Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Σχηματίζεται κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας»

Σχηματίζεται, 2/9/1944, κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Σε αυτή το ΕΑΜ και η ΠΕΕΑ εκπροσωπούνται με 6 υπουργούς (τους Α. Σβώλο – Οικονομικών, Γ. Ζέβγο – Γεωργίας, Μ. Πορφυρογένη – Εργασίας, Ν. Ασκούτση – Δημοσίων Έργων και Η. Τσιριμώκο – Εθνικής Οικονομίας) και 1 υφυπουργό (τον Α. Αγγελόπουλο – Οικονομικών).


Η Κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» ήταν προϊόν της Συμφωνίας του Λιβάνου (Μάης 1944) και αντικατόπτριζε το πρόβλημα στρατηγικής του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. 

Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (λαϊκή αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, παιδεία, κ.α.), που θα μπορούσαν αν εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

3 σχόλια:

  1. Καθολική σύγκρουση τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 με τον λαό να παίρνει την εξουσία με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και δικτατορία του προλεταριάτου. Για να γίνότανε αυτό θα έπρεπε το ΚΚΕ να έχει στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό και όχι την ...λαοκρατία.... και να είχε φτιάξη το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την φωτογραφία την αφιερώνω στον Φαρμακοποιό που ...κλαίει... για τους ΜΑΝΤΑΚΑ ΣΑΡΑΦΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 26 Αυγούστου του 1944 ξεκίνησε η αποχώρηση των Γερμανών απο την χώρα με τον Κόκκινο στρατό στα Βαλκάνια. Η Αντιπροσωπεία με τον σ.ΠΟΠΟΦ ήταν στα βουνά απο τον Ιούλη. Αν το ΕΑΜ ήταν Κοινωνική Συμμαχία ο ΕΛΑΣ δεν θα ήταν κάτω απο την Σημαία του Ελληνικού και Αγγλικού Ιμπεριαλισμού στο ΣΜΑ δεν θα υπήρχε ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΤΖΗ... με τον ΕΛΑΣ να αποτελεί τμήμα του Κόκκινου Στρατού και μέ όλη την βοήθεια που θα ερχόταν απο την ΕΣΣΔ κάθε τμήμα του εδάφους που αποχωρούσαν θα αποτελούσε την νέα Σοσιαλιστική Ελλάδα τσακίζοντας τον καπιταλισμό με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Αντι αυτού ξεκίνησαν να φεύγουν με τον λαό και τους Κομμουνιστές δεμένους χειροπόδαρα απο την Οπορτουνιστική αντεπανάσταση στην εγκληματική θεωρία των ...σταδίων... και τον λαό στην σφαγή τον ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και στο ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑ. Ετσι δόθηκε ο χρόνος να μαζέψουν τον λαό στις φυλακές και εξορίες μαζί και τους Στρατηγούς Μάντακα και Σαράφη που ακόμα ...κλαίει ο ...δροσινός. Ελα μη κρύβεσαι φαρμακοποιέ...ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου