενό του «Ιπτάμενοι δίσκοι, η διαδικασία της ύλης και της ενέργειας, επιστήμη και σοσιαλισμός» (γαλλικό πρωτότυπο: Les Soucoupes Volantes, le processus de la matiere et de l'energie, la science et le socialisme), ο Ποσάδας υποστήριξε ότι τα ΑΤΙΑ δε μένουν πολύ καιρό στη Γη, διότι ούτε ο καπιταλισμός ούτε ο σταλινισμός ενδιαφέρουν τους πιλότους τους. Το βιβλίο αυτό κλείνει με το κάλεσμα σε όντα από άλλους πλανήτες να παρέμβουν και να συνεργασθούν με τους γήινους για να ξεπερασθεί η δυστυχία. Πρέπει να τους καλέσουμε να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να μας βοηθήσουν. Έγραψε επίσης για την επικοινωνία με τα δελφίνια και υπέρ του τοκετού μέσα στο νερό.


Η εμμονή του με τα ΑΤΙΑ οδήγησε πολλούς παλιούς συντρόφους του σε αστεϊσμούς. Κάποιοι σχολίασαν ότι, όπως ο Τρότσκι αντιστρατευόταν το «σοσιαλισμό σε μια χώρα», έτσι ο Ποσάδας αντιστρατευόταν το «σοσιαλισμό σε έναν πλανήτη». Επίσης, ο παλιός μέντοράς του Μισέλ Πάμπλο (Μιχάλης Ράπτης) έγραψε πως ο Χ. Ποσάδας διεκήρυσσε τη διαρκή επανάσταση ταυτόχρονα και παντού σε τόσο μεγάλο βαθμό, που της έδωσε διαπλανητική διάσταση.

1 σχόλιο:

  1. Εδω η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Ο Αντικομουνισμός προκαλεί παραλήρημα και στη συνέχεια τύφλωση. Κεντρίστικος Δεξιός και αριστερίστικος τροτσκιστικός οπορτουνισμός ορκισμένοι εχθροί των λαών πάντα στην υπηρεσία του καπιταλισμού. Μπουχάριν Ζινόβιεφ και Τρότσκι ..δείχνουν τον δρόμο.., ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου