Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ


Συνέρχεται, 14/5/1942, στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη.

Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Άρης Βελουχιώτης).

 Κατόπιν ο Άρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.


Από την πρώτη κιόλας στιγμή, μετά την ολοκλήρωση της τριπλής κατοχής από τα γερμανικά, ιταλικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το ΚΚΕ ύψωσε τη σημαία της αντίστασης.

Είχε προηγηθεί η ίδρυση του Εργατικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (16 Ιούλη 1941).
Στις επαφές που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, το Μάη και τον Ιούνη του 1941, τα παλιά αστικά κόμματα χαρακτήρισαν «τυχοδιωκτισμό» τα σχέδια για οργάνωση αντίστασης εναντίον των κατακτητών και απέρριψαν τις προτάσεις για συνεργασία.

Τα κόμματα που τελικά συνυπέγραψαν το ιδρυτικό του ΕΑΜ ήταν: το Αγροτικό Κόμμα, το νεοσύστατο κόμμα «Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), με επικεφαλής τον Ηλία Τσιριμώκο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Χ. Χωμενίδης).

Στις 27 Σεπτέμβρη του 1941, γύρω στις 8 το βράδυ, σ' ένα μικρό σπιτάκι δύο δωματίων στο κέντρο μιας μεγάλης αυλής, στο τέρμα της οδού Μαυρομιχάλη πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική σύσκεψη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου από τους εκπροσώπους τεσσάρων αριστερών κομμάτων της χώρας. Ηταν ο Λευτέρης Αποστόλου εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο Χρήστος Χωμενίδης από μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΚΕ), ο Ηλίας Τσιριμώκος από μέρους του κόμματος της Ενωσης Λαϊκής Δημοκρατίας (ΕΛΔ) και ο Απόστολος Βογιατζής, εκπρόσωπος του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ). Εξω από το σπίτι εκτελούσαν χρέη περιφρούρησης τρεις ακόμη αγωνιστές, ώστε σε περίπτωση κινδύνου να εξασφαλίσουν την ασφαλή διαφυγή των εκπροσώπων των κομμάτων1.

Η σύσκεψη αυτή δεν ήταν η πρώτη. Είχαν προηγηθεί κι άλλες προκαταρκτικού χαρακτήρα. Ετσι, χωρίς χρονοτριβές οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη ενέκριναν το ιδρυτικό κείμενο του ΕΑΜ και το πρώτο του διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό που πρότεινε το ΚΚΕ.

«Από τους αντιπροσώπους των κάτωθι υπογραφομένων κομμάτων -έλεγε το ιδρυτικό κείμενο- ιδρύεται το Εθνικόν Απελευθερωτικόν Μέτωπον της Ελλάδας (ΕΑΜ). Εις το ΕΑΜ γίνεται ισοτίμως δεκτόν και παν άλλο κόμμα ή οργάνωσις που δέχεται τας αρχάς του παρόντος ιδρυτικού ως και να εργασθή διά την επιτυχίαν των σκοπών του ΕΑΜ. Προκειμένου να γίνει δεκτή εις το ΕΑΜ οιαδήποτε οργάνωσις, δεν εξετάζεται το παρελθόν ή αι αντιλήψεις των σχετικώς με την μελλοντικήν ανασυγκρότηση της ελευθέρας και ανεξαρτήτου Ελλάδος, αλλά η πίστις των εις την ανάγκην του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνος, η τιμιότητά των απέναντι αυτού και η αποδοχή των αρχών του ΕΑΜ που περιλαμβάνονται εις το παρόν ιδρυτικό»2.

Στο διάγγελμα της οργάνωσης που κυκλοφόρησε, χειρόγραφο, πολυγραφημένο και τυπωμένο πλατιά στο λαό -κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά- γινόταν έκκληση για την όσο το δυνατόν πλατιά και θαρραλέα συμμετοχή του λαού στην εθνικοαπελευθερωτική πάλη. Μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν3:

«Ελληνες και Ελληνίδες πατριώτες. Νέοι και νέες.
Ασχετα απ' ό,τι σας χώρισε στο παρελθόν, άσχετα απ' ό,τι θα σας χωρίσει στο μέλλον ύστερα από το ξεσκλάβωμά μας, ενώστε τις δυνάμεις σας για τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα».

3 σχόλια:

  1. Η Συνεργασία των Κομμουνιστών με πολιτικά κόμματα είναι ο ορισμός της καταστροφής και αποδείχτηκε οδυνηρά με πολύ αίμα. Τα κόμματα εκπροσωπούν ταξικά συμφέροντα και υπηρετούν τον καπιταλισμό. Η Δουλειά των Κομμουνιστών δεν είναι να εγκλωβιστούν στον καπιταλισμό μέσα απο τα κόμματα που φτιάχνει. Δουλειά μας είναι να απεγκλωβίσουμε τον λαό απο όλα τα κόμματα του καπιταλισμού να τον εντάξουμε στην ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού. Αν έτσι είχε φτιαχτεί το ΕΑΜ ο λαός τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 θα έπαιρνε την εξουσία. Το Αστικό κράτος με την Δικτατορία του Μεταξά σε συνδυασμό με τον Οπορτουνισμό κατέστρεψε το ΚΚΕ και τον λαό. Τα συμπεράσματα πολύτιμα. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Ασχετα απο ότι σας χώρισε στο παρελθόν άσχετα απο ότι θα σας χωρίσει στο μέλλον ύστερα απο το ξεσκλάβωμα ενώστε τις δυνάμεις σας για τον Εθνικό Απελευθερωτικό αγώνα..... Αυτός είναι ο ορισμός της Αυτοκτονίας. Ούτε Τάξεις ούτε τίποτα. Μπροστά στα μάτια μας ο εγκληματικός δολοφονικός ρόλος της Σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού σε ρόλο 5ης φάλαγγας. Βλέποντας όλα αυτά φαίνεται ολοκάθαρα η εκπληκτική πορεία των τελευταίων 29 χρόνων αποκατάστασης των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ. Μοιάζει με όνειρο όταν φέρνω στο μυαλό μου τη ζήσαμε πριν το 1991..... ΟΥΦΦΦΦΦΦΦ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...ένωση λαικής δημοκρατίας.... του Τσιριμώκου. Ηταν με τον Βενιζέλο έφτιαξε κόμμα μιας χρήσης και μόλις σώθηκε ο καπιταλισμός γύρισε πάλι εκει που ήταν.... ...σοσιαλιστικό κόμμα με τον ...Πασαλίδη..... Μενσεβίκος ΥΠΕΞ στην Γεωργία το 1921 πολέμησε τους Μπολσεβίκους και μετά έφυγε για το Βερολίνο. Αντικομουνιστής Πρόεδρος της ..ΕΔΑ αρνήθηκαν την υποψηφιότητα Μπελογιάννη το 1951 τον έσπρωξαν στην εκτέλεση. Την ημέρα που πιάσανε τον Πλουμπίδη ήταν στο γραφείο του Παπάγου που πήρε την υπόσχεση πως το αστικό κράτος δεν θα βγάλει την ...ΕΔΑ παράνομη. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου