Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει γράμμα προς όλες τις Κομματικές Οργανώσεις

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει γράμμα, 27/5/1948, προς όλες τις Κομματικές Οργανώσεις στις πόλεις και όλα τα μέλη του Κόμματος, με το οποίο καθορίζει πως δουλειά του κάθε κομμουνιστή στις πόλεις είναι να εξυπηρετεί απόλυτα το Δημοκρατικό Στρατό και το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ.

Το ανέβασμα στο βουνό


Μέσα σ' αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, το 1946, συγκροτούνται Ομάδες Δημοκρατικών Ενόπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών (ΟΔΕΚΑ) με περιορισμένους σκοπούς: Προστασία της ζωής του λαού απ' τις εγκληματικές διώξεις του κράτους.

Τέτοιες ομάδες αναπτύχθηκαν σε Πιέρια, Ολυμπο, Θεσσαλία, Βέρμιο, Πάικο, Κεντρική Μακεδονία, Χάσια, Βοΐο, Γράμμο, Βίτσι, Ηπειρο, Ρούμελη, Δυτική Μακεδονία, Μωριά.

Δεκάδες στην αρχή, εκατοντάδες πιο ύστερα, πήραν άλλοι για πρώτη και άλλοι για δεύτερη φορά τον τιμημένο δρόμο του βουνού, για να γλιτώσουν από το μοναρχοφασιστικό αγριανθρωπισμό. Περήφανοι αγωνιστές της αντίστασης που παρέδωσαν τα τιμημένα όπλα τους μετά τη Βάρκιζα, ξανατράβαγαν τα γνώριμα γι' αυτούς μονοπάτια της λευτεριάς.

Ετσι ξαναγεννήθηκε το καινούργιο αντάρτικο, ενάντια στους εγχώριους και ξένους νέους καταχτητές.

Στις 31 του Μάρτη, το 1946, στο Λιτόχωρο δίνεται το πρώτο οργανωμένο χτύπημα. Σημαίνει η καμπάνα του καινούργιου ένοπλου αγώνα. Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι. Οι 33 του Λιτόχωρου άρχισαν να πληθαίνουν. Παιδιά του λαού, παιδιά της φτωχολογιάς ξανάπιαναν τα άρματα.

Γεννιέται ο ΔΣΕ. Στα μέσα του Ιούνη 1946 δημιουργούνται τα τοπικά αρχηγεία Μακεδονίας, Θεσσαλίας, στις περιφέρειες Ολύμπου, Κισσάβου, Πιερίων, Βοΐου, Γράμμου, Χασίων.

Στις 28 Οκτώβρη 1946 στην Τσούκα Αντιχασίων ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών.

Χαρακτηριστική η πρώτη απόφαση:
«Γενικό Αρχηγείο Ανταρτών Επιτελικό Γραφείο 1 Αριθμός Πρωτοκόλλου 1
Η στυγνή δίωξη των αγωνιστών και του Δημοκρατικού Λαού από τον αγγλόδουλο μοναρχοφασισμό και τα όργανά του που ανάγκασαν χιλιάδες δημοκράτες να βγούνε στα βουνά για να υπερασπίσουν τη ζωή τους οδήγησε στη σημερινή ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος. Εχοντας υπόψη ότι είναι ώριμη πια η ανάγκη της δημιουργίας συντονιστικού οργάνου για το συντονισμό και την καθοδήγηση του όλου αντάρτικου αγώνα. Αποφασίζουμε: Τη δημιουργία του ΓΕΝΙΚΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΑΝΤΑΡΤΩΝ στο οποίο θα υπάγονται τα αρχηγεία ανταρτών Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ρούμελης».

Στις 27 Δεκέμβρη 1946 οι αντάρτικες δυνάμεις μετονομάζονται σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (Διαταγή 19 του Γενικού Αρχηγείου).

Με την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου αρχίζει μια σοβαρή στρατιωτικοπολεμική οργανωτική δουλειά.

Βασικά, η τακτική του δε διαφέρει από την τακτική των Ομάδων και Συγκροτημάτων, παραμένει αντάρτικη τακτική, με μαζικότερες τώρα ενέργειες. Δημιουργείται ένας από τους πιο δυναμικούς στον κόσμο Λαϊκούς Στρατούς , σε συνθήκες αντιλαϊκού καθεστώτος χωρίς καμιά κρατική βοήθεια (χωρίς κρατικές πλάτες).

3 σχόλια:

  1. Την εξουσία έπρεπε να την είχαμε διεκδικήσει και πάρει τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Στο 7ο συνέδριο τον Οκτώβρη του 1945 έπρεπε να είχαν αλλάξει όλα και να πέσει όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα τέλη 1945. Το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό απο την καταστροφή που ήρθε. Η Καταστροφή ήταν το ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΟ αποτέλεσμα του ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και ήταν αδύνατο ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ να αλλάξει τα πάντα σε μια ημέρα. Χρειαζόταν ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και Στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυμβωρυχίας συνέχεια απο τους Μανιαδάκηδες με την ευκαιρία της επετείου της Παρισινής κομμούνας για να πουλήσουν παραμύθι σε όποιον αφελή τσιμπήσει. Για το ξεκάρφωμα βάζουν και ένα κείμενο της ...Δώρας Μόσχου του 2001... απο την ΚΟΜΕΠ. Η Συγκεκριμένη κυρία είναι πλέον αγκαλιά με την Αστική τάξη παρέα με τους Μανιαδάκηδες. Και βέβαια πουθενά δεν υπάρχει το συμπέρασμα του ΜΑΡΞ που έλεγε πως Το έτοιμο καπιταλιστικό κράτος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί απο το προλεταριάτο για να χτίσει την δική του εξουσία είναι φτιαγμένο να υπηρετεί τους Καπιταλιστές. Πως να παραδεχτείς αυτά τα λόγια του ΜΑΡΞ όταν η δουλειά σου είναι να υπηρετήσεις το Καπιταλισμό. Τεράστια τα αδιέξοδα των Μανιαδάκηδων για να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν τίτλους που είχαν πριν 20 χρόνια και οι Κομμουνιστές τους πήραμε πίσω ξεβρακώνοντας τους. Αυτή είναι η μοίρα του κάθε Χαφιέ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι η Κεντρίστικη Οπορτουνιστική σκουριά που έμεινε στο ΚΚΕ μετά το 1991... και προσπάθησε με λύσσα να μας κρατήσει δέσμιους της καταστροφικής θεωρίας των πολιτικών μετώπων και σταδίων ώστε να αποτελέσουν την μαγιά για τη δημιουργία της νέας δεξιάς οπορτουνιστικής ομάδας τα επόμενα χρόνια όπως έγινε την περίοδο μετά τη διάσπαση του 1968... μέχρι το 1991... Αν δεν είχαμε καταφέρει να τους ξεβρακώσουμε πετώντας τους έξω το 2012... θα είχε συμβεί ξανά ότι το 1968... και το 1991... Αντιδρούσαν σε κάθε αλλαγή. Στο πανελλαδικό σώμα για τον Σοσιαλισμό το καλοκαίρι του 1995. Με τον Αρχείο λεηλατημένο στο ...Σιμπίου το 1968... και το υπόλοιπο μέσα στο νερό τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1994 ...έτρεξαν... να κυκλοφορήσουν το 1ο Δοκίμιο το 1995... νομίζοντας οι Φουκαράδες οτι θα καπελώσουν τους Κομμουνιστές. Σπάσανε τα μούτρα τους Διαφώνησαν με τη δημιουργία του ΠΑΜΕ και της Κοινωνικής Συμμαχίας το 1999... επέμεναν στις παπάτζες για ...εξάρτηση... αποικία.... κ.α. Εσπασαν και πάλι τα μούτρα τους. Και το 2012 σαν 5η Φάλαγγα βάσει σχεδιασμού της αστικής τάξης νόμισαν οτι θα παρασύρουν το ΚΚΕ στον Οπορτουνιστικό τους βόθρο παρέα με τον σύριζα. Αρε κούνια που τους κούναγε... Απο τότε τρέχουν ξεβράκωτοι και Σκούζουν. Η Καλύτερη απόδειξη πως βαδίζουμε σωστά. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου