Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

«Οκτωβριανά» στην Κύπρο


Στην Κύπρο ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις, 17/10/1931, κατά της Βρετανικής κυριαρχίας. Στη Λευκωσία ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερνείο όπου διέμενε ο Βρετανός αρμοστής και συγκρούεται με το βρετανικό στρατό.

Δύο μέρες μετά, οι Βρετανικές αρχές εξαπολύουν σειρά τρομοκρατικών μέτρων και διενεργούν κύμα συλλήψεων, κυρίως κατά των κομμουνιστών: 850 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκωσία, 520 στη Λεμεσό, 980 στην Αμμόχωστο.

Το 1878, η οθωμανική αυτοκρατορία, σε αντάλλαγμα για τη βρετανική υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, παραχώρησε έναντι ενοικίου την Κύπρο στη Μ. Βρετανία.

Το 1914 η Βρετανία εκμεταλλεύτηκε την είσοδο της Τουρκίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας και προσάρτησε την Κύπρο, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του 1878.

Το 1915 η Μ. Βρετανία πρότεινε την παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την είσοδό της στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Η κυβέρνηση του Αλ. Ζαΐμη και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος την απέρριψαν.

Το 1920, με τη Συνθήκη των Σεβρών, η Τουρκία ως μια από τις ηττημένες χώρες παραιτήθηκε από όλα τα δικαιώματα και όλους τους τίτλους κυριότητας στην Κύπρο, γεγονός που επικυρώθηκε και από τη Συνθήκη της Λοζάνης (1923). Η Κύπρος υπαγόταν πλέον στην «κατοχή» και «διοίκηση» της Βρετανίας.

Ο λαός της Κύπρου δεν έπαψε να αγωνίζεται για την απαλλαγή του από τη βρετανική κυριαρχία. Στις 21 Οκτώβρη 1931, έγιναν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις με αίτημα την ένωση με την Ελλάδα. Η εξέγερση κατεστάλη βίαια. Εκατοντάδες άτομα φυλακίστηκαν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κύπρου κηρύχθηκε παράνομο, η ηγεσία του εξορίστηκε, απαγορεύτηκε η διδασκαλία της ελληνικής Ιστορίας κ.λπ.

Ο τότε πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος έσπευσε να καταδικάσει τη λαϊκή εξέγερση («Εθνος», 23 Οκτώβρη 1931). Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαλακόπουλου: «(...) ως πολιτικός και απλώς ως άνθρωπος, αποδοκιμάζω με τον πλέον ενεργόν τρόπον πάσαν παράνομον εκδήλωσιν ιδία όταν συνοδεύεται από βιαιότητας κατά προσώπων και πραγμάτων» («Πρωία», 24 Οκτώβρη 1931).

 

1 σχόλιο:

  1. Οι δύο Εθνικισμοί Ιμπεριαλισμοί κατέστρεψαν το πολυεθνικό νησί χωρίζοντας τον Κυπριακό λαό στα δύο. Εξυπηρετούνταν απόλυτα οι δύο αστικές τάξεις και ο Αγγλικός ιμπεριαλισμός σαν σύμμαχος τους. Το πέρασμα της 2ης και 3ης Κ.Δ στον οπορτουνισμό το 1914 και 1935 αντίστοιχα είχαν καταστροφικά αποτελέσματα αντίστοιχα Στην διάρκεια του 2ου παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Κύπρο δεν μπήκαν Γερμανοί. Και όμως θεωρούσαν τους Αγγλους Αποικιοκράτες ...αντιφασίστες..... Σε αυτή την βάση φτιάξανε το ..ΑΚΕΛ ΤΟ 1941 ΚΑΙ ΤΟ 1943... διαλύσανε το Κ.Κ με αποτέλεσμα να μη διεκδικήσουν την εξουσία. Μετά την Ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Κορέα το 1950 1955 οι δύο εθνικισμοί με τους δολοφόνους της Βολκάν Νενκτας και ΕΟΚΑ με Γρίβα ξεκίνησαν την καταστροφή του νησιού. Συνέβαλαν και οι ...δημοκρατικές δυνάμεις με ..ράσο η χωρίς.... Συμμετείχαν και στο ΤΣΙΡΚΟ των ...αδεσμεύτων.... βαφτίζοντας τον πατενταρισμένο Αντικομουνιστή Μιχάλη Μούσκο... σε Εθνάρχη και ...κάστρο της Μεσογείου.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου