Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Η μάχη του Μελιγαλά


Έπειτα από 3ήμερο σκληρό αγώνα, 15/9/1944, κατά των ταγματασφαλιτών, οι δυνάμεις του 8ου και 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, μαζί με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, απελευθερώνουν τη κωμόπολη του Μελιγαλά, στην οποία είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν 1.000 ταγματασφαλίτες σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Μεσσηνίας από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.


Οι ταγματασφαλίτες, είχαν συγκεντρωθεί στο Μελιγαλά από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ στο διάβα τους είχαν προβεί σε ανείπωτες λεηλασίες, βιασμούς και σφαγές (το τρομοκρατικό αυτό όργιο συνεχίστηκε και στον ίδιο τον Μελιγαλά). Όταν ο ΕΛΑΣ έφτασε στο Μελιγαλά οι ταγματασφαλίτες αρνήθηκαν να παραδοθούν, σίγουροι για τα πλεονεκτήματα που τους προσέφεραν οι ισχυρές γερμανικές οχυρώσεις της κωμόπολης, αλλά και ενθαρρυνόμενοι από τους Εγγλέζους (που τους χρειάζονταν για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και να αποκαταστήσουν στην αστική εξουσία την «επόμενη μέρα» του πολέμου).

Όπως αναφέρει ο γιατρός Στάθης Κανναβός, στις 14 Σεπτεμβρίου «μια εγγλέζικη αποστολή έρχεται καταϊδρωμένη και ζητάει να περάσει στις γραμμές της εθνοπροδοσίας. Θα έπειθε λέει, τους αλήτες να σταματήσουν την αιματοχυσία, να παραδοθούν στον ΕΛΑΣ και να περιμένουν να κριθούν από την Κυβέρνηση. Οταν το παράλλο πρωινό, αιχμάλωτοι πια του ΕΛΑΣ, οι διπλοπουλημένοι αυτοί στους ξένους επιδρομείς "εθνικόφρονες" ρωτήθηκαν γιατί έστω και την τελευταία στιγμή δε δέχτηκαν να σταματήσουν την αιματοχυσία, η απάντησή τους ήταν και πάλι αυτή του αναίσθητου, επαγγελματία προδότη.- Οι Εγγλέζοι μας πίεσαν να συνεχίσουμε...»

Μετά τη μάχη ο λαός της περιοχής ζητούσε με κάθε τρόπο να εκδικηθεί τις εγκληματικές αυτές μορφές των ταγματασφαλιτών που είχαν διαπράξει ανήκουστα κακουργήματα σε βάρος του. Μόνο έπειτα από την αποφασιστική επέμβαση των καπεταναίων έγινε εφικτό να κατευναστεί η εκδικητική ορμή λαού και ανταρτών.

Έκτοτε, οι διάφοροι νοσταλγοί των Ταγμάτων Ασφαλείας (βλ. Χρυσαυγίτες και όχι μόνο), με την ανοχή του αστικού πολιτικού κόσμου, συναθροίζονται στο Μελιγαλά, για να «τιμήσουν» τους «ηρωικούς» όπως λένε νεκρούς, που σφαγιάστηκαν από τους «κομμουνιστοσυμμορίτες.»

Η αλήθεια για την μάχη του Μελιγαλά

3 σχόλια:

  1. Τα τάγματα ασφαλείας μαζί με τις οργανώσεις ΓΈΦΥΡΑ ΕΚΚΑ και ΕΔΕΣ ήταν η άμυνα όλου του καπιταλιστικού κόσμου απέναντι στον λαό που χάρη στις νίκες της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου στρατού απελευθέρωνε την χώρα και ζητούσε να πάρει την εξουσία. Και στην ..κατοχή καπιταλισμό είχαμε και οι ταξικές διαφορές δεν είχαν χαθεί. Η Καταστροφή ήταν ότι το ΚΚΕ απο το 1935...δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό αλλά την ...λαοκρατία ευρωκομουνισμό.... με αποτέλεσμα να φτιάξει το ΕΑΜ σαν πολιτικό μέτωπο με τα κόμματα των Αντικομουνιστών ...ΣΒΩΛΟΣ ....ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ.....Μ.ΚΥΡΚΟΣ.....ΠΑΣΑΛΙΔΗΣ.... κόντρα στα τρία γράμματα ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ για τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ με αποτέλεσμα ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ με αποτέλεσμα να μη πάρουν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944.. Χρειαζόταν ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Η Εγκληματική γραμμή ...πολιτικών μετώπων και σταδίων κατέστρεψε τα πάντα... τα συμπεράσματα καταπέλτης. Οπορτουνιστικές παπάτζες μας τελείωσαν το 1991... Την καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά τη μάχη ο λαός της περιοχής ζητούσε με κάθε τρόπο να εκδικηθεί τις εγκληματικές αυτές μορφές των ταγματασφαλιτών που είχαν διαπράξει ανήκουστα κακουργήματα σε βάρος του. Μόνο έπειτα από την αποφασιστική επέμβαση των καπεταναίων έγινε εφικτό να κατευναστεί η εκδικητική ορμή λαού και ανταρτών..... Αυτά που έγιναν εκει και παντού όπως και αυτά που ακολούθησαν μετά το ΕΓΚΛΗΜΑ στη Βαρκιζα ένα πράγμα δείχνουν. Δεν έπρεπε να εμποδιστεί ο λαός και οι αντάρτες να τους σφάξουν. Οταν όμως σε έχει εγκλωβίσει στον Καπιταλισμό το οπορτουνιστικό καρκίνωμα όλα εξηγούνται. Το πλήρωσε ο λαός με το αίμα του στα ...νησιά.... του μαρτυρίου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΕΛΑΣ κρατούσε στο νησάκι Κρανάη 800 ταγματασφαλίτες αιχμάλωτους. Οταν είπαν στον επικεφαλής του εφεδρικού Πέτρουλα να τους σφάξουν την νύχτα να τελειώνουν τους εμπόδισε. Οχι σύντροφοι θα τους παραδώσουμε στη κυβέρνηση ..του παπατζή... και θα τους δικάσει. Τους πήραν τους μετέφεραν στην Αθήνα τους φόρεσαν ...αντιφασιστικά... ρούχα έσφαξαν τον λαό τον Δεκέμβρη και γύρισαν στην Πελοπόννησο για να σφάξουν τον λαό. Ο σ.Πέτρουλας σφαγιάστηκε μέσα στο σταθμό Χωροφυλακής απο την συμμορία του Κατσαρέα. Εχεις και τον ...ΡΟΥΣΟ... που στεναχωριόταν μη πάθουν ζημιά οι ..σύμμαχοι αντιφασίστες.... ΟΥΥΥΦΦΦΦΦ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου