Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Βαφτίζει ανακούφιση τα συνηθισμένα ψίχουλα


Ψηφίζεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα "Ιανός", περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». Παρά τον ψευδεπίγραφο τίτλο του σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους πληγέντες, αυτά περιορίζονται στο μοίρασμα μερικών επιδομάτων, που μόνο πρόκληση μπορούν να χαρακτηριστούν .

Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη συζήτηση στην Επιτροπή, την περασμένη Παρασκευή, όπου είχαν κληθεί να διατυπώσουν γνώμη εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, αφού ακόμα και αιρετοί, εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, προφανώς μπροστά στην οργή των κατοίκων των περιοχών τους, αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι τα μέτρα είναι εντελώς ανεπαρκή.

Στην Επιτροπή τηλε-παρέμβαση έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αφού σχολίασε τα λόγια συμπάθειας και το μέγεθος της υποκρισίας από στελέχη των κομμάτων που κυβέρνησαν μέχρι τώρα, υπογράμμισε πως τα όσα βιώνουν τώρα οι χιλιάδες κάτοικοι ήταν «προδιαγεγραμμένο έγκλημα (...) Ο πραγματικός υπεύθυνος για το ΚΚΕ δεν είναι γενικά η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά η καπιταλιστική ανάπτυξη, το αστικό κράτος που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές».

Προς απόδειξη παρουσίασε στοιχεία από τα όσα έγιναν στα νησιά του Ιονίου, δείχνοντας πως οι χρήσεις γης και η χωροταξία σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Εφερε ως παράδειγμα την άναρχη χωροθέτηση αιολικών πάρκων για να εξυπηρετηθούν οι όμιλοι, που οδήγησε στο να πνίγονται περιοχές όπως στην Αγ. Ευφημία, την τουριστική ανάπτυξη με τους όρους του κεφαλαίου που οδήγησε π.χ. στο μπάζωμα του ρέματος στην Ασσο για να γίνει δημοτικό πάρκινγκ κ.ά.

Σημείωσε πως τα έργα υποδομών γίνονται με κριτήριο τις «ανάγκες» του κεφαλαίου και όχι του λαού, και γι' αυτό δεν γίνονται αντιπλημμυρικά έργα ολοκληρωμένα, έργα αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, ενώ έφερε κι εδώ ως παράδειγμα την περιοχή της Ασσου όπου το ηλεκτρικό δίκτυο που καλύπτει τις ανάγκες τις περιοχής κατέρρευσε καθώς είναι πεπαλαιωμένο, ενώ αντίθετα το ηλεκτρικό δίκτυο που καλύπτει το αιολικό πάρκο δεν έπαθε την παραμικρή ζημιά.

Τόνισε πως το κράτος που λειτουργεί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου «είναι πολύ αποτελεσματικό να κυνηγάει φορολογούμενους, να εισπράττει φόρους, να καταστέλλει κινητοποιήσεις και δικαιώματα και είναι αναποτελεσματικό να αντιμετωπίζει τις θεομηνίες», σημειώνοντας πως καμία γεννήτρια σε δημόσιο κτίριο - ούτε καν αυτή της Πολιτικής Προστασίας! - δεν λειτούργησε στο νομό Κεφαλονιάς.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα είναι άμεση αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο οδικό δίκτυο, στον ηλεκτροφωτισμό, στην ύδρευση, άμεση καταγραφή του συνόλου των ζημιών και γρήγορη αποζημίωση στο 100%, είτε αφορά οικίες είτε επαγγελματική στέγη και χώρο, πλήρης προστασία των εργαζομένων και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους ώστε να υπάρχει πλήρης αποζημίωση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε και αυτήν τη φορά το ότι την ώρα που ολόκληρες περιουσίες καταστράφηκαν, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών εξαφανίστηκαν, η κυβέρνηση πετάει μερικά ψίχουλα για να ξεγελάσει τις χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες που έχουν πληγεί. Μετέφερε με τη σειρά του τα αιτήματα που αναδεικνύουν οι κάτοικοι των περιοχών οι οποίοι διεκδικούν πραγματική, ουσιαστική ανακούφιση και έργα υποδομής και ανέπτυξε την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο, η οποία προβλέπει τη δωρεάν και υποχρεωτική μετάδοση, από όλα τα ΜΜΕ, μηνυμάτων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου