Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ


Η  Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) ιδρύθηκε στις 15 του Ιούλη 1964, (ΠΕΑΕΑ και στη συνέχεια ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) με βασικό σκοπό την αποκατάσταση της Εθνικής Αντίστασης.

Η συζήτηση για την Εθνική Aντίσταση στις αρχές της δεκαετίας του ́60,  έχει διττό χαρακτήρα αφενός αφορά την αναγνώρισή της, αφετέρου τη συγκρότηση της Ιστορίας της.   

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ίδρυση της ΠΕΑΕΑ καθώς και άλλων μαζικών οργανώσεων αντιστασιακών, που συγκροτήθηκαν την ίδια περίοδο, κατά κύριο λόγο υπό την σκέπη της ΕΔΑ.

Το αρχείο της ΠΕΑΕΑ κατασχέθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας και επιστράφηκε μαζί με το αρχείο της ΕΔΑ, μέρος του οποίου αποτελεί και σήμερα.

Η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ εκδίδει περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» και το ξεχωριστό χρονιάτικο ημερολόγιό της.            

Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Αντίστασης
(ΕΑΜ,ΕΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ)

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια από διάφορα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τα επιτελεία της αστικής τάξης, να ξαναγράψουν την ιστορία, παραχαράζοντάς την.
Διαστρεβλώνουν το νόημα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Μας λένε ότι δε φταίνε οι φασίστες εισβολείς για τα ολοκαυτώματα, αλλά ο ελληνικός λαός που πάλεψε για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του.

Βγάζουν λάδι τους χιτλεροπροσκυνημένους χίτες και ταγματασφαλίτες και χρεώνουν με ευθύνες το ΕΑΜ και το Λαϊκό του Στρατό ΕΛΑΣ, για τους ηρωϊκούς αγώνες του.

Βαφτίζουν τους θύτες-θύματα, φέρνοντας διάφορα αντικομμουνιστικά μνημόνια.

Τιμάμε την ΕΑΜική Αντίσταση, τον ηρωϊκό Δεκέμβρη του 1944 και τον κορυφαίο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.


Το περιοδικό «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ» διατίθεται στα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Αθήνα, τηλέφωνο 210.8222.952, Φαξ: 210.8834.093) και στα κατά τόπους Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

3 σχόλια:

  1. Να συμπληρώσω κάτι για την ιστορία που έχει την αξία του. ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ έγινε μετά το 1991. Ξεχνάω την χρονιά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το 1964 μέχρι και το 14 συνέδριο, οι οπορτουνιστική ομάδα, που είχε το "πάνω χέρι" στο ΚΚΕ δεν άφηνε να περάσει ότι είχε σχέση με τον ΔΣΕ

      Διαγραφή
    2. Πολύ Πολύ σωστά. Αφιερωμένο στον Μανιαδάκη της ...παρέας.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου