Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι από την πανδημία και την εργοδοσία

Μαζί με τα κρούσματα στους χώρους δουλειάς που αυξάνονται, μεγαλώνει η ανησυχία και η ανασφάλεια των εργαζομένων: Τα μέτρα που λαμβάνονται από την εργοδοσία και την κυβέρνηση για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού είναι από ανύπαρκτα ως ανεπαρκή, το «πρωτόκολλο» που ακολουθεί η εργοδοσία όταν προκύπτουν κρούσματα γίνεται «λάστιχο» για να μη διαταραχθούν η λειτουργία και τα κέρδη των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι μένουν «στο σκοτάδι», χωρίς καμία ενημέρωση για τους συναδέλφους τους που νοσούν, ενώ τα τεστ
γίνονται με το σταγονόμετρο ή δεν γίνονται καθόλου ή με την... «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα ιεραρχούν ψηλά στην παρέμβασή τους την πάλη για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις συνθήκες της πανδημίας.
 
Εμπόριο: Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές

Την έκθεση τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών στον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, τη στιγμή που καθημερινά εμφανίζονται κρούσματα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους στον κλάδο και οι προβλέψεις των «υγειονομικών πρωτοκόλλων» αφήνουν το πεδίο ελεύθερο σε κάθε εργοδότη να διαχειρίζεται την κατάσταση όπως θέλει, αναδεικνύει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
«Επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και εφαρμόσαμε τα όσα προβλέπονται»: Αυτή είναι η απάντηση - καρμπόν που δίνουν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας στις παρεμβάσεις με τις οποίες ο Σύλλογος ζητά μέτρα προστασίας, τεστ για τους εργαζόμενους, ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην πράξη τα «προβλεπόμενα» κόβονται και ράβονται στα μέτρα κάθε επιχείρησης. Αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στα ερωτήματα του σωματείου σε μια σειρά από κρατικούς φορείς και υπηρεσίες (ΚΕΠΕΚ, ΕΟΔΥ, Πολιτική Προστασία) για το τι ακριβώς προβλέπουν τα περίφημα «υγειονομικά πρωτόκολλα» σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος σε χώρο δουλειάς δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις.

Το σωματείο σταχυολογεί στην ανακοίνωσή του ενδεικτικά παραδείγματα των... «πρωτοκόλλων» που εφαρμόστηκαν σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου καταγράφηκαν κρούσματα του ιού σε εργαζόμενους: Πολυκατάστημα στο κέντρο της Αθήνας «απέκρυψε την παρουσία κρούσματος για 10 μέρες χωρίς να προβεί σε καμία ενημέρωση εργαζομένων και καταναλωτών και τη λήψη των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων». Αλυσίδα σούπερ μάρκετ έκλεισε το κατάστημα στο οποίο εμφανίστηκε το κρούσμα «για 2 ώρες και μετά λειτούργησε κανονικά με υπαλλήλους από άλλα καταστήματα». Σε κατάστημα εμπορικής αλυσίδας «οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την ύπαρξη κρούσματος ανά 2άδες - 3άδες, για "να μη γίνει σούσουρο" όπως τους τόνισε η εργοδοσία, και το μοναδικό μέτρο ήταν να μπει σε καραντίνα 14 ημερών το κρούσμα».

Εργαζόμενοι και καταναλωτές είναι «όχι απλά εκτεθειμένοι στο ιό αλλά θύματα της ακόρεστης δίψας των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος», καταγγέλλει ο Σύλλογος.
«Καθημερινά στο σωματείο φτάνουν καταγγελίες για ύπαρξη κρουσμάτων σε πολλούς εργασιακούς χώρους, με τους εργαζόμενους να εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να τα κρατήσουν κρυφά για να μη χάσουν τη δουλειά τους και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν το τεστ προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό», καταγγέλλει.

Οπως τονίζει, τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα μικρά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ «είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο».
 
Παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα - Σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων

Η ανασφάλεια των εργαζομένων στα καταστήματα που λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο στα Σπάτα εκφράστηκε στην παρέμβαση που οργάνωσαν την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Την ίδια στιγμή που συνάδελφοί τους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, η εργοδοσία δεν προχωρά σε καμία ενημέρωση, ούτε λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για να προστατευτούν εργαζόμενοι και καταναλωτές.

Η παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε ύστερα από τηλεφωνικές καταγγελίες εργαζομένων. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο, η διεύθυνση του εμπορικού κέντρου, «συνεχίζοντας την τακτική του κουκουλώματος των κρουσμάτων», δεν δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, επικαλούμενη αστείες δικαιολογίες, ότι δήθεν... «δεν έχει σαφή εικόνα αν υπάρχουν κρούσματα».

Στη συζήτηση με εργαζόμενους επιβεβαιώθηκαν όχι μόνο οι υπάρχουσες καταγγελίες αλλά προέκυψαν και νέες: Ενώ οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης δήλωναν ότι «δεν έχουν σαφή εικόνα», εργαζόμενοι ενημερώνονταν «εμπιστευτικά» με μηνύματα από τους προϊσταμένους τους πως συνάδελφοί τους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. Μάλιστα, αντί να ακολουθηθεί διαδικασία οργανωμένης ιχνηλάτησης και διενέργειας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, οι υπάλληλοι λάμβαναν εντολές να πάνε να κάνουν το τεστ σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο αποκρύπτοντας την ύπαρξη κρούσματος στην επιχείρηση, προφασιζόμενοι ακόμα και ψεύτικα συμπτώματα, και να ενημερώσουν μόλις πάρουν τα αποτελέσματα...

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους με στόχο τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων θα βρεθούν ξανά τις επόμενες μέρες στο εμπορικό κέντρο.
 
Τρίτο κρούσμα σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Νέο κρούσμα κορονοϊού διαπιστώθηκε σε κατάστημα του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα δύο επιβεβαιωμένα στο κατάστημα στη Σταυρούπολη, το Σάββατο έγινε γνωστό ότι διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό εργαζόμενη στο κατάστημα του ομίλου στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία». Τέθηκαν σε καραντίνα 14 εργαζόμενοι που θεωρήθηκαν στενές επαφές και έγιναν έλεγχοι σε όλο το προσωπικό του καταστήματος. Και σε αυτήν την περίπτωση η εργοδοσία επέλεξε να λειτουργήσει το κατάστημα, με προσωπικό που μετακινήθηκε από άλλα καταστήματα, προφανώς για να μη στερηθεί τους τεράστιους τζίρους, καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο κατάστημα του ομίλου στη Θεσσαλονίκη.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα ζητά για άλλη μια φορά από την εργοδοσία την έγκαιρη και αποφασιστική λήψη μέτρων με σκοπό την αποτροπή νέων κρουσμάτων, την προστασία των εργαζομένων, των οικογενειών τους και κατ' επέκταση του καταναλωτικού κοινού. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Να τίθεται άμεσα σε καραντίνα δύο βδομάδων, με διασφαλισμένες αποδοχές, το σύνολο των εργαζομένων των καταστημάτων με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Να διεξάγονται δειγματοληπτικοί περιοδικοί έλεγχοι, με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας, σε όλο το προσωπικό. Εκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους. Πλήρη απολύμανση με ειδικά συνεργεία στα καταστήματα που εκτίθενται στον ιό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες 14 εργαζόμενοι μεταλλουργικής εταιρείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι επέστρεψαν από την καλοκαιρινή άδεια και υποβλήθηκαν προληπτικά σε τεστ, το οποίο έδειξε τα θετικά κρούσματα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των επαναληπτικών τεστ.
Ηράκλειο: Προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων από την εργοδοσία ξενοδοχείου
Τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας στα ξενοδοχεία, τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, με αφορμή κρούσματα κορονοϊού σε προσωπικό ξενοδοχειακών μονάδων.

Η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι σε ξενοδοχειακή μονάδα μεγάλου ομίλου στον οικισμό Κοκκίνη Χάνι, στο δήμο Χερσονήσου, υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους και ύποπτα συμπτώματα σε αρκετούς συναδέλφους τους. Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, η εργοδοσία «επιχείρησε να κουκουλώσει τα κρούσματα, να διαψεύσει τις πληροφορίες». Μάλιστα, κάλεσε «εργαζόμενη με συμπτώματα να πάει για δουλειά!», ενώ ασκεί πιέσεις σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καραντίνα «να επιστρέψουν στη δουλειά λόγω φόρτου εργασίας». Οσον αφορά τη διενέργεια τεστ, μόνο μετά από μέρες και κάτω από την απαίτηση των εργαζομένων έγιναν ορισμένα, σε κάποιους εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, το οποίο λειτουργεί με αυξημένη πληρότητα, τα μέσα προστασίας είναι ελλιπή, τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε μια σειρά από πόστα «έχουν πάει περίπατο», το εστιατόριο προσωπικού «είναι ένα μικρό δωμάτιο χωρίς εξαερισμό όπου στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στα διαλείμματά τους», η εντατικοποίηση και οι απειλές σε βάρος εργαζομένων «τσακίζουν κόκαλα»...

Με αφορμή τα παραπάνω και στο φόντο της κατάστασης που επικρατεί συνολικά στους χώρους δουλειάς, η ΔΑΣ καλεί το ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων σε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσει πρόγραμμα δράσης, ελέγχους με την Επιθεώρηση Εργασίας, Γενικές Συνελεύσεις σε ξενοδοχεία και πρωτοβουλίες οργάνωσης των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου