Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Κοινά τα προβλήματα - Κοινοί οι αγώνες.



Εδώ και ένα μήνα περίπου, οι εργάτες των διυλιστηρίων στην Αλβανία διαδηλώνουν απαιτώντας τους απλήρωτους μισθούς τους. Πάνω από 5 εκ. ευρώ, από το 2015 έως σήμερα, χρωστούν οι εταιρείες που διαδοχικά έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων Ballsh και Fieri στους εργαζόμενους των διυλιστηρίων. Αν και δικαιωμένοι από τα δικαστήρια, πάνω από 500 υποθέσεις αναμένουν εκτέλεση. Έτσι, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι.

Τα συγκεκριμένα διυλιστήρια κάποτε απασχολούσαν 2.000 άτομα και είχαν μηδενικό χρέος. Ανήκαν στο δημόσιο. Μετά την ιδιωτικοποίησή τους οι εργαζόμενοι μειώθηκαν σταδιακά στους 600 ενώ το χρέος τους εκτινάχθηκε στα 800 εκ. δολάρια καθιστώντας τα μη βιώσιμα.
Τα διυλιστήρια άλλαξαν απανωτά χέρια ανάμεσα σε ξένους και ντόπιους επενδυτές ενώ αναμίχθηκαν τράπεζες από το Αζερμπαϊτζάν. Ο κάθε νέος επενδυτής άφηνε νέα χρέη και άλυτα προβλήματα, όπως απλήρωτους φόρους. Επιπλέον, το παραγόμενο προϊόν, αντί να διοχετεύεται στην αλβανική αγορά σε χαμηλό κόστος, όπως όταν τα διυλιστήρια ανήκαν στο δημόσιο, τώρα ακολουθούσε τις διαδρομές κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων που το εκμεταλλεύονταν.

Ως αποτέλεσμα τα διυλιστήρια έχουν παύσει τη λειτουργία τους αφήνοντας 600 οικογένειες στον αέρα. Οι εργάτες των διυλιστηρίων με διαρκείς κινητοποιήσεις αλλά και απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου διεκδικούν να εκτελεστούν οι δικαστικές αποφάσεις και να τους δοθούν τα οφειλόμενα χρήματα αλλά και να ξανανοίξει το διυλιστήριο.

Η κατάσταση των 600 οικογενειών είναι τραγική. Πολλοί εργάτες αναφέρουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τα φετινά δίδακτρα των παιδιών τους που σπουδάζουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το έτος. Άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα, η απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει κάποιοι εκ των εργαζομένων, εδώ και 13 ημέρες, έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα της σημάδια. Την 10η ημέρα ένας απεργός πείνας άρχισε να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου και παραμένει, μετά από συμβουλές των γιατρών.

Μέσα από τον σκληρό κι επίμονο αγώνα τους προέκυψε ήδη κάτι θετικό. Παρά τα γραφειοκρατικά κολλήματα έγινε κατορθωτό να δημιουργηθεί το Συνδικάτο των Εργαζομένων στο Πετρέλαιο. Παρότι είναι σημαντικότατη η δικαίωση των αιτημάτων των εργαζομένων στα διυλιστήρια, και μόνο το γεγονός της δημιουργίας ενός νέου αγωνιστικού συνδικάτου μας κάνει αισιόδοξους.

Η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη.
Κοινά τα προβλήματα - Κοινοί οι αγώνες.

Our Balkans - Τα δικά μας Βαλκάνια

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου