Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν 101 αγωνιστές στη Θεσσαλονίκη

Οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν, 6/6/1944, στη Θεσσαλονίκη 101 αγωνιστές από το στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στην τοποθεσία Ντουντουλάρ, κοντά στην κοινότητα Διαβατά, έξω από τη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Χατζήμαλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αποβραδίς στις 5 του Ιούνη λίγοι αξιωματικοί της Γκεστάπο με τον Γλάστρα, το διευθυντή του στρατοπέδου, φωνάζανε τα ονόματα. Εκατόν ένας κρατούμενοι εργάτες, αγρότες, επιστήμονες, υπάλληλοι, οι πιο εκλεκτοί. Τους χωρίσανε, τους δώσανε τρόφιμα “για ταξίδι” και με το τέχνασμα αυτό τους κλείσανε στο θάλαμο “έξι”.
Στο θάλαμο του θανάτου.

Κοντά σε μια αμμουδερή ρεματιά μερικοί φτωχοί σταυροί με λίγα φτωχά μα πάντοτε φρέσκα λουλούδια, δείχνουνε τον τόπο του ηρωικού τους Γολγοθά. Κοντά στη δημοσιά, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη προς το Κιλκίς, στο 4ο χιλιόμετρο, είναι οι τάφοι εκείνων που δεν πέθαναν αλλά που παραδόθηκαν στην αιωνιότητα».

Και το μαρτύριο των 101 εκτελεσμένων πατριωτών δεν σταμάτησε εδώ. Ο τόπος της θυσίας τους, ομαδικός τάφος τους, ήταν απροσπέλαστος και οι συγγενείς τους δεν μπορούσαν να στήσουν ένα μνημείο, να εναποθέσουν λίγα λουλούδια.

Κώστας Χατζήμαλης

Γεννήθηκε το 1908 στο Αϊβαλί. Ήταν μοναχογιός και ήρθαν με τους γονείς του, Δημήτρη και Μαρία, πρόσφυγες το 1922 στην Ελλάδα, αρχικά στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Από μαθητής μπήκε στο επαναστατικό κίνημα.

Στη συνέχεια, ως φοιτητής του Μαθηματικού, ανέπτυξε έντονη δράση και αναδείχτηκε στέλεχος της ΟΚΝΕ.

Το 1932 δούλεψε στην εφημερίδα της ΟΚΝΕ Νεολαία και στην Εργατική Βοήθεια Ελλάδας.
Στην περίοδο της Κατοχής, το 1942 και στις αρχές του 1943, ήταν Γραμματέας της ΚΟΑ (την περίοδο μετά από τον Ανδρέα Τζήμα και πριν τον Βασίλη Μπαρτζιώτα).
Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1942. Νωρίτερα, είχε πάρει μέρος στην 7η Ολομέλεια το Σεπτέμβρη του 1941 και στην 8η Ολομέλεια το Γενάρη του 1942.

Στις 7 Απρίλη 1943, ως Γραμματέας της ΚΟΑ πήρε μέρος στην απελευθέρωση των 56 στελεχών του ΚΚΕ που κρατούνταν ως άρρωστοι στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Tο φθινόπωρο του 1943 ήταν Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και μέλος του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Πιάστηκε το Μάρτη του 1944 και κλείστηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Εκτελέστηκε  στην τοποθεσία Ντουντουλάρ, κοντά στην κοινότητα Διαβατά, έξω από τη Θεσσαλονίκη στις 6/6/1944.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου