Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Το παγουρίνο

Το παγουρίνο της κας υπουργού δεν θα σώσει τα δεκάδες χιλιάδες κενά, για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Οι εξαγγελίες για ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τάξη, σε αίθουσες κλουβιά και κοντέινερ, είναι άκρως επικίνδυνες.


Το παγουρίνο δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο αριθμό μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Οι αριθμοί πανελλαδικά είναι αποκαλυπτικοί. Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολείων σε κανονικές συνθήκες, πολύ περισσότερο σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, που καλούνται να κάνουν σχολαστική και τακτική καθαριότητα και απολύμανση σε όλους τους χώρους και τις επιφάνειες των σχολικών μονάδων.

Το παγουρίνο δεν θα υποκαταστήσει την απαιτούμενη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Το παγουρίνο δεν θα εξασφαλίσει την άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απολύτως απαραίτητα σε χιλιάδες οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα ουσιαστικά, στήριξης για τα γυμνάσια και τα λύκεια, για τους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, σήμερα τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια και όχι με παγουρίνια.

Η αποφυγή του συγχρωτισμού και η προστασία της υγείας εκπαιδευτικών και μαθητών απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών και ας αφήσει η υπουργός τις γνωστές αλχημείες για 17 μαθητές ανά τάξη με παγουρίνια.

Η επίκληση στην ατομική ευθύνη των γονιών είναι επικίνδυνη. Γιατί, η κυβέρνηση είναι που πρέπει πρώτα απ' όλα να επιδείξει κρατική ευθύνη, ενώ η πείρα από τη λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων δείχνει ότι αυτή ακριβώς η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες, επιδρά διαλυτικά στην Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να πάρει άμεσα μέτρα εδώ και τώρα χωρίς καθυστέρηση και με κρατική ευθύνη, προκειμένου η όποια λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών να γίνει με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία και ας αφήσει τα παγουρίνια.

Οι λαϊκές οικογένειες, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές να οργανώσουν την αγωνιστική τους διεκδίκηση για τη ζωή που τους ανήκει.

 Της Κάλι Καρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου