Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Σωτήρης Μουστάκας

Έφυγε από την ζωή,  τα ξημερώματα στις  4 Ιούνη του 2007, ο Σωτήρης Μουστάκας, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών στην ηλικία των 66 ετών, μετά από έκτακτη εισαγωγή λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια θεατρικής πρόβας. 
Ο λόγος του θανάτου του ήταν η λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο.

Γεννήθηκε, στις 17 Σεπτέμβρη 1940, καταγόταν από το χωριό Κάτω Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας (είχε άλλα επτά αδέρφια).

Σε ηλικία 15 χρονών, συμμετείχε ενεργά στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.
Συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίστηκε για περίοδο εφτά μηνών.

Μόλις αποφυλακίστηκε τελείωσε το σχολείο και το 1958 αναχώρησε για την Αθήνα για να σπουδάσει ηθοποιία, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα του.

Σπουδαστής έπαιξε (1961) στο έργο του Δημήτρη Μόγρη «Χαραυγή».

Αποφοιτώντας, στα χρόνια 1962-1964 συνεργάστηκε με το θίασο Αναλυτή - Ρηγόπουλου, παίζοντας σε ελληνικές και ξένες κωμωδίες.

Το μέγεθος και η ιδιαιτερότητα του κωμικού ταλέντου αποκαλύφθηκε, πλήρως, το 1964, παίζοντας στο μολιερικό «Ασυλλόγιστο», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη.

Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες σε ελληνικές κωμωδίες και επιθεωρήσεις και το 1969 μια ακόμη σημαντική συνεργασία του με το θίασο Μινωτή -Παξινού στο έργο του Ο' Κέιζι «Η Ηρα και το παγώνι».

Το 1973 δημιουργεί θίασο με άλλους επωνύμους ηθοποιούς και το 1976 δικό του θίασο, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων τον «Καλό στρατιώτη Σβέικ» του Σωτήρη Πατατζή. Δεκάδες είναι οι ερμηνευτικές επιτυχίες του σε κωμωδίες και επιθεωρήσεις, αλλά λίγες φορές του δόθηκε η δυνατότητα να παίξει σε κλασικά έργα, όπως ήθελε.

Πολλές ήταν και οι ταινίες που έπαιξε («Αλέξης Ζορμπάς», «Το πρόσωπο της ημέρας», «Μπετόβεν και μπουζούκι», «Ο μπούφος», «Ο τσαχπίνης», «Ο αρχιψεύταρος» κ.ά.).

Απέσπασε (1996) το Βραβείο Επιθεώρησης του Θεατρικού Μουσείου και το βραβείο «Παπαδούκα» της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

Παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Μπονέλου και απέκτησαν μια κόρη, επίσης ηθοποιό.



Δείτε το βίντεο «Φασίστρια γυναίκα»

Μερικές από τις ατάκες

 …μπαίνουν οι Αλβανοί στα σπίτια μας και βιάζουν τις Ελληνίδες…
Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;! Εμένα γιατί δε με βιάζουν;! 
Ελληνίδα δεν είμαι κι εγώ;…

Δεν μπορώ τους κομμουνιστές καθόλου…μου τη δίνουν. Όταν έρθουμε στα πράγματα στη Μακρόνησο θα τους στείλουμε πάλι. 
Με πρώτη την αρχηγό τους, την Παπαρήγα…
Αυτή να μένει στο σπίτι του λαού κι ο βασιλεύς μας ο Κωνσταντίνος να μένει στο νοίκι! Και ν’ αναγκάζεται να παίρνει απ’ τη Δανία δανεικά για να ζήσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου