Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Με επιτυχία και με την παρουσία πλήθους εργαζομένων από το χώρο της Υγείας πραγματοποιήθηκε απόψε η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο αθεράπευτος ιός είναι ο καπιταλισμός. Συζητάμε για την Υγεία με αφορμή την πανδημία», που οργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση έγινε στο ανοιχτό θεατράκι στον Κήπο των Εποχών, στη Νέα Παραλία
Θεσσαλονίκης, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο επίκεντρο της ομιλίας, αλλά και της συζήτησης που ακολούθησε, βρέθηκαν τα τραγικά για το λαό αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης - υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της πολιτικής εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησής του που ακολουθούν όλα τα χρόνια οι διάφορες κυβερνήσεις υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Επίσης, αναδείχθηκε η ανωτερότητα της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, όπου η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και διασφαλίζεται πλήρως και δωρεάν για όλους.

Όπως παντού έτσι και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν τεράστιες οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Με το ξεκίνημα της πανδημίας τα κενά έφταναν το 30%. Οι λίγες προσλήψεις που έγιναν σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα οργανικά κενά. Π.χ. στο ΑΧΕΠΑ προσλήφθηκαν μόλις 6 νέοι επικουρικοί γιατροί (συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου). Στο «Ιπποκράτειο» προσλήφθηκαν 7 νέοι επικουρικοί γιατροί και 6 γιατροί από προηγούμενη προκήρυξη ενώ στο «Γ. Παπανικολάου» προσλήφθηκαν μόλις 3 επικουρικοί πνευμονολόγοι. Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι παραμένουν σε αναστολή οι κανονικές άδειες του εξουθενωμένου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. Ελάχιστες είναι οι κλίνες ΜΕΘ, ενώ κάποιες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (στο ΑΧΕΠΑ από τις 33 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν σήμερα οι 23 και στο «Ιπποκράτειο» από τις 21 λειτουργούν οι 10).

Παραμένει υποβαθμισμένη έως και ανύπαρκτη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αφού π.χ. στο Κέντρο Υγείας Τούμπας δεν υπάρχουν ΩΡΛ, ουρολόγος, γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος. Σε όλη την ΠΦΥ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόλις ένας ρευματολόγος. Τα Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν σε 24ωρη βάση ενώ μόλις σε 4 υπάρχουν εργαστήρια και εκεί δεν πραγματοποιούνται όλες οι εξετάσεις.

Παρουσιάζοντας τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στην Υγεία, ο Γ. Πρωτούλης αναφέρθηκε στη χαρακτηριστική τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος σε ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση πρότεινε το σχεδιασμό ενός συστήματος Υγείας που θα βασίζεται σε δύο βαθμίδες: Τη βαθμίδα των «αναγκών» που θα καλύπτεται από το κράτος, δηλαδή κρατικό σύστημα με ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές, και τη «βαθμίδα των επιθυμιών», που θα αναλαμβάνει να ικανοποιήσει η ιδιωτική ασφάλιση.

Στη συνέχεια παρουσίασε με στοιχεία τα τραγικά για τους λαούς αποτελέσματα των συστημάτων Υγείας σε όλα τα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη, τονίζοντας: «Κανένα σύστημα Υγείας καπιταλιστικής χώρας δεν κατάφερε να προστατεύσει το λαό. Όποια κυβέρνηση και αν είχε, όποιο επιδημιολογικό μοντέλο και αν επιλέχτηκε, τα δεινά που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι ως ασθενείς και που θα πληρώσουν στη συνέχεια ως εργαζόμενοι είναι μεγάλα (...)
Η αποκατάσταση και η προάσπιση της υγείας του λαού στον καπιταλισμό αποτελεί ανεπίτρεπτο "κόστος και σπατάλη" (...)

Η πανδημία φώτισε τελικά ένα βασικό, διδακτικό συμπέρασμα, που έχει διαχρονική αξία και δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο αυτή: Ότι σχεδιασμός και ανάπτυξη υπηρεσιών, δομών Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, σχεδιασμός πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης - αντιμετώπισης, σχεδιασμός επιδημιολογικής επαγρύπνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας, όλα αυτά είναι ασύμβατα με τους νόμους του κέρδους, τους νόμους του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς».

Αναφέρθηκε στο Φόρουμ των Δελφών, όπου εκπρόσωποι της κυβέρνησης εμφανίστηκαν να δηλώνουν ότι «χωρίς ΣΔΙΤ ο δημόσιος τομέας όχι μόνο δεν αναπτύσσεται, αλλά συρρικνώνεται» και τόνισε ότι «τα τραγικά περιστατικά στις ιδιωτικές κλινικές με κόστος ανθρώπινες ζωές (...) είναι απόδειξη ότι όχι μόνο δεν μπορεί να συνυπάρχουν αρμονικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, αλλά ότι ο ιδιωτικός τομέας υπονομεύει στην πράξη, μπαίνει εμπόδιο στην υλοποίηση ενός κεντρικού κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των αναγκών. Αποδείχτηκε μέσα στην πανδημία ότι ο ιδιωτικός τομέας ήταν και είναι ένα ξένο σώμα που εξακολουθεί να λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος».

Μιλώντας για τους σημερινούς χειρισμούς της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «δεν διστάζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού να τις παίξουν στο χρηματιστήριο κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, αεροπορικών εταιρειών, tour operators και μεγαλοξενοδόχων.

Το βασικό κριτήριο στη διαχείριση της πανδημίας από τις αστικές κυβερνήσεις και την ελληνική κυβέρνηση, είτε ο ιός είναι σε έξαρση είτε σε ύφεση, δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η κερδοφορία και ο περιορισμός των επιπτώσεων της πανδημίας στην καπιταλιστική οικονομία».

Θύμισε δε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χαρακτήρισε χαμηλό το δείκτη επικινδυνότητας από τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους! «Έτσι έδωσε το πράσινο φως στις κυβερνήσεις, στους βιομηχάνους, στις αεροπορικές εταιρείες, στο ξενοδοχειακό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο να παστώνουν σαν σαρδέλες τους εργαζόμενους, τους ταξιδιώτες, να κάνουν "εκπτώσεις" στις ανάγκες καθολικών διαγνωστικών ελέγχων, στο όνομα τού "να μην αποθαρρύνονται οι τουρίστες", να μην αφήσουν τίποτα όρθιο», είπε.

Ο Γ. Πρωτούλης παρουσίασε την πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη ενός συστήματος Υγείας που στο επίκεντρο έχει τις ανάγκες του λαού και κάλεσε σε συσπείρωση και αγώνα για την ανατροπή του συστήματος που κάνει την Υγεία εμπόρευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου