Ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος που κατέχουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά πλάνα που είχε στις «βαλίτσες» του ο Πομπέο αναδείχτηκε ξανά χτες, όπως και μια μέρα πριν, στην Κοινή Δήλωση Αθήνας - Ουάσιγκτον. Σχεδιασμοί στους οποίους αποτυπώνεται ο σφοδρός ανταγωνισμός με άλλα κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, με την Ελλάδα να παίζει ρόλο - κλειδί για την ευόδωσή τους στην περιοχή, βάζοντας το λαό παραμέσα στο στόχαστρο των ανταγωνισμών για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Σε ένα τέτοιο φόντο, στις δηλώσεις του χτες ο Πομπέο, κάνοντας μια ανασκόπηση της διήμερης επίσκεψής του, το πρώτο πράγμα που θύμισε ήταν ότι προχτές συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, «καθώς και με αξιωματούχους της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας για θέματα Ενέργειας».
Θυμίζουμε ότι προχτές έγινε στη Θεσσαλονίκη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση που οργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, με συμμετοχή των Πομπέο, Φάνον, Ρίκερ, Πάιατ, Φραγκογιάννη, του υπουργού Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας Liupko Nikolovski και Fatmit Bitikji, του υπουργού Οικονομικών Kreshnik Betekshi, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, Kate Marie Byrnes, και άλλων παραγόντων.
Ενώ χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φρ. Φάνον, μετέβησαν στην Κομοτηνή και στο εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου IGB, που θα ενώνει Ελλάδα - Βουλγαρία. Ακολούθως μετέβησαν στην Καβάλα, όπου επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της «Energean» και ενημερώθηκαν για τα σχέδια κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην περιοχή.
Αλλωστε η πληθώρα ενεργειακών υποδομών που υπηρετούν τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ για εισαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους (LNG) στην ΕΕ όπως π.χ. οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, ο Διασυνδετήριος Ελλάδας - Βουλγαρίας «IGB» αλλά και ο Τερματικός Σταθμός Yγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας αποτελούν από τα βασικά θέματα του «στρατηγικού διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ βρίσκονται κατά τον Αμερικανό πρέσβη «στις κορυφαίες προτεραιότητες της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) των ΗΠΑ στην Ευρώπη».
Συνοψίζοντας την ουσία των αμερικανικών σχεδιασμών στην Ενέργεια, για τους οποίους η Ελλάδα γίνεται κόμβος, ο Πομπέο επανέλαβε «την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαρκείς προσπάθειες της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές οδούς και την παροχή Ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή.Οι ελεύθερες αγορές είναι αυτές που θα πρέπει να αποφασίζουν σχετικά με τις προμήθειες Ενέργειας και όχι η ρωσική "Gazprom"».
Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο πως στη συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο Πομπέο συνέδεσε τα σχέδια των ΗΠΑ στην Ελλάδα με την αντίθεσή τους στον «Nord Stream 2», την αμερικανική «σφήνα» δηλαδή στα σχέδια Γερμανίας - Ρωσίας.
Αποκαλυπτικός ήταν ο Μ. Πομπέο και σε ό,τι αφορά τη στοχοποίηση της Κίνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δίκτυα 5G αλλά και τις υπόλοιπες «στρατηγικές υποδομές», χαιρετίζοντας και εδώ τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως «έθεσε το θέμα» των προσπαθειών της Κίνας «να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G. Επίσης, βλέπουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα "Καθαρό Δίκτυο"», το πατροναρισμένο από τους Αμερικανούς, κόντρα στη διείσδυση κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων στα εν λόγω δίκτυα.
Πεδίο άλλωστε σφοδρών ανταγωνισμών τόσο με κινεζικούς όσο και με γερμανικούς, γαλλικούς και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους είναι και όλοι οι υπόλοιποι τομείς και κλάδοι, οι στρατηγικές δομές όπου «ξεδιπλώνεται» το αμερικανικό «επενδυτικό ενδιαφέρον», όπως αποτυπώθηκε και στην επίσκεψη Πομπέο, μεταξύ άλλων:
-- Ο έλεγχος των στρατηγικών υποδομών της Βόρειας Ελλάδας, με αμερικανικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας και των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, με στόχο η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει «περιφερειακό κόμβο μεταφορών και εμπορίου» και «πύλη εισόδου» που θα εξασφαλίσει «παράθυρο για πρόσβαση σε μία δυναμική αγορά 30 εκατομμυρίων στα Δυτικά Βαλκάνια».
-- Η ναυπηγοεπισκευή, όπου μεταξύ άλλων οι Αμερικανοί πιέζουν να πάρουν το συμβόλαιο για ναυπήγηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS) για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με παράλληλη αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που οδεύουν στην ONEX, με στόχο μεταξύ άλλων και τη μετατροπή τους σε «επισκευαστήριο» για τις ανάγκες του 6ου Στόλου, κι ενώ «μπρα ντε φερ» με γερμανικά και άλλα μονοπώλια φέρεται να γίνεται και για τις υποδομές του Σκαραμαγκά, όπως δείχνει και η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της DFC.
-- Στους τομείς των Νέων Τεχνολογιών, του Φαρμάκου, των τραπεζικών και άλλων υπηρεσιών, με τον Πομπέο να κάνει ξεχωριστή αναφορά στις αμερικανικές επενδύσεις της «Cisco» (δημιουργεί κέντρο στη Θεσσαλονίκη για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των Βαλκανίων, ενώ υπογράφτηκε και συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την «καινοτομία»), τη φαρμακοβιομηχανία «Pfizer», την ώρα που στο Φάρμακο «πέφτουν κορμιά», όπως και την «Deloitte», ένα ακόμα από τα «funds» που μεταξύ άλλων έχουν μαζευτεί σαν τα κοράκια πάνω από τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών οικογενειών. Αλλά και στον τομέα του Τουρισμού, όπου πέρα από τις υπόλοιπες αδειοδοτήσεις που έδωσε η κυβέρνηση σε ξενοδοχειακούς ομίλους ξεχωρίζει φυσικά η παράδοση του καζίνο του Ελληνικού στην κοινοπραξία «Mohegan» - ΤΕΡΝΑ.
Ολα αυτά, φυσικά, με βάση και το «κόκκινο χαλί» που έχουν στρώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή στους «επενδυτές» με βάση τις αντεργατικές ανατροπές και τις υπόλοιπες αναδιαρθρώσεις, με τον Πομπέο να αποδίδει τη δράση εδώ αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων στην «υποστήριξη από τον πρωθυπουργό των παγκόσμιων τάσεων για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανοικτό επιχειρηματικό κλίμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου