Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Πάνω απ' όλα η «υγεία» των κερδών μεγαλοξενοδόχων, αεροπορικών και επιχειρηματικών ομίλων


ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ και αερομεταφορέων και βασική επιδίωξη τον περιορισμό της χασούρας τους σε βάρος και των μέτρων προστασίας της υγείας των λαών, είναι
το «πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές», που παρουσίασε χτες η Κομισιόν, για την επανέναρξη των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν από κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ και δυνατότητα μετακίνησης από χώρα σε χώρα ή περιοχή με κριτήριο το «παρόμοιο επιδημιολογικό προφίλ» και τις «κολιγιές» καπιταλιστικών κρατών και επιχειρηματικών ομίλων, κανόνες για τις μεταφορές με ολοφάνερη την... ευελιξία - παραβίαση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, έως τη χρήση εφαρμογών στα κινητά που παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα και φυσικά άφθονο ρευστό για τα μονοπώλια του τουρισμού και την απαλλαγή τους από τα μισθολογικά «βάρη».

Συνολικά οι συστάσεις είναι αποκαλυπτικές για το γεγονός ότι η διαχείριση της πανδημίας από την ιμπεριαλιστική ένωση, όπως και από τα κράτη - μέλη, και στην προηγούμενη φάση του «lockdown» και στη σημερινή του ανοίγματος, γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Συμφωνίες και παζάρια για το «τουριστικό προϊόν»

Υπενθυμίζοντας ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ευρωενωσιακής οικονομίας, η οποία απειλείται από νέα σφοδρή κρίση, η Κομισιόν διαβεβαιώνει για τη δέσμευσή της να μη χαθεί εντελώς αυτό το καλοκαίρι για τους ομίλους του τουρισμού και τονίζει: «Το πακέτο των κατευθυντήριων γραμμών στοχεύει να βοηθήσει τον τουριστικό τομέα της ΕΕ να ανακάμψει από την πανδημία, υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ο νούμερο 1 προορισμός για τους τουρίστες».

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά το σταδιακό και «συντονισμένο» άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης μεταξύ χωρών που βρίσκονται «σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα προληπτικά μέτρα», ορισμός - λάστιχο, που μπορεί να χωρέσει κάθε είδους συμφωνίες ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάλογα με το «πού φυσάνε» κάθε φορά τα συμφέροντα των ομίλων.

Εξάλλου, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη - μέλη να λάβουν αποφάσεις με βάση την υγειονομική εκτίμηση της κατάστασης σε κάθε χώρα και με μεταξύ τους επικοινωνία, ενώ συστήνει «ίση μεταχείριση» όσων κρατών βρίσκονται σε «συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση», σε μια προσπάθεια προφανώς να κρατηθούν και οι «ισορροπίες» των αντιτιθέμενων συμφερόντων στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής ένωσης και σε αυτόν τον τομέα.
Οσον αφορά τις αφίξεις τουριστών εκτός της ζώνης Σένγκεν, η Κομισιόν καλεί τις 27 χώρες - μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών μέχρι τις 15 Ιούνη.

Θυσιάζουν και τα στοιχειώδη για την υγεία για να μη θιγούν τα κέρδη

Παράλληλα, αποκαλυπτικά είναι και τα όσα προτείνει η Κομισιόν για την αποκατάσταση των μεταφορικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την ΕΕ, των αεροπορικών, σιδηροδρομικών, οδικών και πλωτών οδών, «με περιορισμό της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μεταφορές, και των ίδιων των επιβατών, μειώνοντας, όπου είναι εφικτό, την πυκνότητά τους», κι ενώ οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν κενή τη μεσαία θέση στα αεροπλάνα.

Προκειμένου δηλαδή οι αεροπορικές εταιρείες και οι όμιλοι των μεταφορών να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη σε κάθε πτήση, ακόμη και τα στοιχειώδη μέτρα όπως αυτά για τον συνωστισμό... πάνε περίπατο.

Υπό μορφή ευχολογίου, οι αεροπορικές εταιρείες καλούνται να περιορίσουν τους κινδύνους μόλυνσης με μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων νοσοκομειακού τύπου στα συστήματα εξαερισμού, η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού και ο περιορισμός των κινήσεων των επιβατών, οι οποίοι βέβαια θα είναι στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλον.

Οι οδηγίες περιλαμβάνουν επίσης συστάσεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση που οι επιβάτες παρουσιάζουν συμπτώματα κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο κριτηρίων και πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, π.χ. επαρκή ικανότητα του συστήματος Υγείας για τους ντόπιους και τους τουρίστες, ισχυρή επιτήρηση και παρακολούθηση, ικανότητα τεστ και ανίχνευσης επαφών.

Να σημειωθεί σε σχέση με αυτό το τελευταίο ότι η Κομισιόν αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα και για το ιατρικό «φακέλωμα» των επιβατών, αφού συστήνει τη «διασυνοριακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών», με το πρόσχημα της έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών για πιθανή μόλυνση όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, σημειώνοντας σε ένα ακόμα ευχολόγιο χωρίς αντίκρισμα πως «τέτοιες εφαρμογές ιχνηλάτησης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, κυβερνοασφαλείς, να χρησιμοποιούν ανώνυμα δεδομένα, πρέπει να βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth και να είναι διαλειτουργικές διασυνοριακά, καθώς και μεταξύ λειτουργικών συστημάτων».

Αφθονο ρευστό για τους oμίλους του τουρισμού

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στην παροχή «ζεστού» χρήματος στις μεγάλες επιχειρήσεις που πλήττονται, όπως και στα κάθε είδους «προγράμματα» για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στον κλάδο, με το λογαριασμό να πηγαίνει σε κάθε περίπτωση στους λαούς.
Οι παροχές της αφορούν μεταξύ άλλων σε ευελιξία στους κανόνες κρατικής βοήθειας, επιτρέποντας στα κράτη - μέλη να προωθούν διάφορα «σχήματα» ρευστότητας, να υποστηρίζουν εταιρείες στον τομέα των μεταφορών και των ταξιδιών και να διασφαλίζουν ότι θα ικανοποιούνται οι «αξιώσεις αποζημίωσης» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και τη διάθεση κουπονιών που θα εξαργυρώνονται σε «αγαπημένα ξενοδοχεία ή εστιατόρια» των τουριστών, επικοινωνιακές εκστρατείες κ.ά.

Στις «διευκολύνσεις» αυτές περιλαμβάνονται και οι «συστάσεις» της Κομισιόν στις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν μαζικά χρήματα, να δώσουν κίνητρα στους πελάτες να δεχθούν κουπόνια (voucher) τα οποία θα τους επιτρέπουν να πετάξουν αργότερα, όταν θα έχει μειωθεί ο κίνδυνος της πανδημίας. Συστήνει δε στις αεροπορικές εταιρείες να καταστήσουν περισσότερο «ελκυστικά» αυτά τα κουπόνια (voucher), παρατείνοντας τη διάρκειά τους και προσφέροντας πιο αναβαθμισμένους όρους.
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται φυσικά και στο πρόγραμμα SURE για την κάλυψη του «κόστους εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και παρόμοιων μέτρων που επιτρέπουν στις εταιρείες να διασφαλίζουν θέσεις εργασίας», όπως βαφτίζεται η απαλλαγή των μεγαλοξενοδόχων από το μισθολογικό «κόστος».

Να σημειωθεί ότι αναφορά στις κατευθύνσεις της Κομισιόν υπάρχει και στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον τουρισμό 2050» και τη «συνολική στρατηγική» στον κλάδο, που όπως σημειώνεται πρέπει να διαμορφωθεί από κοινού με τη «βιομηχανία του τουρισμού», με την καπιταλιστική κρίση να λειτουργεί και εδώ ως «καταλύτης» για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που βρίσκονταν στα σκαριά, χτυπώντας παραπέρα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο, όπως και τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο.

Χαράς ευαγγέλια απ' την κυβέρνηση

Χαράς ευαγγέλια απ' την κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπό της, Στ. Πέτσα, να χαιρετίζει το πλαίσιο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας μάλιστα και «δάφνες» για τα όσα προβλέπονται αφού, όπως είπε, σε αυτό ενσωματώνονται πολλές προτάσεις της κυβέρνησης, η οποία «έθεσε πρώτη το ζήτημα του τουρισμού στον ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο. Και σε συνεργασία με άλλες χώρες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξαμε στο σημερινό πλαίσιο που σέβεται μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ: Την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων»!

Υποστήριξε ακόμα πως η αποκατάσταση των μεταφορών και του τουρισμού θα επιτρέψει την «ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας» και ότι «η Ελλάδα χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού ανά 100.000 κατοίκους. Και αυτός είναι - ένας ακόμη - παράγοντας προσέλκυσης τουριστών στη χώρα μας».

Κατέληξε λέγοντας πως τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου