Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Μνημόνιο έδειξε ο Β. Ντομπρόβσκις για τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης

Με μνημονιακές προϋποθέσεις θα εκταμιεύονται τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προς την Ελλάδα, ανέφερε με σαφήνεια ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση που ισχυρίζονται το αντίθετο. Παράλληλα, αποδεικνύεται ξανά ότι η ΕΕ δεν είναι ο «σωτήρας», αλλά ο «δήμιος» των λαϊκών αναγκών.

Με βαριές δεσμεύσεις για το λαό θα είναι τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς όπως ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις «για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης». Προσθέτει πως «στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο».

Εξηγεί πως η εκταμίευση των ποσών θα συνοδεύονται με αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», κάτι που ο Ελληνικός λαός έζησε για τα καλά τα χρόνια των τριών μνημονίων. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει πως με το συγκεκριμένο Ταμείο «υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα». Δηλώνει ακόμα πως «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών-μελών μέσω μεταρρυθμίσεων» και αναφερόμενος στις συστάσεις που γίνονται για κάθε χώρα στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, λέει πως «ελπίζουμε να βοηθήσει την εφαρμογή των συστάσεων για κάθε κράτος, διότι υπάρχει μια πραγματική χρηματοδότηση που συνδέεται με αυτές, οπότε τα κράτη-μέλη θα έχουν επιπλέον κίνητρο να τις υλοποιήσουν».

Ο Β. Ντομπρόβσκις επιβεβαιώνει πως τα δισ. ευρώ της ΕΕ συνοδεύονται από αντιλαϊκά μέτρα που σχετίζονται με ένταση της εκμετάλλευσης, ευέλικτη εργασία, φτώχεια και ανεργία προκειμένου να στηριχθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων, όπως π.χ. η «πράσινη ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να κρύψει αυτή την πραγματικότητα πίσω από πανηγυρισμούς και ισχυρισμούς περί ικανότητας σωστής και δίκαιης διαχείρισης, καλλιεργώντας κλίμα προσδοκίας στο λαό. Σε αυτή τη λογική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όταν ρωτήθηκε για τα όσα δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις, απάντησε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας», πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις» και ότι «εμείς θα υποβάλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου