Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ με την κυβέρνησή του επιχειρούσε να αναστηλώσει τα προνόμια της φεουδαρχίας και των αριστοκρατών.


Στη Γαλλία, η κατάσταση είναι και πάλι εκρηκτική, 27/7/1830.

Η πολιτική της κυβέρνησης της παλινόρθωσης που εγκαθιδρύθηκε μετά την ήττα της Γαλλικής αστικής επανάστασης (1789) είχε οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα. 

Ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ με την κυβέρνησή του επιχειρούσε να αναστηλώσει τα προνόμια της φεουδαρχίας και των αριστοκρατών. 


Οι κινήσεις του ωστόσο συνάντησαν την έντονη αντίδραση της ανερχόμενης αστικής τάξης. Στις εκλογές του Ιούνη 1830 οι μοναρχικοί καταψηφίζονται. Στις 25 Ιούλη ο βασιλιάς υπογράφει διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή, μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών και περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου. Ουσιαστικά δικαίωμα ψήφου έχουν οι μεγαλοκτηματίες και όσοι κατάγονται από οίκους ευγενών. Απαγορεύεται επίσης η έκδοση εφημερίδων χωρίς την άδεια των αρχών.

Η δημοσίευση του διατάγματος προκαλεί στο Παρίσι θύελλα αγανάκτησης. Στις 26 Ιούλη το βράδυ στους παρισινούς δρόμους ο λαός συγκρούεται με την αστυνομία. Στις 27 οι διαδηλώσεις στους δρόμους καταλήγουν σε ένοπλη εξέγερση με το σύνθημα να προστατευτεί ο Καταστατικός Χάρτης και να αντικατασταθεί η κυβέρνηση. Το Παρίσι γεμίζει οδοφράγματα. Τα περισσότερα από αυτά στήνονται στο προάστιο Σεντ Αντουάν και σε άλλες εργατικές συνοικίες. Ετσι άρχισε η Ιουλιανή Επανάσταση.

Στις 29 Ιούλη ο ξεσηκωμένος λαός κυρίευσε μετά από μάχη τα ανάκτορα του Κεραμεικού, όπου υψώθηκε η τρίχρωμη σημαία, το σύμβολο της επανάστασης του 1789. Ο βασιλιάς αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπέρ του εγγονού του.

Η σημασία της Ιουλιανής επανάστασης συνοψίζεται στο ότι γκρέμισε την πολιτική κυριαρχία της αριστοκρατίας των ευγενών και σταμάτησε τις προσπάθειες που γίνονταν για να αποκατασταθούν, με τη μια ή την άλλη μορφή, οι φεουδαρχικοί, απολυταρχικοί θεσμοί. Η εξουσία πέρασε τώρα οριστικά από τους ευγενείς στην αστική τάξη. Ετσι στη Γαλλία εγκαθιδρύθηκε αστική μοναρχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου