Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες μεταφοράς του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, επιδιώκει να παραχωρήσει την κτιριακή δομή του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού για τις ανάγκες των δικαστικών υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης. Το ΚΥ Πύλης Αξιού είναι ένα από τα δύο ΚΥ του Δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργούν σε 2 βάρδιες, αλλά το μόνο που διαθέτει απογευματινά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά). Εξυπηρετεί ασθενείς από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα από τις δυτικές συνοικίες, ενώ έχει ετήσια επισκεψιμότητα κοντά στους 100.000 ασθενείς. Στο ίδιο κτίριο λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που εξυπηρετούν περισσότερα από 100.000 άτομα ετησίως.
Τόσο το υπουργείο όσο και ο δήμαρχος της πόλης διαμηνύουν ότι οποιαδήποτε μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών και εργαστηρίων "δεν θα προκαλέσει υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας".

Η μεταφορά του ΚΥ και των άλλων υπηρεσιών σε άλλο κτίριο, ακόμα και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο τεθεί υπό σκέψη, θα πρέπει να συνοδεύεται με τη δραστική αναβάθμιση της μονάδας.
Ωστόσο, αυτή η ανάγκη έρχεται σε αντίθεση με τις διακηρυγμένες πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για τις ανακοινωθείσες προθέσεις "μη υποβάθμισης" στην περίπτωση που προχωρήσουν με τα σχέδιά τους.

Αυτές οι πολιτικές έχουν ξηλώσει παροχές και υπηρεσίες είτε απευθείας είτε μέσω της μείωσης προσωπικού και της συγχώνευσης μονάδων. Η ένταξη της υγείας του λαού στη λογική κόστους - οφέλους έχει βάλει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο στόχαστρο αφού οι περικοπές σε αυτήν μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος. Τα τελευταία χρόνια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν προωθήσει μέτρα όπως ο οικογενειακός γιατρός που πρακτικά λειτουργεί ως "κόφτης" (και μάλιστα έναντι προστίμου) για την παραπομπή των ασθενών σε μονάδες ΠΦΥ και έχουν περικόψει παροχές όπως η ιατρική επίσκεψη στο σπίτι. Επιπλέον η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ έχει μειωθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, με τη βασική αιμορραγία να προκαλείται στις υπηρεσίες ΠΦΥ και Πρόνοιας. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν διαχρονικά να μεταφέρουν το βάρος της περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κάθε τόσο λεηλατούν.

Αυτό το σύστημα, αλλά και οι διαχειριστές του, παροντικοί και επίδοξοι, δεν έχουν καμία πρόθεση να ενισχύσουν τη Δημόσια Υγεία. Αντίθετα έχουν κίνητρο από τη μία να μειώνουν το κόστος για να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων από τα ταμεία του κράτους και από την άλλη να παραδίδουν τις υπηρεσίες Υγείας στους ιδιώτες για να κερδοφορούν. Ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος έρχεται σε αντίθεση με την ουσία της ΠΦΥ, δηλαδή την πρόληψη. Οι ίδιες πολιτικές που αυξάνουν την ανεργία, μειώνουν τα εισοδήματα, εντατικοποιούν την εργασία κλπ., δηλαδή ενισχύουν όλους τους παράγοντες φθοράς της υγείας του λαού, είναι και αυτές που αποσαθρώνουν τη Δημόσια Υγεία και κλείνουν μονάδες. Η "αγωνία" του συστήματος και των θεσμών του για τη δημόσια υγεία φάνηκε και την προηγούμενη περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, που δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού και ενίσχυσης του ΕΣΥ ενώ η ίδια τακτική ακολουθείται και τώρα που βρισκόμαστε εν αναμονή του επόμενου κύματος της πανδημίας.

Με βάση τα παραπάνω, ο λαός και οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και να μην έχουν εμπιστοσύνη στις δηλώσεις του υφυπουργού και του δημάρχου που προσπαθούν να εφησυχάσουν. Καλούμε επίσης σε συσπείρωση και άλλους φορείς της περιοχής αφού το ζήτημα αφορά ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους που θα δουν το δικαίωμά τους στην
Υγεία να πετσοκόβεται.

Με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική, αλλά και την πείρα των προηγούμενων χρόνων, στο επίκεντρο της διεκδίκησης πρέπει να τεθεί η διακοπή οποιουδήποτε σχεδίου παράδοσης του κτιρίου σε άλλες υπηρεσίες όταν πρωταρχικός στόχος δεν είναι η αναβάθμιση του ΚΥ και των υπόλοιπων υγειονομικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό για το τι πρόκειται να γίνει αν προχωρήσουν όπως έχουν διακηρύξει, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα κατάλληλο κτίριο στην περιοχή, που σημαίνει ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα η μεταφορά ισοδυναμεί με υποβάθμιση.
Αντίθετα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει με αιτήματα που θα αφορούν την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου και την αύξηση του προσωπικού με βάση τις ανάγκες της ΠΦΥ και Πρόνοιας που αντιστοιχούν στην περιοχή που εξυπηρετείται.

Ο λαός πρέπει να παλέψει συνολικότερα για ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν. Ένα σύστημα Υγείας - Πρόνοιας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι όπως σήμερα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

 ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου