Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Τέλος η όποια δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας


ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητιέται από χτες, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτώβρη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», πίσω από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι βγάζει από τη μέση ό,τι είχε απομείνει από τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών.

Οσο και αν προσπάθησε και χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή να πείσει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο «θεσπίζονται μόνιμες πρόνοιες, κοινωνικής πολιτικής για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ώστε τάχα «να αποφεύγονται πλειστηριασμοί», στο διά ταύτα παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «νομοθετικό πόνημα εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, να αποτραπεί η δημιουργία νέου, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται η πτώχευση φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία. Η προϋπόθεση για να πτωχεύσει ένα φυσικό πρόσωπο σύμφωνα με τις ρυθμίσεις είναι να μην πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Από τη στιγμή που ένα φυσικό πρόσωπο θα πτωχεύσει, ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του, δηλαδή πρακτικά χάνει τον κόπο μιας ζωής και συνεπώς και την πρώτη κατοικία. Η ρευστοποίηση «πάει» στην αποπληρωμή των χρεών του προς τους πιστωτές του, με τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι τράπεζες. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το φυσικό πρόσωπο θα ζει με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και ό,τι άλλο εισόδημα θα πηγαίνει για τρία χρόνια και αυτό στους πιστωτές. Προκλητικό είναι επίσης ότι ο πτωχευμένος απειλείται ακόμα και με ποινή φυλάκισης όταν επιδίδεται σε «ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Υποτίθεται ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι προστατεύονται οι ευάλωτοι οφειλέτες. Μια «προστασία» που προβλέπει ότι η ρευστοποιημένη περιουσία, πρώτη κατοικία του οφειλέτη, του οποίου το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ το χρόνο (για ζευγάρι 10.500 ευρώ) μεταφέρεται σε έναν ιδιωτικό φορέα, δηλαδή σε fund. Και παρέχεται η «δυνατότητα» στον πτωχευμένο να γίνεται νοικάρης στο σπίτι του, του οποίου σημειωτέον έχει χάσει την κυριότητα, για 12 χρόνια. Αν μέσα στα 12 χρόνια καθυστερήσει το νοίκι για 3 μήνες έρχεται η έξωση. Μετά τα 12 χρόνια θα μπορεί να ...αγοράσει το σπίτι του στην εμπορική αξία του ακινήτου.

Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον Πτωχευτικό Κώδικα «βάζουν οριστική ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας». Τόνισε ότι «ουσιαστικά κεντρικός στόχος είναι η επιτάχυνση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των μισθωτών, συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων και η δέσμευση κάθε διαθέσιμου εισοδήματός τους και όχι βέβαια η διευκόλυνσή τους». Και πως «η υποτιθέμενη δεύτερη ευκαιρία, που κατά προκλητικό ευφημισμό περιλαμβάνεται στον τίτλο του νομοσχεδίου και η όποια προστασία, που αφορά μια ελάχιστη μερίδα, των λεγόμενων ευάλωτων οφειλετών, δηλαδή, για να μιλάμε καθαρά, των κατώτατων εισοδημάτων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι στην πραγματικότητα ακόμα κι αυτές τεράστιες παγίδες» και οι ρυθμίσεις λειτουργούν προς όφελος των πιστωτών.

Πρόσθεσε ότι «προβλέπονται ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τα πάντα, επεκτείνοντας ουσιαστικά το μαζικό φακέλωμα, ενώ στην όλη διαδικασία της πτώχευσης ή εξωδικαστικής ρύθμισης, ο ρόλος των πιστωτών είναι πρωταγωνιστικός, αφού διορίζουν ουσιαστικά ακόμα και τον σύνδικο της πτώχευσης, ενώ υποβαθμίζεται γενικά ο ρόλος του δικαστηρίου».

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εντάσσει με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα «το σύνολο των ατομικών επιχειρήσεων στη διαδικασία της πτώχευσης, ενώ μέχρι τώρα εντάσσονταν μόνο όσες είχαν εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή, επιδιώκει να αυξήσει την είσπραξη των οφειλών τους μέσω εκποίησης της όποιας περιουσίας ή εισοδήματος διαθέτουν, και όχι να τους διευκολύνει να απαλλαγούν, όπως λέτε, από αυτές».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου