Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ιδρύεται η ΚΝΕ

Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Αύγουστο του 1968 ιδρύεται, στις 15/9/1968, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας - ΚΝΕ.

Η ίδρυσή της πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας.

Το ΚΚΕ είναι παράνομο, οι κομμουνιστές συλλαμβάνονται, βασανίζονται, κλείνονται στις φυλακές, εξορίζονται.

Οι προοδευτικές ιδέες βρίσκονται υπό συνεχή διωγμό. Μέσα σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, οι νέοι κομμουνιστές ξεκινούν τις προσπάθειες για τη δημιουργία της Κομμουνιστικής Νεολαίας
Ελλάδας, αψηφώντας τις διώξεις, τη χούντα και τα όργανά της, οικοδομούν την ελπίδα, χτίζουν το αύριο.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, ακούραστος βοηθός, καθοδηγητής, στυλοβάτης, βρίσκεται το Κόμμα της εργατικής τάξης, το Κόμμα που πάντα βρισκόταν στην πρωτοπορία των λαϊκών αγώνων, το τιμημένο ΚΚΕ. Τον Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου συγκροτείται το πρώτο καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ και εκδίδεται το πρώτο παράνομο φύλλο της εφημερίδας μας, του «Οδηγητή».
 Η απόφαση του ΚΚΕ για την ίδρυση της ΚΝΕ δικαιώθηκε απ' τη ζωή.
Η ΚΝΕ γεννήθηκε και ατσαλώθηκε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας. Η αγωνιστική προοπτική, που χάραξε για τη νεολαία, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ, της εξασφάλισε την απήχηση που είχε μέσα στη νέα γενιά. Συνδυάζοντας όλες τις μορφές δράσης, παλεύει από την αρχή, για να δημιουργηθεί ένα μαζικό κίνημα αντίστασης. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της δικτατορίας στράφηκαν πρώτα απ' όλα ενάντια στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ. Εκατοντάδες νεολαίοι στις φυλακές, στα στρατοδικεία, στην εξορία.



Ο ύμνος της ΚΝΕ


Ω νεκρά παλικάρια, παιδιά του λαού



που το αίμα σας στάζει στις πέτρες του βουνού



σηκωθείτε κι αρπάξτε τουφέκι ξανά



χαίρε ω χαίρε χρυσή λευτεριά







Περπατά και βροντά και τα σκότη σκορπά



η κομμουνιστική νεολαία



των ανόμων εχθρός και του κόσμου φρουρός



δυνατή, ενωμένη κι ωραία



Κόκκινος ήλιος γαρούφαλο στο πέτο μου



σπίτι και φίλος το κόμμα της δουλιάς



Κόκκινος ήλιος γαλάζιο το κασκέτο μου



σύντροφος ίσκιος η μάνα εργατιά







Απ' την Πίνδο στη Γκιώνα και τον Αξιό



το ποτάμι θα πνίξει το μαύρο φασισμό



μεγαλώνει το δέντρο κι απλώνει κλαριά



στην απέραντη γη την πλατιά







Περπατά...







Θ' ανταμώσουμε αδέρφια μια μέρα ξανά



σε μια νέα Ελλάδα σε πόλεις και χωριά



οικοδόμοι κι εργάτες της νέας ζωής



χέρι χέρι της γης οι λαοί







Περπατά...

1 σχόλιο:

  1. Το 1943... αυτοδιαλύθηκε η ΟΚΝΕ μαζί με την Κ.Δ λόγω ...εθνικών ιδιομορφιών. Η ΕΠΟΝ σωστά φτιάχτηκε με την διαφορά πως έπρεπε να είναι Κοινωνική Συμμαχία όπως τέτοιο έπρεπε να είναι και το ΕΑΜ. Η Διαφορά είναι καθοριστική. Το 1945 το ΚΚΕ είχε μετατραπεί σε ...ομόσπονδο....τους σταμάτησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ και επανήλθαν με την 6η Ολομέλεια και το 20ο Συνέδριο του ...ΚΚΣΕ το 1956 και το 1958 την διάλυση τον Κ.Ο αφού σταμάτησαν και την αλλαγή ...προγράμματος το 1955.... Η Αλλαγή του ..Χρουτσόφ... το 1964... για δικούς τους λόγους και η Δικτατορία του 1967 μας έδωσε την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις ΑΚΡΑΙΕΣ εκφάνσεις του οπορτουνισμού το 1968 χάρη και στον ..Κολιγιάννη... που τον τιμούμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ και για τίποτα άλλο. Λύσαμε το οργανωτικό. Δυστυχώς το προγραμματικό ιδεολογικό δεν ήταν δυνατόν να λυθεί τότε. Τα καταστροφικά γεγονότα του 1991... και το ένα βήμα απο τον γκρεμό...είχε ένα καλό... Μας άνοιξε τον δρόμο για την αποκατάσταση των επαναστατικών χαρακτηριστικών μας έδωσε την δυνατότητα να ξηλώσουμε το Καρκίνο των ...πολιτικών μετώπων και σταδίων.... ξηλώνοντας τα Βαρίδια του Κεντρίστικου οπορτουνισμού του ..Κάουτσκι σώζοντας το ΚΚΕ το 2012... Η Αυτοτέλεια το ΚΚΕ και της ΚΝΕ διασφαλίζεται με ένα τρόπο. Στρατηγικό στόχο πάντα τον Σοσιαλισμό Τακτική πάντα το ΠΑΜΕ και την Κοινωνική συμμαχία και συμμετοχή στο Αστικό κοινοβούλιο με θέσεις εργατικής λαικής αντιπολίτευσης για όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου