Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Μιχάλης Κακογιάννης


Γεννιέται, 11/6/1922, ο πολυβραβευμένος Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο σκηνοθέτης του «Ζορμπά» και της «Στέλλας», δημιουργός που «έβαλε» τον Ευριπίδη στην οθόνη, γεννήθηκε στη Λεμεσό Κύπρου (11/6/ 1921). Σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Εκεί εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ως μεταφραστής και εκφωνητής.


Στα 22 χρόνια του ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ωρας». Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο αγγλικό θέατρο ως ηθοποιός. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία. Το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την ταινία «Κυριακάτικο ξύπνημα», άρχισε η διεθνής σκηνοθετική καριέρα του.
Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες», «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του, συνεργάστηκε με μεγάλους Ελληνες, αλλά και με καταξιωμένους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ηθοποιούς. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του υπήρξε το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Αττίλας 1974».

Πέραν της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, σε εγχώριες και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις πρόζας και όπερας στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία κ.ά. Εγραψε σενάρια, μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών. Το 2004 δημιούργησε το «Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης».

Για την προσφορά του, ο Μιχάλης Κακογιάννης τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα, Κύπρο και το εξωτερικό. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Χρυσού Φοίνικα (Ελλάδα), τον Ταξιάρχη των Γραμμάτων και Τεχνών (Γαλλία), τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ' (Κύπρος) και το Special Grand Prix of the Americas (Μόντρεαλ). Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.ά. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Τεχνών στο Columbia College (Σικάγο), επίτιμος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο 90χρονος  Κακογιάννης, «έφυγε» τα ξημερώματα, 25/7/2011, στην Εντατική του «Ευαγγελισμού», από ανακοπή καρδιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου