Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακοίνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κεντρική Ευρώπη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς των ελληνικών σχολείων

Αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία - 
πάρτε μέτρα για την πανδημία!

Εκατοντάδες μαθητές των ελληνικών σχολείων σε Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη επέστρεψαν ή επιστρέφουν σύντομα στα σχολικά θρανία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ορισμένοι νέοι θα φοιτήσουν πρώτη φορά σε ελληνικό σχολείο στη Γερμανία, κυρίως στη Β´ και Γ´ Λυκείου. Από την πρώτη σχολική μέρα οι μαθήτριες και οι μαθητές καλούνται να "προσαρμοστούν" ξανά στο σχολείο σε συνθήκες πανδημίας, έχοντας αρνητική πείρα από την περσινή χρονιά.


Τουλάχιστον 4 ½ μήνες σχολικού μαθήματος χάθηκαν πέρυσι από την αρχή της πανδημίας, με τεράστιες συνέπειες στη διδασκαλία και τη μόρφωση, την οικονομική κατάσταση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών και κινδύνους για την υγεία τους. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα καθηγητή στο Μόναχο που βρέθηκε θετικός στον ιό. Η διεύθυνση του σχολείου πήρε ελάχιστα μέτρα, δίνοντας τους βαθμούς στο προαύλιο με αποστάσεις, αλλά καμία κουβέντα δεν ειπώθηκε για να γίνουν οργανωμένα τα απαραίτητα τεστ στα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή εκείνη την περίοδο ο καθηγητής.

Η επιδημία του κορονοϊού έβγαλε και βγάζει στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Τα ίδια ζητήματα ουσιαστικά που διαχρονικά πλήττουν τα σχολεία στην Ελλάδα, συναντώνται ανέκαθεν και ακόμα πιο οξυμένα στα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία. Οι ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, οι ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, η σχεδόν ανύπαρκτη καθαριότητα, τα κενά σε καθηγητές συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε και αν θα καλυφθούν. Χαρακτηριστική είναι δε και η κατάσταση στα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) που σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν αίθουσες για να γίνουν τα μαθήματα (Βερολίνο) και σε κάποιες άλλες δεν έχουν καθηγητές (Δυτική Ευρώπη). Το κερασάκι στην τούρτα είναι με τη μέχρι σήμερα μη τοποθέτηση συντονιστή εκπαίδευσης για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Άρα ακόμα και οι δάσκαλοι που υπάρχουν εκεί δεν μπορούν να δουλέψουν! Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου οι γονείς πληρώνουν από τη τσέπη τους τους ωρομίσθιους δασκάλους! Φυσικά αυτό είναι "βούτυρο στο ψωμί" του υπουργείου καθώς απαλλάσσεται από "περιττά έξοδα".

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να περάσει κάτω από την πόρτα αντιδραστικά νομοσχέδια για κάμερες σε τάξεις, επαναφορά της Τράπεζας θεμάτων κ.ά., τα οποία δημιούργησαν επιπρόσθετα αναπάντητα ερωτήματα στους μαθητές για το πώς θα αλλάξουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις, αδειάζοντας ταυτόχρονα τις τσέπες των γονιών τους. Και μάλιστα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, με τις οικογένειες των μαθητών να βρίσκονται αντιμέτωπες με ανεργία, μειώσεις μισθών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, π.χ. εκ περιτροπής εργασία (Kurzarbeit).

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και η γερμανική, πιπιλάει την καραμέλα της ατομικής ευθύνης για την υγεία και ότι "κάνει ό,τι μπορεί" για να αντιμετωπίσει την κατάστασηΔεν μπορούν όμως να κρύψουν τις κραυγαλέες ευθύνες τους για την κατάσταση στην Παιδεία, όπου ούτε είχαν λάβει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για να μπορεί να πραγματοποιείται το μάθημα, ούτε οργανώθηκε αποτελεσματικό σχέδιο για την κάλυψη της ύλης με ηλεκτρονικά μέσα πέρυσι. Δίνοντας έγγραφο για την απαλλαγή των μαθητών από το υποχρεωτικό σχολικό μάθημα εν μέσω πανδημίας "απαλλάχθηκαν" και από τα έξοδα για μέτρα υγιεινής και προστασίας για δύο μήνες! Σε αυτά τα προβλήματα είχε προστεθεί και το άγχος των μαθητών για το ποιοι βαθμοί θα προσμετρούνταν στο απολυτήριο της τάξης και πώς, αφού οι ενδοσχολικές εξετάσεις είχαν ακυρωθεί για λόγους υψηλού υγειονομικού ρίσκου!

Μέσα στο καλοκαίρι ,όμως ,η χρηματοδότηση, οι φοροαπαλλαγές και τα οικονομικά χατίρια της κυβέρνησης σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, τραπεζίτες πήγαν σύννεφο... Όπως και τα τεράστια ποσά (πάνω από 4 δισ. ευρώ) στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, για να οργανώνουν αποτελεσματικότερα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ επιθετικές ενέργειες σε βάρος άλλων λαών, ισοπεδώνοντας και ξεριζώνοντάς τους, κλιμακώνοντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή για το ποιος θα βάλει στο χέρι ενεργειακές πηγές, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την τουρκική προκλητικότητα.

Καλούμε τους μαθητές σε επαγρύπνηση!

Παλιά και νέα προβλήματα είναι εδώ από την πρώτη σχολική μέρα!

Οι μαθητές να μην αρκεστούν σε λόγια παρηγοριάς και υπομονής από τις διευθύνσεις των σχολείων τους και να απαιτήσουν την ασφαλή πρόσβαση στο μάθημα, με την διδασκαλία εξασφαλισμένη!

Με την ΚΝΕ για να νικήσει η ζωή!

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, δεν είναι λογικό να μην μπορεί να δοθεί λύση για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα, να μορφωθούμε ολόπλευρα, να μπορεί η ανθρωπότητα να μη στέκεται ανήμπορη και εκτεθειμένη απέναντι σε έναν ιό...

Απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια σε όσους μας στερούν το αυτονόητο δικαίωμα να ζήσουμε όπως επιτάσσει η εποχή μας, η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας. Ενάντια στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, το κράτος του, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του, τις ενώσεις και τους οργανισμούς του.

Για να μην καθορίζουν το παρόν και το μέλλον μας τα κέρδη των λίγων, να ζήσουμε πραγματικά ελεύθερα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, στην κοινωνία των σύγχρονων δικαιωμάτων μας!

Καλούμε τους μαθητές σε αγωνιστικό ξεσηκωμό! Με τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης μέσα από τα μαθητικά συμβούλια και το δίκιο των αιτημάτων τους, όλοι οι μαθητές να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη ζωή!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
  • Να εγγυηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας μας κατά το άνοιγμα των σχολείων (απολύμανση χώρων, μάσκες, αντισηπτικά) και καθ’ όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς  με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους καθηγητές αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση και πλάνο δράσης σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Να καλυφθούν εδώ και τώρα τα κενά στις διδακτικές ώρες με διορισμό καθηγητών με τις απαιτούμενες ειδικότητες.
  • Να οργανωθούν κατάλληλοι χώροι, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη με αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τµήµα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.
  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών που να εξασφαλίζει καλύτερη αναλογία μαθητών ανά τάξη.
  • Να δοθεί σταθερό κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστούν οι αίθουσες διδασκαλίας για όλες τις τάξεις των ΤΕΓ.
  • Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.
  • Να καταργηθεί κάθε νομοθετική διάταξη που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.
  • Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων στο Λύκειο. Να την πάρουν πίσω, όπως την έφεραν στα κλεφτά εν μέσω πανδημίας.
  • Να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές σε σχολικά κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές.
  • Οι μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων να μην περιμένουν "έγκριση" της διεύθυνσης για ημερομηνία εκλογών, αλλά να προχωρήσουν το συντομότερο σε εκλογή των 5μελών και 15μελών συμβουλίων τους, για να μπορούν να υπερασπίσουν τα αιτήματά τους!

Ανακοίνωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κεντρική Ευρώπη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου