Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Ξαναβγαίνει στο «πεδίο» του ιμπεριαλιστικού παζαριού με αέρα από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

 

ΝΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ «ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ»

Ούτε μερικές μέρες δεν κράτησαν τα παραμύθια κυβέρνησης και αστικών κομμάτων για την ευρωατλαντική «ασπίδα» απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας

Ούτε λίγες μέρες δεν κράτησαν τα κυβερνητικά παραμύθια πως οι αποφάσεις της ΕΕ, οι «μηχανισμοί» του ΝΑΤΟ και το «αμερικανικό αποτύπωμα», που μεγαλώνει στην Ελλάδα, θα βάλουν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα, πριν η Τουρκία προχωρήσει και σε νέες προκλήσεις, ενταγμένες στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που «τρέχει» στην περιοχή με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ετσι, μετά τις πρόσφατες προκλήσεις στα Βαρώσια, από χτες το απόγευμα το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» πλέει ξανά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μια ανάσα από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Προηγήθηκε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (κι ενώ φαίνεται να είχε μεσολαβήσει νέα επικοινωνία των διπλωματικών συμβούλων Μητσοτάκη - Ερντογάν) τουρκική NAVTEX, με την οποία η Αγκυρα δέσμευσε από τις 12 έως τις 22 Οκτώβρη περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο (σημεία της οποίας είναι μόλις 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη νήσο Στρογγύλη), αμφισβητώντας ξανά το δικαίωμα της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως και σε 12 ν.μ. χωρικά ύδατα. Νέες επιχειρήσεις ξεκινάει και το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Barbaros», για το οποίο η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου, από τις 20 Οκτώβρη μέχρι τις 20 Νοέμβρη.

Προκλήσεις - κομμάτι του ιμπεριαλιστικού παζαριού

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται να δημιουργήσουν παραπέρα «τετελεσμένα» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, με τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο «κρεβάτι του Προκρούστη», για να «τρέξουν» τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χτες βράδυ, εξάλλου, ο Ερντογάν είχε νέα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο η Αγκυρα επανέφερε όλες τις προσδοκίες της, από την ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης μέχρι και την άμεση πραγματοποίηση Διάσκεψης για τη Μεσόγειο (την οποία άλλωστε έχουν προτείνει και οι Βρυξέλλες).

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι σε μια διπλωματική λύση και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, να υποστηρίξουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις αν κάποιος λέει "ό,τι είναι δικό μου είναι δικό μου και ό,τι είναι δικό σου είναι διαπραγματεύσιμο"».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, με την οποία επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», ενώ απαντώντας στις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες αφορούν τμήμα που «βρίσκεται εξολοκλήρου στην τουρκική υφαλοκρηπίδα», καλώντας την Ελλάδα «να αποκηρύξει τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις που ενσωματώνει ο χάρτης της Σεβίλλης», για τον οποίο υπενθυμίζει μάλιστα ότι «ΕΕ και ΗΠΑ έχουν δημόσια αποκηρύξει τη νομική του σημασία».

Την ίδια στιγμή, η σύμβουλος του Ερντογάν Γκουλνούρ Αϊμπέτ δήλωσε ότι τα Ελληνοτουρκικά «πρέπει να διαχωριστούν από το Κυπριακό» και κατηγόρησε την Αθήνα ότι «η πρόθεσή της να περιορίσει την ατζέντα (στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες) δεν αποτελεί υγιές βήμα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο «Σπούτνικ» υπογράμμισε ότι «η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας, δεδομένου ότι εδώ και σχεδόν 70 χρόνια υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ». Νωρίτερα πάντως είχε κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι «στηρίζει τη Λευκωσία» και ότι «η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στη Σούδα αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο».

Σταθερά στη χρεοκοπημένη ευρωατλαντική γραμμή η κυβέρνηση

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε χτες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ενημερώνοντάς τον ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ), στις 15 - 16/10 «τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας», όπως λέγεται από πλευράς Μαξίμου, το οποίο δεν αποκλείει επικοινωνία Μητσοτάκη με Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Προηγουμένως, μιλώντας στα «Νέα», ο πρωθυπουργός παρουσίασε, ξανά, ως εγγύηση για την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τις αποφάσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (1 - 2/10), που τάχα οδήγησαν σε «"αναδίπλωση" - προσαρμογή της τουρκικής θέσης», επανέλαβε τη βεβαιότητά του ότι θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, «για ένα μόνο θέμα, τις θαλάσσιες ζώνες», και αποκάλυψε ότι στα όσα συμφώνησαν οι τρεις πλευρές (Ελλάδα, Τουρκία και Γερμανία) στο Βερολίνο για επανέναρξη διερευνητικών κρατήθηκαν και «γραπτά πρακτικά του τι συμφωνήθηκε», για το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό.

Επίσης, σε μια εμφανή προσπάθεια «προετοιμασίας εδάφους» για τους επώδυνους συμβιβασμούς, αναγνώρισε ότι μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη, την οποία προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, «πολύ δύσκολα θα σου δώσει το 100% όσων διεκδικείς» προσθέτοντας πως «θεωρώ όμως ότι το συνολικό όφελος που θα αποκομίσει η χώρα (βλ. η ντόπια αστική τάξη) από μία ειρηνική επίλυση της μιας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου κόστους μπορεί να υπάρχει στην κοινή γνώμη από κάποια απόφαση» και πως «το γεγονός ότι η Ελλάδα έρχεται και συζητάει ένα ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο σημαίνει πως αναγνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια περιοχή όπου και η Τουρκία έχει διεκδικήσεις. Εάν δεν το αναγνωρίζαμε αυτό, δεν θα πηγαίναμε σε συζήτηση».

Με αυτά ως φόντο, το ΥΠΕΞ εξέδωσε χτες ανακοίνωση καταγγέλλοντας την τουρκική NAVTEX και τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνοντας ότι η κίνηση «συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή». Επίσης, θυμίζοντας ότι την προηγούμενη βδομάδα, στην Μπρατισλάβα, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, το ελληνικό ΥΠΕΞ την κατηγορεί τώρα για «αναξιοπιστία» όπως και ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά τον διάλογο».

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετείχε χτες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ), όπου με τη λήξη του δήλωσε ότι ενημέρωσε τους συναδέλφους του για «τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας», ότι τους εξήγησε πως «κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος», είναι η Τουρκία, ενεργώντας «ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, κάλεσε τους εταίρους της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό να συγκρατήσουν την «αναξιοπιστία» της Τουρκίας, παρέπεμψε στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διαβεβαίωσε ότι «όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, το πλαίσιο της στρατηγικής μας δεν αλλάζει. Οι διερευνητικές επαφές είναι μέσα στη στρατηγική μας και αναμένουμε από την Τουρκία να δούμε πώς θα κινηθεί σ' αυτό το ζήτημα». Εξ ου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επανεκκίνησής τους, παραπέμποντας για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15 - 16/10. Στο ενδιάμεσο και ως μέσο πίεσης, επανέλαβε τα περί ενεργοποίησης «πιο δραστικών λύσεων προκειμένου η Τουρκία να νιώσει πιο πολύ, όπως έχουμε πει, το "μαστίγιο" και όχι το "καρότο" αυτήν τη φορά».

Την ΕΕ ως «ασπίδα» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα παρουσίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή του χτες ζήτησε από την κυβέρνηση «να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ποια μέτρα θα λάβει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία».

«Ανησυχούν» ΕΕ και Γερμανία για τις «διευθετήσεις», «σιγή ασυρμάτου» από ΗΠΑ

Σημειωτέον, χτες στο Λουξεμβούργο, με τη λήξη του ΣΕΥ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί Ελλάδας και Κύπρου ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για τις εξελίξεις στα Βαρώσια και τη νέα NAVTEX, την οποία αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «λυπηρή» («regrettable»), λέγοντας ότι θα οδηγήσει «σε νέες εντάσεις, αντί να πάμε σε κινήσεις αποκλιμάκωσης που ζητούσαμε στο πρόσφατο ΕΣ». Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η επανέναρξη των διερευνητικών ήταν σε επίπεδο προετοιμασίας, με επαφές μεταξύ διπλωματικών συμβούλων των δύο μερών, και μάλιστα αποκάλυψε ότι μια τέτοια επαφή έγινε την Κυριακή, βασικά λίγο πριν ανακοινωθεί, τα μεσάνυχτα, η νέα τουρκική NAVTEX.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ΕΕ, ο Μπορέλ αρκέστηκε να πει ότι το ΕΣ έχει ήδη ασχοληθεί με το θέμα (στις 1 - 2/10), θα το ξανασυζητήσει στην επόμενη σύνοδό του, τέλη της βδομάδας, και θα αποφασίσει πώς θα αντιδράσει, ενώ στα τέλη του χρόνου θα προχωρήσει σε «πλήρη εκτίμηση» των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας...

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα πισωγύριζε» τις «προσπάθειες για μια αποκλιμάκωση» τις «εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες» της Τουρκίας σε «αυτήν τη διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή», εκφράζοντας αγωνία για την πορεία του παζαριού αλλά και τσουβαλιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τις τουρκικές αξιώσεις.

«Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μαρία Αντεμπαρ, ανακοίνωσε και επίσημα τις επαφές που θα έχει σήμερα σε Λευκωσία και Αθήνα ο υπουργός Χάικο Μάας, στις οποίες τελικά δεν περιλαμβάνεται η Αγκυρα.

Τέλος, η εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Ανιές φον ντερ Μιλ, εξέφρασε «ανησυχία για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους "Ορούτς Ρέις" στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου» και είπε ότι «περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη».

Να σημειωθεί πως μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου