Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Συμφωνία Τουρκίας και Ιταλίας περί συνεργασίας στη Λιβύη

Λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ελλάδα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, βρέθηκε στην Άγκυρα για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου,

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση, Τσαβούσογλου και Ντι Μάιο ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να επιτύχουν «σταθερή ειρήνη και αποτελεσματική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη».
Ο Τσαβούσογλου μάλιστα τόνισε πως οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα της Ενέργειας στη Λιβύη, ως ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είπα στο φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο. Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας». Ο Τσαβούσογλου, επανέλαβε την θέση που είχε εκφράσει ότι η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας μεταξύ άλλων προβλέπει μειωμένη επήρεια των νησιών για τον καθορισμό ΑΟΖ, ανοίγοντας έτσι δρόμο και για αντίστοιχες «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα», ενισχύοντας έτσι και αυτός την προοπτική των «διευθετήσεων» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για να προχωρήσουν οι ενεργειακές μπίζνες.

Ο Τσαβούσογλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η επιχείρηση «Ειρήνη» απέτυχε στο να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις ανησυχίες της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Λέει τίποτα για τα πολεμικά αεροπλάνα που έρχονται στη Λιβύη από τη Συρία; Εξετάζει όπλα που εστάλησαν από το Αμπού Ντάμπι; Έχει έκθεση για τη Γαλλία που προμηθεύει όπλα στον Χαφτάρ;», αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Δεν είναι αντικειμενική. Η επιχείρηση "Ειρήνη" δεν συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της Λιβύης, ούτε στο εμπάργκο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ντι Μάιο από την πλευρά του ανέφερε ότι η επιχείρηση «Ειρήνη» επικρίθηκε από τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, «κάτι που μπορεί να την κάνει ισορροπημένη»«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ακριβώς τις αεροπορικές, ναυτικές και δορυφορικές δομές ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα θαλάσσια σύνορα, τη ροή όπλων μέσω σκαφών και διαμέσου των συνόρων», σημείωσε.

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη Ντι Μάιο στην Τουρκία, έγινε τέσσερις ημέρες μετά την κοινή στρατιωτική άσκηση υποβρυχίων Τουρκίας και Ιταλίας στη Μεσόγειο, με αφορμή την οποία το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σημείωνε ότι «Τουρκία και Ιταλία είναι δύο δυνάμεις της περιφέρειάς (μας) που μοιράζονται κοινά συμφέροντα, κοινή ιστορία και κοινές αξίες στη Λεκάνη της Μεσογείου. Οι σχέσεις τους χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

1 σχόλιο:

  1. Συντονισμός οπορτουνιστικών δυνάμεων στην Χαφιεδοσελίδα του Μανιαδάκη στην υπηρεσία του Καπιταλισμού. Για τα προβλήματα με την Τουρκία φταίνε οι Ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε και η ..εξαρτημένη... αστική τάξη της χώρας μας που δήθεν υπηρετεί ξένα συμφέροντα. Και μας ...σερβίρουν.... τη λύση. Να επιστρέψουμε στον ...εθνικό καπιταλισμό και να κάνουμε ... αντιιμπεριαλιστικό... αγώνα μαζί με τμήματα της Αστικής τάξης εθνικιστές φασίστες και τους Ιμπεριαλιστές Ρωσίας Κίνας Ιραν. Και να τα φτύσεις το σάλιο σου χαλάς. Η Εργατική τάξη και ο λαός δεν έχει κανένα συμφέρον να διαλέξει ποιό τμήμα της αστικής τάξης η ξένος ιμπεριαλιστικός οργανισμός θα τον σφάξει. Πρέπει να παλέψει κάτω απο την δική του Ταξική σημαία ενισχύοντας παντού την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και σε περίπτωση Ιμπεριαλιστικού πολέμου να υπερασπίσει την ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΔΑ αντιμετωπίζοντας ντόπια και ξένη αστική τάξη σαν εισβολέα με έξοδο απο τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και νίκη της εργατικής λαικής εξουσίας. Τα ίδια ισχύουν για το Τουρκικό λάό όπως και για τον κάθε λαό. Αφήνουμε τα Καρακόλια του Μανιαδάκη να Σκούζουν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου