Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Τσεκούρι στους μισθούς και αποθέωση της «ευελιξίας» για τα κέρδη μεγαλοξενοδόχων και ομίλων

«Συνδυαστικά οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον Τουρισμό θα εφαρμόζουν και τη "Συν-Εργασία" και την αναστολή των συμβάσεων και τις απολύσεις και τις 16 μορφές απασχόλησης που ισχύουν μέχρι τώρα (...) Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν χρήμα να ζήσουν 10 έως 100 ζωές, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου ούτε μία ακόμη μέρα».

Με τις φράσεις αυτές, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, μιλώντας χτες στη διαδικασία της ακρόασης φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής,
έδωσαν το στίγμα των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων που ψηφίζει η κυβέρνηση της ΝΔ με ρυθμούς «πολυβόλου», επικυρώνοντας τις σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκαν εν μέσω πανδημίας και ήρθαν για να μείνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν προνόμια και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πρώτα και κύρια αυτούς του Τουρισμού και των Μεταφορών την τρέχουσα περίοδο.

Οι ΠΝΠ που συζητούνται τώρα σε επίπεδο Επιτροπών και οδεύουν προς επικύρωση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Παρασκευή είναι αυτές που εκδόθηκαν στις 13/4 και 1/5, και όπως και οι προηγούμενες, έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Σε αυτές προβλέπονται μια σειρά μέτρων που ήδη «τρέχουν» και επεκτείνονται παραπέρα στην επόμενη φάση, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Μεταξύ τους είναι η περαιτέρω «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, το πάγωμα του κατώτατου μισθού στα σημερινά άθλια επίπεδα, σειρά συνδυασμένων μέτρων που οδηγούν στη διαμόρφωση ενός συνολικά ακόμα πιο εφιαλτικού εργασιακού τοπίου, με ένα εργατικό δυναμικό «πολλών ταχυτήτων», απροστάτευτο, φτηνό, για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Οπως ανέφερε ο Νίκος Παπανικολάου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, «με βάση όσα μέτρα έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο τα όσα έχουν εξαγγελθεί για την "επόμενη μέρα", είναι βέβαιο ότι οι μόνοι που έχουν λόγο να πανηγυρίζουν είναι οι μεγαλοξενοδόχοι». Πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός, που μιλάει για «δίκαιο επιμερισμό» της κρίσης, δίνει το δυνατότητα στους μεγαλοξενοδόχους «να μην ανοίξουν καθόλου μέχρι 31 Ιούλη, ή όταν ανοίξουν και μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν όπως επιθυμούν τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων. Αν, βέβαια, συζητούσε με κάποιο μάγειρα ή μια καμαριέρα, θα τον ρωτούσαν πώς θα ζήσουν ολόκληρο το 2020 χωρίς καθόλου εισόδημα ή στην καλύτερη περίπτωση με 1.500 ευρώ μέχρι τον επόμενο Μάη».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, μιλώντας στην Επιτροπή και καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέφερε ότι τα μέτρα που περιέχονται στις δύο ΠΝΠ, όπως και όλα όσα έχουν ληφθεί μέχρι τώρα εν μέσω πανδημίας, είναι Αρμαγεδδώνας για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της θωράκισης και ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα των εργαζομένων στον Τουρισμό πώς θα ζήσουν με 1.500 ευρώ για 18 μήνες, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμό, που σήμερα η κυβέρνηση τους ενισχύει και με άλλα μέτρα, είχαν έσοδα 22 δισ. ευρώ το 2019 και συνολικά 120 δισ. σε διάστημα 6 χρόνων, από τον κόπο και την εκμετάλλευση των εργαζομένων.
 
Πάνω απ' όλα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Να σημειωθεί ότι οι δύο ΠΝΠ που αναμένεται να επικυρωθούν την Παρασκευή, πέρα από το πάγωμα του κατώτατου μισθού τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, απογειώνουν την «ευελιξία», αφού μεταξύ άλλων προβλέπουν πως οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν σε αναστολή το 60% των εργαζομένων τους, το δε ωράριο των εργαζομένων προσαρμόζεται με το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, σμπαραλιάζοντας παραπέρα τον σταθερό ημερήσιο χρόνο. Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στους εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων να μην εφαρμόζουν έως τις αρχές Ιούνη ακόμα κι αυτές τις οργανικές συνθέσεις των 5, 6 και 7 ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, επεκτείνοντας δηλαδή παραπέρα τη μαύρη εργασία στα καράβια.

Προβλέπουν ακόμα ότι Γενικές Συνελεύσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων μπορούν να γίνονται με τηλεδιάσκεψη, υπονομεύοντας έτσι τη ζωντανή λειτουργία των σωματείων και ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους, ενώ όλα αυτά συνοδεύονται και από έξτρα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους, με παραπέρα φοροαπαλλαγές, επιχορηγήσεις κ.ο.κ., ακόμα και στις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή διαμήνυσε ότι «το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν μέτρα διευκόλυνσης αλλά και στήριξης επιχειρήσεων» και πρόσθεσε πως «στόχος μας είναι να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις της ύφεσης, αλλά και να προσδώσουμε μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Παπαχριστόπουλος, επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι ...δεν κάνει και πολλά η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις. «Αν αυτήν τη στιγμή δεν ενεργήσετε με δραστικά μέτρα, όπως είναι τα πρώτα δέκα λεπτά του πυροσβέστη στη φωτιά, τότε θα έχετε χάσει για τις επιχειρήσεις, που για μας είναι το Α και το Ω», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τις δικές του «αναπτυξιακές» προτάσεις για το κεφάλαιο κατέθεσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Πουλάς, ενώ ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, έδωσε το στίγμα των θέσεων του κόμματός του όταν, απαντώντας στον εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, του είπε πως «κάνει πολύ μεγάλο λάθος ότι οι ξενοδόχοι έχουν κερδίσει πάρα πολλά χρήματα», γιατί «έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα» και «θέλουν στήριξη». Την ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Αμπατζίδη, την απασχόλησε κυρίως το ενδεχόμενο να πληγεί η τουριστική σεζόν από τα ελλιπή υγειονομικά μέτρα, χωρίς καμία αναφορά για τους εργαζόμενους και τα όσα περιλαμβάνει η σχετική ΠΝΠ.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους στην Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 καταψήφισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου