Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

«Ορόσημο» εμπλοκής στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΜΕΝΕΝΤΕΖ
 
Η αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής «στρατηγικής συνεργασίας» και των τριμερών με το Ισραήλ, τα κράτη του Κόλπου κ.ά., με την ανάληψη ενεργότερου ρόλου απ' την ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων για την ευρύτερη περιοχή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Τον Αμερικανό γερουσιαστή υποδέχτηκαν εν χορδαίς και οργάνοις κυβέρνηση και αστικά κόμματα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι υποδέχεται «έναν πολύ πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», σκιαγραφώντας το ρόλο σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών που διεκδικεί η ελληνική αστική τάξη και «τρέχουν» οι αστικές κυβερνήσεις με ιδιαίτερο ζήλο τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, που βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών της πηγών αλλά και των ενεργειακών και εμπορικών της δρόμων. Ενώ και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, την ώρα που οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, επιφορτίζοντας με «ενεργότερους» ρόλους για την ανάσχεση των ανταγωνιστών τους, στα «σχήματα» που στήνουν στην περιοχή.

Επενδύοντας για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου στην αναβάθμιση του ρόλου αυτού, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την ανυπομονησία τους «για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Αμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021, ο οποίος πιστεύω ότι θα αποτελέσει νομοθεσία - ορόσημο που θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο που έχουμε κάνει στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός γερουσιαστής τόνισε ότι «είμαστε ευγνώμονες απέναντί σας για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της Ενέργειας».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ο Ρ. Μενέντεζ επισκέφτηκε χτες και τον δήμο Αθήνας, όπου του απονεμήθηκε απ' τον δήμαρχο Αθήνας το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών, με τον Κ. Μπακογιάννη να ισχυρίζεται ότι η Αθήνα... «είναι γεμάτη από φίλους και θαυμαστές» του γερουσιαστή, τον οποίο χαρακτήρισε «συνεπή και αποτελεσματικό φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου, γεγονός που αποδεικνύεται εμπράκτως. Αποδεικνύεται, μεταξύ των άλλων, με τη νομοθετική σας πρωτοβουλία EastMed που δημιουργήσατε ένα νέο υπόδειγμα για την προώθηση και ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μας χωρών αναγνωρίζοντας την αξία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο δε Μενέντεζ μίλησε για «κοινές αξίες, σε έναν κόσμο όπου αντιμετωπίζουμε περισσότερες προκλήσεις παρά ποτέ».

Ο Αμερικάνος είχε ακόμη συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, ενώ αργά το βράδυ αναμενόταν να μιλήσει σε εκδήλωση του φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040».

Σήμερα θα βρεθεί στα υπουργεία Αμυνας και νωρίτερα στο Εξωτερικών, όπου μετά τη συνάντηση με τον Ν. Δένδια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.


Ποιος είναι ο νόμος Μενέντεζ - Ρούμπιο

Αξίζει στο φόντο της επίσκεψης Μενέντεζ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, να θυμίσουμε και ποιος είναι ο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», για τον οποίο ευχαρίστησε η κυβέρνηση τον Αμερικανό γερουσιαστή, βασικό εμπνευστή της μαζί με τον γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ρούμπιο.

Το νομοσχέδιο έρχεται να «χτίσει» πάνω στα όσα περιλαμβάνονταν στον περιβόητο «East Med Act» (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου) που ψηφίστηκε τον Δεκέμβρη του 2019 από τη Γερουσία των ΗΠΑ, με τον οποίο οι ΗΠΑ «επένδυσαν» στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την αναχαίτιση των «κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή», της Ρωσίας και της Κίνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο που βρίσκεται προς ψήφιση, αποτελεί τον «πρόλογο» της «ανανεωμένης» Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το διάστημα αυτό, με στόχο να κλείσει τις επόμενες βδομάδες, ενώ προβλέπει και μια σειρά από κινήσεις που έχουν στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών και άλλων δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να παίξουν το ρόλο του «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια, ενόψει όξυνσης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το ίδιο το νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρο, αφού προβλέπει την «αναβάθμιση» του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών (από «φόρουμ» σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση»), «ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας»!

Με «πυξίδα» τους παραπάνω στόχους, το νομοσχέδιο πιο συγκεκριμένα:

-- Προβλέπει επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα «για μια περίοδο πέντε ετών και περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Με το βλέμμα σε ναυπηγεία, λιμάνια και έργα επέκτασης - αναβάθμισης στις υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ» (DFC - δημιουργήθηκε ως αντίβαρο στη «διπλωματία του πορτοφολιού» της Κίνας, όπως οι ίδιοι λένε) «να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στα έργα «αναβάθμισης» της Σούδας, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση «να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο» για το σκοπό αυτό, αλλά είχαν κατευθυνθεί το 2019 αλλού.

Σε ό,τι αφορά την «υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει το ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατ. Μεσόγειο, το νομοσχέδιο:

-- Ζητάει «οι Ηνωμένες Πολιτείες (...) να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών "F-35" στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος "S-400"».

-- Καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, «όπως και σε άλλες χώρες στην περιοχή» (υπονοώντας μια σχέση ανάλογη με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ), «απευθείας δάνεια» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές και να στηρίξει περισσότερες πρόβες πολέμου - κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ. Θυμίζουμε πως με βάση τον «East Med Act» οι ΗΠΑ ήραν το προηγούμενο διάστημα (μερικώς) το εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και έστησαν στο νησί το λεγόμενο «περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας CYCLOPS» (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), ακόμα έναν ευρωατλαντικό μηχανισμό.

-- Καλεί σε «ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό», ενόψει και των σχεδίων για την προμήθεια των νέων φρεγατών για τον έλεγχο των «διαύλων» στην Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής.

-- Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» ERIP (European Recapitalization Incentive Program).

Αλλά και «να συνεχίσουν να επενδύουν στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET)» που εκπαιδεύει Ελληνες στρατιωτικούς στις ΗΠΑ, για το οποίο εισηγείται να δίνεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο έως το 2026. Σημειωτέον, στα «αντικείμενα» του εν λόγω προγράμματος μεταξύ άλλων βρίσκεται η «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών», όπως και «η προώθηση μιας καλύτερης κατανόησης των ΗΠΑ»...

Ολα αυτά με φόντο και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, με το νομοσχέδιο να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών - Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο "East Med Act"»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου