Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Παζάρια και ανταγωνισμοί με φόντο το ξέσπασμα της νέας κρίσης


Οι Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κάνουν λόγο για μεγάλη βύθιση του ΑΕΠ για το 2020 και μεγάλες δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη στη συνέχεια, απειλώντας και τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα βρεθούν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο της σημερινής τηλε-συνεδρίασης.


Η συζήτηση περιλαμβάνει και το επίδικο της χρηματοδότησης των κρατών - μελών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αποκλειστικά και μόνο για την «εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης» λόγω του κορονοϊού. Στόχος, όπως λένε, είναι να τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός μέχρι την 1η Ιούνη, ενώ τυχόν καταφυγή στη συγκεκριμένη πιστωτική γραμμή συνεπάγεται την επιβολή των όρων της ενισχυμένης εποπτείας, δηλαδή επί της ουσίας νέες δεσμεύσεις μνημονιακού χαρακτήρα με το λογαριασμό να πληρώνουν οι λαοί.

Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, η καταφυγή στο συγκεκριμένο μηχανισμό θα είναι η τελευταία επιλογή όλων των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανόμενης και της ελληνικής, ενώ καλοβλέπουν προς τους άλλους διαθέσιμους μηχανισμούς για την τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, με τους όρους τους όμως να αποτελούν αντικείμενο διαπάλης και διαφορετικών «ερμηνειών».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι ευελπιστεί πως η Ελλάδα θα λάβει 1,5 δισ. ευρώ από τον Ιούνη και μετά από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απαλλαγή της εργοδοσίας από το μισθολογικό «κόστος», αλλά και τη διατήρηση της κατανάλωσης σε ένα ορισμένο επίπεδο για να διασφαλιστεί ο τζίρος των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό θα είναι παράλληλο με το πρόγραμμα της αναστολής συμβάσεων, εκτιμώντας πως «μέχρι τις αρχές Ιουλίου μόνοι μας θα τα βγάλουμε πέρα, με τις δικές μας δυνάμεις ταμειακά», ωσότου αρχίσουν να έρχονται οι πόροι από το ΕΣΠΑ και το SURE.

Στο μεταξύ, χτες, με αντικείμενο την «επανεκκίνηση της οικονομίας», ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών (Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη και Αυστραλία), οι οποίοι αντιμετώπισαν «με επιτυχία», όπως οι ίδιοι λένε, το πρώτο κύμα της πανδημίας, συζητώντας ανάμεσα σε άλλα για «συγκεκριμένα πρωτόκολλα» ώστε να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για τη μεταξύ τους τουριστική κίνηση.

Διαπάλη και για τη νομισματική πολιτική

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της», δήλωσε χτες η Κρ. Λαγκάρντ αναφορικά με την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ υπερέβη τις αρμοδιότητές της με τις αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 2 τρισ. ευρώ από το 2015 και της έδωσε προθεσμία τριών μηνών για να αποδείξει ότι οι κινήσεις της ήταν «αναγκαίες» και «αναλογικές».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λ. ντε Γκίντος, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι «παραμένουμε έτοιμοι να κάνουμε περαιτέρω προσαρμογές στα μέτρα της νομισματικής πολιτικής μας, εφόσον δούμε ότι η έκταση της στήριξης είναι μικρότερη από αυτή που χρειάζεται». Αναφερόμενος στις γερμανικές αιτιάσεις σχετικά με την έλλειψη αναλογικότητας στις αποφάσεις της ΕΚΤ, τόνισε ότι η ΕΚΤ αξιολογεί τις παρενέργειές τους και αποδεικνύει την αναλογικότητα πριν από τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's» προειδοποίησε χτες ότι η δικαστική διαμάχη θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου