Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

«Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών»


Τη «Νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», 30/6/1934, στη Γερμανία, ο Χίτλερ εκκαθαρίζει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους (κυρίως ηγετικά στελέχη των Ταγμάτων Εφόδου).

Την ίδια νύχτα, δολοφονείται μαζί με τη γυναίκα του και ο αρχηγός του κόμματος των Καθολικών, Κουρτ φον Σλάιχερ (καγκελάριος το 1932).

Το 1933 ο Χίτλερ αναλαμβάνει Καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο αρχηγός των Ταγμάτων Εφόδου – SA (SturmΑbteilung), Ερνστ Ρεμ και ένα από τα παλιότερα μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (παλιότερος κι από τον Χίτλερ) αναμένει επιβράβευση της οργάνωσης που έχει χτίσει.
Όμως, ο Χίτλερ με την ανάληψη της διακυβέρνησης και την εξόντωση των Κομμουνιστών, έχει πετύχει τον κύριο στόχο του, κι η SA είναι μια πολύ ισχυρή οργάνωση (είχε πάνω από 3 εκατ. μέλη), την οποία όχι μόνο δεν εμπιστεύεται αλλά δεν την χρειάζεται κιόλας.

Η σταθεροποίηση, της κυβέρνησης,  κινδύνευε κυρίως λόγω μιας αυξανόμενης μαζικής
δυσαρέσκειας, που θορυβούσε ακόμα και τη βάση της ναζιστικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα επειδή αφορούσε και το ως τότε δυνατότερο και πιο αξιόπιστο τρομοκρατικό εργαλείο κατά του εργατικού κινήματος, τα Τάγματα Εφόδου.

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η δυσαρέσκεια στην εργατική τάξη, καθώς είχε στερηθεί τα συνδικάτα της και είχε συμπιεστεί στο φασιστικό Εργατικό Μέτωπο (DAF, κορπορατίστικη οργάνωση εργοδοτών κι εργαζομένων).

Στις αρχές του 1934 υπήρχαν ακόμα 4 εκ. επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι και οι επιχειρηματίες αξιοποιούσαν την καταστολή των συνδικάτων για παραπέρα μείωση των ήδη συμπιεσμένων στο κατώτατο επίπεδο επιβίωσης λόγω παγκόσμιας ύφεσης ημερομισθίων.

Τα Τάγματα Εφόδου έγιναν εστία δυσαρέσκειας και πικρίας μεγάλων τμημάτων μικροαστών και προλεταρίων ναζί.



Στη λίστα των δολοφονηθέντων ήταν και:
  • Ο πρώην πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας Γκούσταβ φον Καρ. Ο άνθρωπος που έκανε 10 χρόνια πρίν, να αποτύχει το πραξικόπημα του Χίτλερ στην μπυραρία.
  • Ο στρατηγός Κουρτ Φον Σλάϊχερ, ο τελευταίος καγκελάριος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
  • Ο αρχηγός των καθολικών του Βερολίνου Έριχ Κλάουζενερ στενός συνεργάτης του αντικαγκελάριο Φραντς Φον Πάπεν που είχε βοηθήσει τον Χίτλερ να αναλάβει την εξουσία.
  • Ο πάτερ Στεμπλφλ αποσχηματισμένος Ιησουίτης και παλιός συνεργάτης του Χίτλερ, ο οποίος γνώριζε το περιεχόμενο των ανήθικων γράμματα που είχε γράψει παλιά ο Αδόλφος στην ανηψιά του Γκέλι, που το 1931 είχε βρεθεί νεκρή στο διαμέρισμά της πιθανόν από αυτοκτονία.
  • Ο παλιός αρχηγός του Ναζιστικού κόμματος Γκρέγκορ Στράσερ, που είχε διακόψει επαφές με τον Αδόλφο.
Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός θυμάτων,  ο αριθμός υπερβαίνει, κατά πολύ,  τον επίσημο αριθμό των 83 θυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου