Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πεθαίνει ο Γιάννης Ψυχάρης


Πεθαίνει, 30/9/1929, ο γλωσσολόγος και λογοτέχνης Γιάννης Ψυχάρης, ο ηγέτης του κινήματος για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Γεννήθηκε στις 15/5/1854, στην Οδησσό.

Σπούδασε φιλοσοφία, φιλολογία και γλωσσολογία στο Παρίσι όπου έγινε και καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας.

Λέει ο Δ. Γληνός:  

«Η σημερινή εποχή ξεπέρασε τον Ψυχάρη, όχι όμως γλωσσικά. Τον ξεπέρασε κοινωνικά. Μα ο ίδιος δεν μπορούσε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Αυτό ήταν έξω από την αποστολή του. Η δικαίωση του Ψυχάρη σα γλωσσικού μεταρρυθμιστή θα είναι απόλυτη. Ο Ψυχάρης ο λογοτέχνης, ο Ψυχάρης ο επιστήμονας, ο Ψυχάρης ο εθνικιστής, ο Ψυχάρης ο αντιδραστικός στα κοινωνικά προβλήματα, ο Ψυχάρης ο κριτικός έμεινε μέσα στα σύνορα της εποχής του και της τάξης του και πέθανε μέσα σε αυτά. Ο Ψυχάρης ο γλωσσικός οδηγητής άφησε μια κληρονομιά ολοζώντανη (…)».

Στο φιλολογικό μνημόσυνο του Ψυχάρη που έγινε στις 21 Οκτώβρη 1932 στο θέατρο «Διονύσια» ο Βάρναλης αναφέρεται στον επιστήμονα Ψυχάρη, στο γλωσσολόγο και στον επαναστάτη, συνιστώντας στους νέους να τον μιμηθούν ως προς το τρίτο:

 «Θα επαναλάβω κι΄ εγώ για τον Ψυχάρη τα όσα είχε πει για τον Γκαίτε, όταν γιορτάσανε πέρσι σ’ όλο τον κόσμο τα εκατόχρονά του, ο Λουνατσάρσκι: ‘’Δεχόμαστε από τον Γκαίτε ό,τι καλό είπε για το Λαό, για Δικαιοσύνη και για Λευτεριά· τον άλλον, τον κακό Γκαίτε, που τόνε χάλασε η άρχουσα τάξη, της τον χαρίζουμε». Έτσι κι εμείς η εργατική τάξη της Ελλάδας, ένα μέρος της αυριανής ανθρωπότητας, δεχόμαστε από τον Ψυχάρη όσα καλά έκανε για το λαό· τον αντιδραστικό Ψυχάρη τονε χαρίζουμε στην αστική ολιγαρχία και τους πνευματικούς της υπηρέτες».

 

7 σχόλια:

  1. Τι έγινε Παναγιώτη γιατί δεν γράφεις κάτι για τον Γιάννη Ψυχάρη;

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε Άννα, μην τον δουλεύεις τον άνθρωπο, θα τούρθει κάνα εγκεφαλικό...

    ΦΧΨΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσύ ΦΧΨΩ ξέρεις τι ήταν ο Γιάννη Ψυχάρη;

    Το έγραψε ο gkagkarin, και ήταν αριστερός ή Βασιλικός;

    Αννα Φραγκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μη δίνεις σημασία συντρόφισσα. Ο Φαρμακοποιός άλλαξε ψευδώνυμο και συνεχίζει. Τον έχουνε κάνει οι καπιταλιστές άλογο 72 χρονών ...άνθρωπο... Τρέχει χοροπηδάει Σκούζει και του φεύγουνε συνέχεια. Μη δίνεις σημασία. Σε απόγνωση είναι... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Κοίταξε να δεις, Άννα, ο Ψυχάρης ήταν πολιτικά αντιδραστικότατος (ορκισμένος για παράδειγμα εχθρός του κομμουνισμού), είχε βέβαια κάποιες ενδιαφέρουσες και σωστές επιστημονικά γλωσσολογικές απόψεις, αλλά υπερεκτιμήθηκε η επιστημονική του προσφορά, γι' αυτό κι οι επιφυλάξεις του Βάρναλη (για το Γληνό δεν συζητάω). Δυστυχώς ακόμα εξακολουθεί να μην έχει αφομοιωθεί από το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα η μ-λ διδασκαλία για τη γλώσσα και ιδίως ό,τι έγραψε ο Στάλιν για τη γλωσσολογία. Αυτά στα πεταχτά και μην του βάζεις δύσκολα του ανθρώπου και πάθει καμιά καρδιακή προσβολή στην ηλικία του, άστονε να ψάχνει να βρει το... φαρμακοποιό (*εδώ γελάμε ή κλαίμε, κατά το δοκούν*).

    ΦΧΨΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω απόλυτα τον πανικό και την απόγνωσή σου με την Αστική τάξη να σε έχει κάνει άλογο... αλλά δεν μπορώ να σε βοηθήσω Φαρμακοποιέ.... Αυτή είναι η μοίρα του κάθε Μανιαδάκη. Οτι δεν έχει αφομοιώσει το Κομμουνιστικό κίνημα τις οπορτουνιστικές παπάτζες του Κάουτσκι το γνωρίζουμε και ούτε πρόκειται να συμβεί. Ασχολείσου με το φαρμακείο και κάνε κουράγιο...https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2484-i-epanastasi-stin-kina Να χαίρεσαι τον Ομόσταβλό σου Μανιαδάκη. Δεν βρέχει.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. https://atexnos.gr/%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-1945-%CF%83%CF%84%CE%B7/ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ....ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ....ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ....ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ....ΕΥΡΩΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.... Να τους Χαίρεσαι Φαρμακοποιέ Μανιαδάκη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου