Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

«Βουτηγμένη ως το λαιμό» στους βρώμικους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Με ελληνική συμμετοχή και η ιμπεριαλιστική αποστολή της ΕΕ «Irene», που ξεκίνησε, απλώνοντας ένα πλήρες οπλοστάσιο στη Μεσόγειο

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης, «EUNAVFOR MED IRΕNΕ», καθώς μετά τις σχετικές ανακοινώσεις Ιταλίας και Ελλάδας για άμεση διάθεση μέσων και
προσωπικού, επισημοποιήθηκε η συμμετοχή και της Γαλλίας, με στοιχεία και από Μάλτα και Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Αμυνας αναφέρει ότι στην επιχείρηση συμμετέχει ήδη από τη Δευτέρα η φρεγάτα «Jean Bart», ενώ μια ακόμη, η «Aconit», βρίσκεται καθ' οδόν, «συνεισφέροντας», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «στην πρόληψη τυχόν αστάθειας στην περιοχή, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Κατά ανακοίνωση, εξάλλου, της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EUEA), εκτός της «Jean Bart», στο πλαίσιο της «Irene», επιχειρεί από τη Δευτέρα και αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης, από το Λουξεμβούργο.

Η Υπηρεσία προσθέτει ότι τη διοίκηση της συνολικής δύναμης θα ασκούν διαδοχικά, ανά εξάμηνο Ιταλία και Ελλάδα. Προσθέτει ότι αρχικά, η επιχείρηση θα έχει τρία πλοία (που συνεισφέρουν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία), μία «ομάδα επιβίβασης» (για ρεσάλτο, Ειδικές Δυνάμεις) από τη Μάλτα και τρία αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας που έχουν εκχωρηθεί από Γερμανία, Λουξεμβούργο και Πολωνία, συν αντίστοιχο αριθμό πλοίων και αεροσκαφών υποστήριξης. Το Ευρωπαϊκό Δορυφορικό Κέντρο (SatCen) θα παρέχει υποστήριξη με δορυφορικές εικόνες. «Αλλα ειδικά μέσα, που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση αποστολών της επιχείρησης, όπως υποβρύχια, UAV και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, αναμένεται επίσης να υποστηρίξουν την επιχείρηση, προσφερόμενα κατά περίσταση από τα κράτη - μέλη», καταλήγει η EUEA, δίνοντας τελικά ένα πλήρες οπλοστάσιο που θα απλώσει η ΕΕ στη Μεσόγειο με πρόσχημα την... επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Θυμίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση, που για λογαριασμό της αστικής τάξης έχει σπεύσει να δηλώσει «παρών» στην περιοχή, έχει δεσμευτεί για αποστολή φρεγάτας ή και αεροσκάφους επιτήρησης, ενώ διαθέτει τη Σούδα ως «προκεχωρημένο φυλάκιο» και αυτής της αποστολής, αλλά και ως κόμβο συγκέντρωσης και «διανομής» κατόπιν σε άλλες ευρωενωσιακές χώρες προσφύγων και μεταναστών που θα περισυλλέξουν τα πλοία της επιχείρησης στα ανοικτά.

«Σοβαρά επεισόδια» ΗΠΑ - Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο...

Την ίδια ώρα, ενδεικτικές τού πώς η κυβέρνηση βάζει το λαό «στο στόμα του λύκου» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι και οι πληροφορίες που έρχονται από την Κύπρο και «αποσαφηνίζουν» περιστατικά «παρενόχλησης» αμερικανικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά, που κατάγγειλαν το προηγούμενο διάστημα οι Αμερικανοί.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρει «σοβαρά επεισόδια με εμπλοκή αμερικανικών και ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών που σχετίζονται με την πολεμική δραστηριότητα ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία», στο νοτιοανατολικό τμήμα του FIR Λευκωσίας, λέγοντας πως «τα επεισόδια αυτά που καταγράφονται κατά διαστήματα τους τελευταίους μήνες, εξελίχθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό».

Η εφημερίδα σημειώνει πως την τελευταία βδομάδα του Απρίλη «καταγράφηκε εντός του FIR Λευκωσίας και στα όριά του με το FIR της Δαμασκού, διαδικασία αναχαίτισης δύο αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά που απογειώθηκαν από βάσεις στη Συρία».

Τονίζει ότι επεισόδια μεταξύ αμερικανικών κατασκοπευτικών και ρωσικών μαχητικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν, αλλά όχι τέτοιας εγγύτητας και επικινδυνότητας, ενώ σημειώνει πως αυτά σημειώνονται σε περιοχές που δεσμεύουν οι ρωσικές δυνάμεις για ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα όρια των δύο FIR, προχωρώντας και σε απαγόρευση πτήσεων.

...με ελληνική εμπλοκή

Η εφημερίδα τονίζει ότι «η παρουσία αμερικανικών κατασκοπευτικών, που ήταν τακτική σχεδόν καθημερινή τους τελευταίους μήνες νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου, μετά το εν λόγω επεισόδιο, διακόπηκε για μερικές μέρες. Το ένα από αυτά, που έχει και την πιο συχνή παρουσία τους τελευταίους μήνες, ένα "Boeing P-8A" ("Poseidon"), μετά από διακοπή πέραν της μίας βδομάδας, επανήλθε στο τέλος της περασμένης βδομάδας για κατασκοπευτική πτήση στην περιοχή».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «τα αμερικανικά κατασκοπευτικά απογειώνονται είτε από τη Σούδα στην Κρήτη είτε από τη Σιγκονέλα στην Ιταλία και πραγματοποιούν πτήσεις νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου, με εμφανή στόχο τις δυνάμεις σε στεριά, θάλασσα και αέρα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία».

Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούν όντως και τη Σούδα για υποστήριξή τους, ενώ συνεργάζονται στενά, παίρνοντας εικόνα, και με τα UAV που σηκώνουν οι Αμερικανοί από τη Λάρισα, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι αμέσως μετά τις παρενοχλήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών και τη μερική διακοπή πτήσεών τους, στις 28/4 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή πτήση τού μερικώς αναβαθμισμένου ελληνικού αεροσκάφους ναυτικών επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) «P -3B Orion». Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη βάση του στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε στην κυπριακή ΑΟΖ με διπλή αποστολή. Αφενός, τη συμμετοχή του ΠΝ στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» (επιτηρεί την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» στην Ανατολική Μεσόγειο, παρακολουθώντας βασικά τις κινήσεις άλλων κέντρων), αφετέρου την εκπαίδευση των ιπτάμενων πληρωμάτων.

Θυμίζουμε, ακόμα, ότι στην ίδια περιοχή, στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, αναπτύσσονται και ελληνικές μονάδες, π.χ. πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που εντάσσονται στην επιχείρηση UNIFIL, η οποία με «καπέλο» ΟΗΕ ελέγχει τις θαλάσσιες ζώνες στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενώ συχνά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μπαίνουν σε αρμάδες περιπολίας του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sea Guradian».

Ενώ με βεβαιότητα σε αντίστοιχες αποστολές, ενταγμένες στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή θα αξιοποιηθούν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα προμηθευτεί από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, τις μέρες αυτές, με επίκεντρο την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας, μεταγωγικά των ΗΠΑ, της 352 Special Operations Wing, με έδρα τη Βρετανία, πραγματοποιούν ξανά (ήταν εδώ και το Γενάρη) εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα (ρίψεις φορτίων και προσωπικού), με τη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας να μην αφήνει περιθώρια «παρερμηνειών» για την αποστολή τους, αφού όπως λέγεται «η εκπαίδευση αυτή ενισχύει την ετοιμότητα για υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των εταίρων της περιοχής του Εύξεινου Πόντου και των Βαλκανίων, για να διατηρηθεί το ΝΑΤΟ ισχυρό κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου