Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Έρευνες στα 6 μίλια από Ρόδο και Κάρπαθο σχεδιάζει η Άγκυρα - Τουρκική φρεγάτα στην περιοχή

Ολοένα και αυξανόμενη βαίνει η επιθετικότητα της Άγκυρας επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προκειμένου να διασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο από την ενεργειακή πίτα για την τουρκική αστική τάξη.

Στην Τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν 7 αιτήματα της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προς τη
Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας, για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι, βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Και οι 7 περιοχές είναι στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών.
Με την κίνηση αυτή η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ενώ τα χωρικά ύδατα των δύο χωρών είναι στα 6 ναυτικά μίλια. Να σημειωθεί επίσης ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν το ανατολικό άκρο της περιοχής που η Άγκυρα έχει περιλάβει στο χάρτη με τις διεκδικήσεις της επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως έχουν διαμορφωθεί και με το παράνομο μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις της τουρκικής αστικής τάξης δεν είναι άσχετες με τη στήριξη που δέχεται από το ΝΑΤΟ και έχει γίνει ολοφάνερη στην περίπτωση της Λιβύης με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Στόλτενμπεργκ.

Με γραπτή του δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι «οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας». Παράλληλα, τονίζει ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτή την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Τουρκική φρεγάτα ανοικτά της Ρόδου

Η τουρκική φρεγάτα όπως φαίνεται από τις ακτές της Ρόδου (πηγή: «alt.gr»)
Οι προκλήσεις της Άγκυρας, πάντως, δεν μένουν μόνο στα χαρτιά. Τα ξημερώματα της Κυριακής, μια τουρκική Φρεγάτα τύπου «Oliver Hazard Perry», έπλεε ανοικτά της Ρόδου, σε απόσταση τέτοια που αναγνώστης της ιστοσελίδας «alt.gr» τη φωτογράφησε.

Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε δήλωσή του στο «alt.gr» σημείωσε: «Η ενημέρωση της ιστοσελίδας του "Alt.gr" από αναγνώστη της στη Ρόδο, σχετικά με διερχόμενο πολεμικό πλοίο ανοιχτά του νησιού, δείχνει την ανησυχία που έχει ο λαός του ανατολικού Αιγαίου. Δείχνει ότι δεν "πιάνει" σε όλους η διαχρονική προσπάθεια των κυβερνήσεων να καλλιεργήσουν τον εφησυχασμό στον ελληνικό λαό.

Έχει δίκιο ο αποστολέας της φωτογραφίας να ανησυχεί! Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Και οι δυο χώρες συμμετέχουν στο γενικότερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών, είτε αυτόνομα, είτε στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που συμμετέχουν. Ίσως η συγκεκριμένη τουρκική φρεγάτα να κατευθύνεται ή να επιστρέφει από μια τέτοιου τύπου αποστολή.

Να σημειώσουμε ότι στα πλαίσια των ανταγωνισμών ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις, είναι γνωστό ότι στα Δωδεκάνησα, η Τουρκία αμφισβητεί Ελληνικά νησιά. Επίσης, δεν αναγνωρίζει στα νησιά, όπως η Ρόδος, το Καστελόριζο, η Στρογγύλη, δικαίωμα, πλην των χωρικών τους υδάτων (6 ν.μ.), σε Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα (200 ν.μ.).

Οι μύθοι ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά - εδαφικά δικαιώματα της χώρας έχουν καταρριφθεί. Νομίζω, κλείνοντας, ότι εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας του τελευταίου διαστήματος, συμβαδίζει με τα παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου. Το έδαφος στη χώρα μας άλλωστε προετοιμάζεται με δηλώσεις ηγετικών στελεχών αστικών κομμάτων.

Αυτό που πρέπει να απαιτήσει ο λαός είναι: Καμιά αλλαγή συνόρων, απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και την αποχώρηση από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Επίσης, να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες ξένες βάσεις και αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου